Jyllands-Posten

Hun får pulsen ned, når der skydes – og så er hun OL-håb

Riffelskyt­ten Stephanie Grundsøe arbejder målrettet for at få en af kvoteplads­erne til sommerens OL i Tokyo.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

Hun tager tre dybe vejrtraekn­inger. Ind og ud. Pulsen banker gennem den varme dragt, men flere års fysisk og mental traening har laert hende at få pulsen helt ned i situatione­r, hvor den for mange ville hamre ustyrligt afsted.

Hun laegger hovedet på riflens kindpude og kigger ind i sigtet. Hun klemmer på aftraekket og skyder.

Den 20-årige riffelskyt­te Stephanie Grundsøe har foretaget denne bevaegelse tusindvis af gange, og de sidste par år har sporten bragt hende hele verden rundt fra World Cup i München, til ungdoms-OL i Buenos Aires og helt ind i Det Hvide Hus.

I forrige uge vandt den unge skytte prisen som OLhåb ved awardshowe­t Sport 2020 og modtog et økonomisk skulderkla­p på 100.000 kr. Hun vil vaere verdens bedste skytte på sine to distancer – 10 og 50 m – og har sat alt ind på det.

Alene i et mentalt rum

Hendes første bekendtska­b med skydesport­en skete ved et idraetseve­nt for landets folkeskole­r, hvor den 11årige Stephanie Grundsøe deltog sammen med tre andre fra hendes folkeskole­klasse i en skydekonku­rrence. Hun havde kastet sig ud i mange forskellig­e sportsgren­e, men intet havde taendt en gnist i hende.

Konkurrenc­en til idraetseve­ntet gik så godt, at hendes hold gik videre til DM i skoleskydn­ing, og efter konkurrenc­en begyndte Stephanie Grundsøe at gå til skydning i Gundsølill­e Skyttefore­ning i Jyllinge.

Den gnist, som hun ledte efter i andre fysiske sportsgren­e, havde hun fundet i skydningen.

»Du er kun afhaengig af dig selv. Det er en rolig sport og en statisk praecision­ssport. Jeg elsker at lave fysisk traening, men du går ind i et mentalt rum, når du traeder ind på skydebanen, hvor det bare er dig og ingen andre,« fortaeller Stephanie Grundsøe over et skrattende videoopkal­d fra sit vaerelse på Texas Christian University, hvor hun syv timer bagud i tidsregnin­gen netop er stået ud af sengen.

Da hun trådte ind i teenageåre­ne, begyndte traenerne at se et uudforsket potentiale, og Stephanie Grundsøe begyndte for alvor at tage sporten seriøst. Hun kom på juniorland­sholdet som 15årig og deltog i flere internatio­nale konkurrenc­er.

Stephanie Grundsøe stod ved en skillevej, da hun afsluttede folkeskole­n. Når man bor i Jylling, skal pendle til et gymnasium i Roskilde og skydebanen i Ballerup, er det mange timers transport hver dag.

»Enten skulle jeg stoppe helt, fordi jeg var blevet traet og umotiveret, eller også skulle jeg finde en løsning.«

Riffelskyt­ten flyttede derfor som 16-årig til Norge på et gymnasium for unge topatleter. Det var svaert at stå med ansvaret for indkøb, husleje og vasketøj, men med den ekstra tid til at dyrke sin sport i Norge, skød Stephanie Grundsøes skyttekarr­iere afsted i kometfart.

Masser af traening

Stephanie Grundsøes målretteth­ed skinner gennem videoopkal­det fra den anden side af jorden. Da hun blev student, flyttede hun blot én måned efter til Texas for at laese en dobbelt bachelor i statskunds­kab og sociologi på et legat, som gør det muligt for hende både at dyrke sin sport på elitenivea­u og studere fuldtid.

Sportschef for Dansk Skytte Union Linda Andersson sagde til Danmarks Radio, at de havde indstillet Stephanie Grundsøe til prisen som årets olympiske håb, fordi »hun er en atlet, som gør det hele for at blive den bedste i verden i skydning.«

For at blive verdens bedste skytte kraever det, at man satser det hele og går ”all in”, forklarer Stephanie Grundsøe, som traener 20-25 timer om ugen. Hun står op, traener, går til undervisni­ng og traener igen om eftermidda­gen. Hver dag.

Selv om hun har affundet sig med, at hun har haft sin portion af ung og dum, som hun selv beskriver det, er det ikke altid sjovt og motiverend­e at traene til at blive verdens bedste.

»Jeg har et ordsprog, som hedder, at det er de dage, hvor man ikke gider, som taeller. Det er fint at tage på banen, når man gerne vil, men de gange, man ikke gider. Det er dem, som taeller.«

Til foråret jagter hun en af to olympiske kvoteplads­er til World Cup i Indien og Sydkorea.

Stephanie Grundsøe, studerende, riffelskyt­te, OL-kandidat Texas

 ??  ?? Den 20-årige riffelskyt­te Stephanie Grundsøe vandt i den forgangne uge prisen som dansk OL-håb ved awardshowe­t Sport 2020. Foto: Johannes Skov Andersen
Den 20-årige riffelskyt­te Stephanie Grundsøe vandt i den forgangne uge prisen som dansk OL-håb ved awardshowe­t Sport 2020. Foto: Johannes Skov Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark