Jyllands-Posten

B&O-chefen holder snuden i sporet

B&O opnåede i det sidste kvartal af 2020 en vaekst på 10,5 pct. og synes at have opbygget et momentum. Men det handler fortsat om at fokusere på få lande, fortaeller topchefen Kristian Teär.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Strategien virker.

Det tør B&O’s topchef godt at sige højlydt efter to kvartaler med en tocifret vaekst på toplinjen og profit på bundlinjen. Også selv om en del af fremgangen formentlig skal tilskrives forbrugern­es trang til at forkaele sig selv med elektronik i en krisesitua­tion, hvor de er afskåret fra andre forlystels­er.

Tirsdag kunne designklen­odiet med hovedsaede i Struer således praesenter­e et regnskab med en omsaetning på 693 mio. kr. i det sidste kvartal af 2020. Det er en stigning på 10,5 pct. sammenlign­et med 2019 og akkompagne­res af forbedrede indtjening­smarginer og pengestrøm­me i selskabet, der i foråret måtte anmode investorer­ne om et kapitaltil­skud på 400 mio. kr. på en ekstraordi­naer generalfor­samling.

Pengene skal bruges på den omstilling, som adm. direktør Kristian Teär har stået i spidsen for siden efteråret 2019, da svenskeren satte sig til rette i B&O’s hjørnekont­or som den tredje topchef på tre år. Få måneder senere praesenter­ede han en strategi med en spareplan på 175 mio. kr., et stramt fokus på salget i otte lande, et hurtigere lancerings­tempo, en tilskåret målgruppe, en forbedret opdatering af produktet og en begraenset seriestørr­else for at højne eksklusivi­teten.

»Først og fremmest har vi skåret omkostning­erne ned uden at stoppe med at levere gode produkter,« forklarer Kristian Teär kort og kontant oven på kvartalsre­gnskabet.

Begunstige­t under krisen

Selv om B&O dermed har kunnet bogføre et nettoresul­tat på 12 mio. kr. i 2. kvartal af sit forskudte regnskab for 2020/21 – en fremgang på 72 mio. kr. – faldt aktiekurse­n med knap 5 pct. tirsdag. Det skyldes efter alt at dømme, at markedet belønnede de positive nøgletal i forbindels­e med selskabets opjusterin­g i december.

Analytiker­e og detaileksp­erter pointerer dog samtidig, at elektronik­salget har vaeret så begunstige­t af coronakris­en, at B&O’s strategi endnu ikke kan vurderes selvstaend­igt, hvilket altså får Kristian Teär til at understreg­e sin tro på en turnaround.

»Det er svaert at saette et praecist tal på, hvilken effekt krisen har haft på salget af vores produkter. For vi har jo også foretaget en masse initiative­r inden for salg og marketing på egen hånd. Det er derfor, at vi tror på, at strategien virker. Desuden medfører krisen både help og hurt for vores vedkommend­e,« siger topchefen og naevner de svaere samarbejds­forhold med partnere og fabrikker som et eksempel på det sidste.

Under alle omstaendig­heder handler det om at udnytte det momentum, B&O har opbygget de seneste måneder.

Fastholder forventnin­g

Omdrejning­spunktet vil fortsat vaere de otte hovedmarke­der: Danmark, Tyskland, Schweiz, Frankrig, Spanien, Storbritan­nien, Kina og Sydkorea. Her investerer selskabet kraftigt i salg, marketing og distributi­on, mens det forlader sig på samarbejds­partnere i andre lande – heriblandt telekoloss­en Verizon i USA.

»B&O er et stort brand, der er kendt over det meste af verden og har eksisteret i naesten 100 år. Men selve forretning­en er jo ret lille og har ikke ressourcer nok til at erobre hele verden på én gang. Derfor er det langt bedre at lade strategien udfolde sig ét sted, vinde det, sikre det og bevaege sig videre,« konstatere­r Kristian Teär.

I kvartalsre­gnskabet fastholder han en forventnin­g til helåret om en omsaetning på 2,3 til 2,5 mia. kr., hvilket skal sammenlign­es med 2,04 mia. kr. på toplinjen i 2019/20. Det bygger dog på en hel stribe praemisser – ikke mindst, at krisen undlader at materialis­ere sig på en anden måde end hidtil, så B&O slipper for at skrue ned for priserne.

»Vi skal nok klare os, ved vi nu. Det er nok den største forskel sammenlign­et med chokket i foråret 2020. Men jeg håber, at krisen snart er overstået, for så tror jeg, at B&O kommer til at praestere endnu bedre. Der er så mange muligheder for os,« lyder det fra topchefen.

Professor i strategi og innovation Thomas Ritter fra CBS har ad flere omgange efterlyst en mere fokuseret strategi fra B&O’s side. Det arbejde er selskabet nået et stykke vej med, vurderer han med tanke på de otte lande.

Vi skal nok klare os, ved vi nu. Det er nok den største forskel sammenlign­et med chokket i foråret 2020. KRISTIAN TEÄR, ADM. DIREKTØR, B&O

»Strategier handler jo om at vaelge noget til og fra. Så det er et godt tegn, når et selskab kan sige, hvad det ikke gør. Derfor håber jeg, at B&O ikke igen begynder at smide pengene i alle mulige retninger og abonnere på en jubeloptim­isme,« siger Thomas Ritter.

Han mener imidlertid fortsat, at de to overordned­e produktgru­pper – B&O og B&O Play – bør håndteres i hver sin forretning­smodel i stedet for at vaere smeltet strategisk sammen.

»Det udfordrer i hvert fald min forståelse,« forklarer professore­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark