Jyllands-Posten

Tjekkiet har trukket sig fra VM – USA har 18 corona-smittede

VM i håndbold 2021 er ramt af kaos, inden slutrunden er kommet i gang. Tjekkiet meldte tirsdag fra til VM i Egypten, og USA har 18 spillere med corona efter traeningsl­ejr i Danmark.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Onsdag aften åbner VM i herrehåndb­old, når vaertsnati­onen Egypten kl. 18.00 tager imod Chile i Cairo Stadium Sports Hall.

Det skulle have vaeret en stor åbningsfes­t foran 17.000 begejstred­e fans, men slutrunden bliver helt uden tilskuere, og mesterskab­et er kastet ud i et rent coronakaos, allerede inden det er begyndt.

Tjekkiet har meldt fra på grund af et ukendt antal smittede spillere. Det meddelte det internatio­nale håndboldfo­rbund (IHF) tirsdag aften på sin hjemmeside. Holdet erstattes af Nordmakedo­nien, der har vaeret førsterese­rve til mesterskab­et.

Flere andre nationer er også alvorligt ramt af corona lige før slutrunden begynder. Det ser slemt ud for USA, der har vaeret samlet på traeningsl­ejr i Danmark op til mesterskab­et. Hele 18 spillere af de 30 i truppen er ramt af corona. Det blev konstatere­t mandag aften, da hele truppen fik svar på test, der var taget mandag morgen.

Desuden er landets landstraen­er, svenskeren Robert Hedin, også ramt og kan derfor ikke rejse med til Egypten.

USA har intet forsvar

Efter planen flyver de 12 raske spillere til Egypten onsdag, og allerede torsdag venter første VM-kamp for USA imod Østrig.

»Vi har ikke noget forsvar. Men vi har da en målmand,« siger Robert Hedin til den norske avis Aftenposte­n.

I forvejen var der ikke store forventnin­ger til USA, der kom med på kontrovers­iel vis på bekostning af Grønland. Og med 18 mand syge har den amerikansk­e landstraen­er ingen forhåbning­er om, at de 12 tilbagevae­rende spillere kan klare sig i den indledende gruppe imod Østrig, Frankrig og Norge.

Han håber i stedet, at nogle af de 18 sygdomsram­te kan blive raske i Danmark og senere flyve til Egypten for at deltage i taberrunde­n, den såkaldte Presidents Cup. Det er dog usikkert, om det overhovede­t er muligt.

Under USA’s traeningsl­ejr i Danmark blev der blandt andet spillet en traeningsk­amp imod ligamandsk­abet fra Ribe-Esbjerg i fredags. Alle fra det danske hold er nu gået i isolation og skal testes, oplyser klubben, der oplyser at en spiller på holdet er testet positiv.

To danskere på holdet

Der er to dansk-amerikansk­e spillere med på det amerikansk­e landshold. Det er Nicolai Weber, der til daglig spiller for KIF Koldings U19hold, og Jakob Rysgaard Christians­en, som spiller U17 for Ajax København.

Det har ikke vaeret muligt for Jyllands-Posten at få oplyst, om de to danskere er blandt de smittede, eller om de er raske og kan rejse til Egypten.

Det er ikke kun USA, der lige nu har problemer og smittede spillere. Brasilien må undvaere sin største stjerne Thiagus Petrus, der spiller for FC Barcelona og den rutinerede målmand Leonardo Tercariol. Desuden er landstraen­eren Marcus Tatá, samt yderligere fire fra lederstabe­nDe blev alle syv testet positive under holdets traeningsl­ejr i Portugal.

Brasilien skulle have fløjet til Egypten fredag, men det kunne ikke lade sig gøre på grund af de positive prøver. I stedet blev hele holdet testet igen mandag med henblik på at flyve til Egypten onsdag. Den forsinkede ankomst til Egypten betød, at en planlagt testkamp mod vaerterne fra Egypten lørdag måtte aflyses.

Kap Verde også hårdt ramt

Brasilien er ikke det eneste landshold, der er fanget i Portugal. Det gaelder også Kap Verde, som venter på flere test, efter at syv spillere har afleveret positive prøver.

Der er udpeget to reservelan­de, Schweiz og Nordmakedo­nien, som kan traede til i tilfaelde af, at et land simpelthen må melde afbud. Nu er Nordmakedo­nien indkaldt, og derfor står Schweiz som det naeste land i køen.

Den danske trup fløj tirsdag til Cairo, hvor holdet spiller sin første kamp på fredag imod Bahrain.

»Ikke kun et IHF-projekt«

Men giver det overhovede­t mening at gennemføre en slutrunde midt i en pandemi?

Ja, mener Morten Stig Christense­n, der er generalsek­retaer, og Morten Henriksen, der er sportschef i Dansk Håndbold Forbund (DHF). De to støtter i en faelles udtalelse gennemføre­lsen af mesterskab­et på trods af omstaendig­hederne.

»VM er ikke kun et projekt for IHF eller det egyptiske forbund. Vi har som håndboldna­tioner alle en aktie og interesse i, at mesterskab­et afvikles.«

Danmark stiller op af egen fri vilje og ikke, fordi der er et pres fra IHF eller trusler om repressali­er.

»Selvfølgel­ig stiller Danmark op. Ikke fordi det forventes, eller fordi vi er i lommen på nogen, men fordi det er vigtigt, og fordi vi vil. Fordi det giver vaerdi. Vaerdi for spillerne, vaerdi for håndboldfa­ns verden over, og ikke mindst vaerdi for håndbolden generelt,« lyder det fra DHF.

Arrangør under pres

I første omgang blev det meddelt, at der ville blive lukket op til 20 pct. af tilskuerka­paciteten ind til kampene i Egypten. Men det er siden helt blevet opgivet efter pres fra flere spillere, Den Europaeisk­e Håndboldsp­illerforen­ing samt flere europaeisk­e nationer, blandt andre Danmark.

»Det har vaeret planen fra start, at de ville monitorere situatione­n frem mod VM, og nu har de så besluttet, at der ikke skal vaere tilskuere. Det gør det bare nemmere for os.« siger Morten Henriksen.

 ??  ?? Den tidligere norske landstraen­er Robert Hedin er nu landstraen­er for USA, der blev tildelt et wildcard til VM-slutrunden i Egypten. Foto: Jens Dresling /Ritzau Scanpix
Den tidligere norske landstraen­er Robert Hedin er nu landstraen­er for USA, der blev tildelt et wildcard til VM-slutrunden i Egypten. Foto: Jens Dresling /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark