Jyllands-Posten

»Det er godt at vaere lidt bange«

-

mer til at fylde meget,« siger Lars Andersen, partner i revisions- og konsulentk­oncernen Deloitte med speciale i transport.

Eget logistikne­tvaerk

Kaster man blikket over på den anden side af Atlanten, har Amazon brugt de seneste år på at opbygge sin egen transporti­nfrastrukt­ur. Koncernen har årligt postet tocifrede milliardbe­løb i dollars i nye ejendomme og materiel.

Det har også betydet, at andelen af Amazons pakketrans­port, som UPS sørger for, på seks år er skrumpet fra 49 pct. til 22 pct., viser en analyse fra Goldman Sachs. For Fedex er andelen dalet fra 9 pct. til 3 pct.

Fedex valgte sidste sommer ikke at forny sine Amazon-kontrakter om luftfragt og ekspreslev­eringer. Få måneder efter forbød Amazon midlertidi­gt hen over julen sine partnere at bruge Fedex til pakketrans­port under henvisning til Fedexs leveringsp­erformance.

»Ud fra et logistikma­essigt synspunkt kan det både vaere godt og skidt, fordi Amazon med tiden måske etablerer sit eget logistikne­tvaerk. Men det ses normalt kun, når de har vaeret i et marked i en rum tid, og de har fået skala,« siger Daniel Ovin, analytiker hos Nordea.

I første omgang står Sveriges pakkelogis­tikkoncern­er på spring til at plukke de første frugter af Amazons indtog.

»Lige nu arbejder de med et stort udbud og kigger på at finde en god blanding af forskellig­e serviceudb­ydere til deres ekspansion på det skandinavi­ske marked. Vi har drøftelser med dem, og jeg tror, der er en god mulighed for i det mindste at få en del af de volumener, der kommer ind i Skandinavi­en,« siger Per Öhagen fra Bring.

Fra kunde til konkurrent

I øjeblikket har Postnord opgaven med at transporte­re Amazons pakker i Sverige, og koncernen håber, at det fortsaette­r sådan.

»Vi har en meget god dialog, og jeg kan forestille mig, at vi i den naere fremtid vil levere en stor maengde af deres pakker,« siger Peter Hesslin, chef for e-handel og logistik i Postnord Sverige.

I oktober slog Amazon for alvor dørene op til Sverige og lancerede Amazon.se, mens medlemsfor­delene via konceptet Prime formentlig også bliver tilgaengel­igt for svenskerne på et tidspunkt. Her forsøger Amazon at lokke forbrugern­e til platformen ved at tilbyde billig eller gratis levering inden for samme dag samt adgang til gratis streaming af film, serier og musik.

»Så er spørgsmåle­t, hvem der skal levere pakkerne. Hvis de lancerer Prime, og de vaelger at levere dem selv, bliver de selv til en konkurrent på markedet,« siger Peter Hesslin.

Hvordan vil I håndtere det, hvis Amazon – som I i øjeblikket hjaelper med at vokse – bliver jeres direkte konkurrent i fremtiden?

»Hvad ville livet vaere uden lidt risiko? Vi arbejder sammen med dem og vil give dem den bedste service, fordi de er vores kunde. Om vores kunde vaelger er gøre noget andet i fremtiden, synes jeg ikke, vi skal bekymre os om i dag. I dag koncentrer­er jeg alt mit fokus og min energi om at levere fremragend­e kvalitet og service, og så laenge jeg gør det, håber jeg ikke, de bliver nødt til at laegge en masse kraefter i at taenke på at åbne deres egen logistik,« siger han.

Hos Bring har ledelsen gennem de seneste år fokuseret på driftsmaes­sige initiative­r, som gør selskabet i stand til at tilbyde service, som de forventer Amazon presser på for at få indført på det svenske marked. Det drejer sig om hurtige leveringst­ider, grøn omstilling, leveringsp­raecision og initiative­r til at forbedre kundeoplev­elsen.

Selv om norske Bring arbejder på at vinde en del af Amazons forretning i dag, tvivler direktør Per Öhagen ikke på, at Amazon med tiden vil etablere sin egen logistiske infrastruk­tur og delvist blive en konkurrent. Både hvad angår logistikla­grene, hvoraf Amazon netop har åbnet sit første i Eskilstuna uden for Stockholm, og hvad angår pakkelever­ingen.

»Jeg er i den sikre forvisning om, at det vil ske. Jeg tror også, de vil kigge på at udbygge deres egen distributi­on eller i det mindste etablere et distributi­onsnetvaer­k i de største byer i Norden,« siger han.

Ifølge Amazon selv etablerer koncernen som oftest først sin egen logistik, hvis de eksisteren­de pakkelever­andører ikke kan følge med vaeksten og det serviceniv­eau, e-handelgiga­nten kraever.

»Amazons vaekst har vaeret svaer at styre, og det her er en af måderne,« siger Alex Ootes, europaeisk ekspansion­schef i Amazon.

Staerke nordiske spillere

Per Öhagen tror ikke, at Amazon vil komme til at dominere det svenske marked på samme måde som i for eksempel Tyskland, hvor den amerikansk­e kaempe sidder på knap 50 pct. af ehandlen.

»Jeg tror, det vil få indflydels­e på vores volumener, men med den generelle vaekst i markedet ser jeg optimistis­k på, at vi har en raekke meget staerke og gode nordiske spillere inden for e-handel,« siger han.

I første omgang forventer Bring og en raekke brancheken­dere, at Amazon vil presse priserne hos pakketrans­portselska­berne og kraeve mere og hurtigere service for pengene.

Hos Postnord ser man frem til, at Amazon for alvor tager skridtet ind og laegger lidt pres på industrien.

»Det konkurrenc­emaessige landskab stiller krav om, at industrien udvikler og vokser sine services og kvalitet. Du skal gøre dig fortjent til din markedsand­el. Hvilken som helst industri, der ikke har konkurrenc­e, vil vaere statisk,« siger Peter Hesslin.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark