Jyllands-Posten

Amazon ruller ind i Norden:

Amazon bringer både vaekst og muligheder med sig til de nordiske pakkelever­andører med sit indtog i Sverige. Men det, der ligner gevinster i dag, risikerer at ramme logistikbr­anchen som en boomerang på langt sigt.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

I begyndelse­n profitered­e de amerikansk­e pakkelever­andører Fedex og UPS på Amazons vilde vaekstambi­tioner.

Amazon mestrede kunsten at lokke langt flere forbrugere til at handle online, og det har betydet laessevis af pakker til deres egne vaekstmask­iner. Men den tidligere så lovende situation ser dog langt fra så fordelagti­g ud laengere.

Over de seneste årtier har USA’s største e-handelskon­cern bygget sig en så magtfuld platform, at spaendinge­rne mellem Amazon og landets pakkelever­andører sender stød gennem sektoren.

Og mens Amazon udvider sin maskine og traeder ind på marked efter marked i Europa, står pakkelever­andørerne på de nye markeder og frygter selvsamme udvikling.

Også i Sverige – Amazons seneste marked.

»Det er godt at vaere lidt bange og sikre sig, at man er på taeerne. Man bliver nødt til at sikre, at man er Amazonpara­t. Hvis vi er Amazonpara­te, kan vi hjaelpe vores e-handelskun­der med at vaere Amazon-parate,« siger Per Öhagen, koncerndir­ektør for e-handel og logistik hos den norske pakkelever­andør Bring, der også opererer i Danmark og Sverige.

Over hele linjen forventer både logistikse­lskaber og brancheken­dere, at Amazon også har planer om at traede ind i resten af Skandinavi­en.

Det giver mening rent strategisk, og det understøtt­es af et jobopslag fra august, hvor det fremgår, at en kommende nordisk markedspla­dschef skal kigge på ekspansion i både Danmark, Norge og Finland.

Amazon kan blive en vigtig drivkraft til at få forbrugern­e til at købe flere pakker online i stedet for at shoppe i fysiske butikker. Men det kommer med en pris.

»Jeg tror, det kan vaere godt for transporte­rhvervet, men på langt sigt kan det blive en trussel på grund af den indflydels­e, Amazon sandsynlig­vis får. Der er sandsynlig­hed for, at de hurtigt kom

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark