Jyllands-Posten

Boligejere scorede jackpot i 2020

Danske boligejere­s frivaerdi er steget med 6,5 pct. på kun et år. Det er dog ikke alle steder, at gevinsten er lige stor.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

Boligejere over naesten hele landet har scoret store gevinster i løbet af 2020 blot ved at bo, hvor de gør. De største vaerdistig­ninger på både huse og lejlighede­r er set i indre København. I Nordjyllan­d står det dog helt anderledes til. Her er et gennemsnit­ligt hus på 140 kvm faldet 1,7 pct. eller det, der svarer til 23.000 kr. Omvendt er priserne i København by steget 9,7 pct. Det svarer til en gevinst på 490.000 kr.

»Det er i de dyre områder, at boligprise­rne er steget mest i 2020. Det skyldes bl.a. den faldende rente, der har større betydning jo flere millioner kroner, som boligen koster. Nordjyllan­d har mange billigere boliger, og det har spillet ind på prisudvikl­ingen i 2020. Samtidig har Aalborg ikke formået at traekke landsdelen op, bl.a. som følge af forholdsvi­st mange nybyggede boliger, der har skubbet udbuddet op,« fortaeller boligøkono­m ved Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Den gennemsnit­lige boligejer har i det forgangne år scoret en gevinst på naesten 11.000 kr. om måneden. Den gevinst afhaenger således i høj grad af, hvilken landsdel man bor i. Disse gevinster på boligmarke­det er skattefri, såfremt ejeren selv har boet i huset, lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Store nationale forskelle

Den skaeve prisudvikl­ing på tvaers af landet er dog ikke umiddelbar­t et sundhedste­gn, hvis man tager de samfundsøk­onomiske briller på.

»Når der er stor forskel på prisen i de enkelte landsdele svaekkes den generelle mobilitet i samfundet, da det kan vaere svaert at flytte fra en landsdel med lave priser til en landsdel med høje priser. Det kan gøre vores arbejdsmar­ked mindre fleksibelt, og derfor kan man samfundsøk­onomisk ønske, at prisudvikl­ingen var mere ligeligt fordelt,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Der er ingen, der er tjent med, at der oparbejdes ubalancer på boligmarke­det, og derfor vil det vaere dejligt, hvis farten går af boligmarke­det, i takt med at stadig flere danskere vaccineres og pandemien aftager.«

Priserne er steget støt gennem 2020, og i årets sidste måned steg husprisern­e med 0,4 pct. og ejerlejlig­hedspriser­ne med 0,9 pct.

Den store rift om landets fritidshus­e drev priserne i vejret hen over sommeren. Hele 11,1 pct., lyder det fra Nordea Kredit.

De store prisstigni­nger er dog løjet af, i takt med at vintermåne­derne er sat ind. Sommerhusp­riserne faldt med 0,1 pct. i december.

 ??  ?? Den gennemsnit­lige boligejer har i det forgangne år scoret en gevinst på naesten 11.000 kr. om måneden.
Foto: Peter Hove Olesen
Den gennemsnit­lige boligejer har i det forgangne år scoret en gevinst på naesten 11.000 kr. om måneden. Foto: Peter Hove Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark