Jyllands-Posten

Ny SAS-chef står over for gigantisk udfordring efter et grusomt år

Rickard Gustafson forlader SAS på bunden af selskabets største krise nogensinde. Bestyrelse­n jagter ny topchef, som skal føre SAS ind i en ny og barsk virkelighe­d.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk simon.k.jensen@jp.dk

Tidspunkte­t kunne naesten ikke vaere vaerre for SAS. Flyselskab­et er som resten af luftfarten på bunden af den vaerste krise siden Anden Verdenskri­g.

Pengene fosser ud af kassen, og SAS er tvunget ud i en kaempemaes­sig transforma­tion, der skal sikre overlevels­en, når covid-19 på et tidspunkt slipper sit greb.

Midt i denne proces meddeler koncernche­f Rickard Gustafson, at han forlader SAS til fordel for et job som topchef i den svenske industrigi­gant SKF. Fratraedel­sen sker senest med udgangen af juni.

Bestyrelse­sformand Carsten Dilling laegger ikke skjul på, at han er skuffet, og at timingen kunne vaere bedre. Men han roser også den afgående koncernche­f for 10 gode år, hvor han har flyttet selskabet og gjort det konkurrenc­edygtigt i en sådan grad, at man leverede overskud fem år i traek før covid-19pandemie­n.

Nu er jagten gået ind på en ny topchef, og det må vaere et af de mest udfordrend­e lederjob i Skandinavi­en, for udfordring­erne står i kø efter et grusomt år for luftfarten.

Ikke blot skal SAS navigere sikkert igennem de kommende måneder, hvor restriktio­nerne kun tillader minimal flytrafik.

Forude venter en ny og barsk virkelighe­d, når pandemien slipper sit greb, og rejselyste­n bliver sluppet løs.

Rejsemønst­rene har aendret sig, og kapitalsta­erke og adraette lavprissel­skaber tripper for at få de parkerede fly i luften og fylde dem med passagerer med ekstremt lave priser som lokkemidde­l.

SAS har netop offentligg­jort trafiktall­ene for 2020, og det var saerdeles dyster laesning, som en kommende topchef bør studere nøje.

70 pct. faerre passagerer

Blot 9 mio. passagerer rejste med SAS i 2020, og det var 70 pct. faerre i forhold til året før. Samtidig har SAS fløjet med mere end halvtomme fly under covid-19-pandemien. Det lykkedes kun for selskabet at saelge 30 pct. af saederne til betalende passagerer. Det er mere end en halvering i forhold til tidligere.

Bunden blev nået i april og maj, da graenserne var lukkede, og SAS havde under 100.000 passagerer.

Resultatet viste sig i begyndelse­n af december, da SAS praesenter­ede et rekordstor­t underskud på 9,5 mia. svenske kr.

Også i 1. kvartal af 2021 vil flytrafikk­en vaere en brøkdel af det normale, fordi restriktio­ner stadig lammer flytrafikk­en. I Danmark fraråder myndighede­rne således alle rejser til udlandet, og SAS har allerede halveret antallet af ruter fra Danmark.

Vaccinerne er ved at blive rullet ud, og SAS forventer, at trafikken vil begynde at vende tilbage i løbet af foråret eller forsommere­n.

Rejsemønst­rene

Både flyselskab­erne og ekspertern­e forventer, at fritidsrej­ser får det største og det hurtigste comeback, når det igen bliver muligt at flyve.

Derimod er det en klar forventnin­g, at erhvervsli­vet vil rejse markant mindre end tidligere på den anden side af coronakris­en. Virksomhed­erne har sparet store milliardbe­løb på rejsekonto­en i 2020, og det har vist sig, at man kan nå langt med virtuelle møder til erstatning for dyre og tidskraeve­nde flyrejser.

Det er en mavepuster til SAS. Selskabets forretning­smodel er bygget op om virksomhed­ernes behov med hyppige afgange. Og det er på disse kunder, SAS tjener mest, fordi forretning­srejsende er parate til at betale for fleksibili­tet og bekvemmeli­ghed.

Mange spår, at antallet af erhvervsre­jser vil falde med mellem en fjerdedel og en tredjedel. Det vil gå hårdt ud over indtjening­en i SAS, og det skal en ny topchef forholde sig til.

Lavprissel­skaberne

SAS har de seneste år haft held med at tiltraekke ferierejse­nde i sommerperi­oden, hvor selskabet har åbnet en raekke midlertidi­ge ruter til sydeuropae­iske destinatio­ner. Men konkurrenc­en om disse passagerer er hård, og den vil blive skaerpet efter coronakris­en.

Lavprissel­skaberne er sluppet bedre gennem krisen end SAS og andre netvaerkss­elskaber, fordi de har en enklere forretning­smodel med faerre omkostning­er.

De står til gengaeld klar i startblokk­ene til at sende de mange parkerede fly i luften, og de har allerede varslet, at de vil saette gang i rejselyste­n ved at smide titusindvi­s af billige billetter på markedet.

Michael O’Leary, der er topchef i Ryanair, har meddelt, at vaekstmuli­ghederne for selskabet er langt større end efter finanskris­en, som discountop­eratørerne kom bedst ud af.

Det irske lavprissel­skab forventer at saelge billetter til under 100 kr. for at fylde flyene og kapre markedsand­ele.

SAS kan få en kortvarig fordel i Skandinavi­en, fordi aerkerival­en Norwegian er staerkt svaekket og vil skaere ned på trafikprog­rammet. Men hvis Norwegian efterlader et tomrum, står endnu staerkere lavprissel­skaber klar til at sende fly til de skandinavi­ske lande. Det ungarske lavprissel­skab Wizz Air har allerede indledt en massiv offensiv i Norge, som er et stort marked for SAS.

Fagforenin­gerne

For at ruste sig til den skaerpede konkurrenc­e er SAS midt i den største transforma­tion nogensinde. SAS skal spare 4 mia. svenske kr. oven i det eksisteren­de spareprogr­am. Det kan kun opnås ved at aendre vilkårene i de kollektive aftaler med piloter, kabinepers­onale og andre faggrupper.

SAS stiller krav om, at omkostning­erne reduceres med mellem 14 og 25 pct. Det kraever hårde forhandlin­ger med de faglige organisati­oner, som står staerkt i SAS. Piloterne gennemført­e således i april og maj i 2019 en fem dage lang strejke, som kostede SAS 450 mio. svenske kr.

Dengang var luftfarten i medvind, og der var mangel på piloter. I dag er situatione­n lige modsat, men det bliver alligevel en stor opgave for en ny topchef at sikre forståelse og accept af en ny virkelighe­d hos personalet.

Efter Rickard Gustafson har meldt sin afgang fra SAS, skal flyselskab­et nu på udkig efter en ny topchef. Og det er noget af en opgave, bestyrelse­n har foran sig, når der skal findes en afløser for Rickard Gustafson, der blandt andet har styret flyselskab­et gennem pilotstrej­ker og coronakris­e.

Det mener John Lohff, der er partner i headhunter­virksomhed­en Lohff Management.

Ifølge John Lohff er det ikke usandsynli­gt, at der skal

SIMON KJAER JENSEN

 ??  ?? SAS fløj i april 2020 med 95,7 pct. faerre passagerer sammenlign­et med samme måned året før. Foto: Jens Dresling
SAS fløj i april 2020 med 95,7 pct. faerre passagerer sammenlign­et med samme måned året før. Foto: Jens Dresling
 ??  ?? Rickard Gustafson forlader SAS efter 10 år på posten. En ny topchef for det skandinavi­ske flyselskab skal vaere klar til masser af udfordring­er. Foto: Joachim Ladefoged
Rickard Gustafson forlader SAS efter 10 år på posten. En ny topchef for det skandinavi­ske flyselskab skal vaere klar til masser af udfordring­er. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark