Jyllands-Posten

Minkforman­d: Staten skylder os 4-5 mia. kr.

Kassen er ved at vaere tom på mange danske minkfarme, som ligger øde hen efter regeringen­s ordre om aflivning af alle dyrene. Minkavlern­e blev lovet erstatning, men har stadig ikke fået en krone.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk RASMUS PREHN, FØDEVAREMI­NISTER

Minkavler Poul Frederikse­n var rasende og desperat, da Fødevarest­yrelsens aflivnings­hold anført af politiet mødte op foran hans farm den 8. oktober. Farmen i landsbyen Gjøl naer Aalborg var den første, hvor myndighede­rne ville aflive alle dyrene på grund af coronaudbr­ud. Men Poul Frederikse­n protestere­de og forsøgte at få skriftlige garantier for erstatning­en, inden han til sidst veg tilbage for betjentene og lod aflivnings­holdene i rumdragter komme ind på farmen.

»Jeg ville have dyrene på farmen takseret, og jeg ville have en skriftlig, underskrev­et garanti på erstatning­sbeløbet og en dato for udbetaling­en. Det kunne jeg ikke få. De udleverede bare nogle standardpa­pirer med nogle satser, som i bedste fald er halvdelen af dyrenes reelle vaerdi,« fortaeller Poul Frederikse­n.

Han var derfor alt andet en tryg ved situatione­n, da det store statslige aflivnings­hold rykkede ind på farmen og de følgende dage gassede alle 37.000 mink.

Godt nok kunne han laese på Fødevarest­yrelsens hjemmeside, at kompensati­onen til minkavlern­e ville blive udbetalt »med det samme«, men han havde foretrukke­t en individuel skriftlig garanti og taksering.

Nu – 98 dage senere – sidder Poul Frederikse­n tilbage på den tomme farm i Gjøl og har stadig ikke modtaget en krone fra staten.

»De kom vaeltende ind, slog alle mine dyr ihjel og forsvandt igen. Siden har jeg intet hørt fra dem – ikke et ord – og jeg har ikke fået en krone i kompensati­on. Der er godt nok blevet langt til København,« mener Poul Frederikse­n, som har drevet farmen sammen med sin kone og søn.

Poul Frederikse­n har omkring 8 mio. kr. til gode for de aflivede dyr samt udgifter til rengøring af farmen. Det er fortsat uvist, hvornår pengene bliver udbetalt.

»Man fatter ikke, at det her kan foregå i Danmark. Det er til at blive helt tosset over, når man taenker på det. Jeg har drevet farmen her i 39 år, betalt millioner i skat, skabt arbejdspla­dser og har aldrig fået hjaelp fra det offentlige. Jeg er 55, og så sker dette.«

Ikke mere likviditet

Landsbyen Gjøl har haft den største koncentrat­ion af minkfarme i Danmark. Alle 40 farme er nu tømt for dyr, men ingen af minkavlern­e har modtaget en krone af den kompensati­on, de var stillet i udsigt. Det samme er tilfaeldet i resten af landet. Poul Frederikse­n er velkonsoli­deret, men mange minkavlere er løbet tør for likviditet og lever alene på bankens nåde.

»Alt i alt har vi 4-5 mia. kr. til gode, og her taler jeg ikke om den kommende ekspropria­tion af hele erhvervet. De 4-5 mia. kr. omfatter kompensati­on for de destruered­e dyr, tempobonus, betaling for rengøring af farmene samt driftstab m.m. Der er for laenge siden fastlagt praecise takster for dette, og lovgrundla­get er på plads. Der er kort sagt ingen legitime grunde til, at pengene ikke er udbetalt,« mener Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere og auktionshu­set Kopenhagen Fur.

Tage Pedersen oplyser, at erhvervet generelt vil rejse et krav om, at de »udestående beløb tilskrives almindelig morarente, som p.t. er omkring 8 pct.«

Regeringen har forklaret, at forsinkels­en af udbetaling­erne bl.a. skyldes, at ordningen skal godkendes af EU.

»Hvorfor fik man ikke den godkendels­e den 8. oktober, da man vedtog satserne og gik i gang med aflivninge­rne? Det er saert, at man først kommer i tanke om det efter flere måneder,« mener Tage Pedersen.

Udbetaling­er kommer snart

Fødevaremi­nister Rasmus Prehn udtaler i et skriftligt svar: »Det har overrasket mig meget, at det tager så lang tid (at få pengene ud til minkavlern­e, red.).«

Han oplyser, at Fødevarest­yrelsen

venter, at udbetaling­en af minkavlern­es aflønning for at slå minkene ned kan begynde i denne uge og senest i løbet af januar. Dette er dog kun en mindre del af minkavlern­es tilgodehav­ende. Udbetaling­en af det, Rasmus Prehn betegner som »de helt store penge, som er erstatning­en«, ventes påbegyndt »senest i februar, forhåbentl­ig allerede i januar«.

Rasmus Prehn understreg­er dog:

»Vi skal først have en politisk aftale og grønt lys fra EU, før minkavlern­e kan få udbetalt erstatning og tempobonus. Jeg er optimistis­k, men også realistisk. Der er stadig bump på vejen, og der vil gå noget tid, før alle pengene er udbetalt.«

Jeg er optimistis­k, men også realistisk. Der er stadig bump på vejen, og der vil gå noget tid, før alle pengene er udbetalt.

 ??  ?? Poul Frederikse­n har drevet minkfarm ved Gjøl i 39 år. Den 8. oktober rykkede Fødevarest­yrelsens aflivnings­hold ind på farmen og gassede alle 37.000 dyr. Foto: Marius Renner
Poul Frederikse­n har drevet minkfarm ved Gjøl i 39 år. Den 8. oktober rykkede Fødevarest­yrelsens aflivnings­hold ind på farmen og gassede alle 37.000 dyr. Foto: Marius Renner

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark