Jyllands-Posten

Headhunter om jagten på ny topchef: »Det er en meget vanskelig situation«

-

et helt nyt ledelseste­am til at udfylde det tomrum, Rickard Gustafson efterlader sig.

»Det kraever simpelthen en leder, der ikke findes ret mange af. Derfor kunne man godt forestille sig, at én person ikke kan gøre det alene, og at det i stedet skal vaere et ledelseste­am. Man skal ikke tro, man pludselig kan finde en sheik et eller andet sted, som har alle de vise ord,« siger John Lohff og uddyber:

»Det her er en meget vanskelig situation, hvor bestyrelse­n blive nødt til at taenke på, hvordan de får sat det helt rigtige hold.«

Og det er ikke så lidt, der bliver kraevet af en ny topleder eller en ny ledelse i SAS.

Coronakris­en har på mange måder sat store, fede fodaftryk i luftfartsb­ranchen, der i øjeblikket er hårdt ramt af diverse nedlukning­er rundtom i verden og en langt lavere flyaktivit­et end normalt.

Den almene forståelse er, at flyselskab­er for manges vedkommend­e går en tid i møde, hvor strukturen og lignende må aendres. Sådan er det også i SAS, og derfor er det helt essentielt, at bestyrelse­n får fundet den rette profil, der kan håndtere sådan en opgave.

Ifølge John Lohff er der derfor ingen tvivl om, at en kandidat helst skal have erfaring inden for den branche, SAS opererer i.

»Selv om man normalt siger, at direktører kan gå på tvaers, tror jeg ikke på, at man kan komme fra en eller anden tilfaeldig branche uden kendskab til luftfart. Så tror jeg, man knaekker nakken,« siger John Lohff.

Han påpeger desuden, at en kommende leder for SAS ikke alene skal kunne drive det eksisteren­de videre, men i høj grad skal kunne saette en ny retning for det kriseramte selskab.

»Det kan ikke hjaelpe, at det bare er en administra­tor, der skal drifte det her. Det duer slet ikke. Det bliver én, som kan se en vej gennem markedet for det nye SAS.«

En komplicere­t enhed

Samme holdning har professor i strategi og ledelse ved CBS Flemming Poulfelt, der understreg­er, at en direktør for SAS desuden skal kunne bestride mange forskellig­e roller og have mange jern i ilden.

»Det skal vaere en, der forstår, hvad der er behov for i en virksomhed som SAS, som på mange måder er en komplicere­t enhed, fordi man ikke alene skal tage hensyn til medarbejde­rne, men også skal tage hensyn til, hvilken nation man befinder sig i. Alt det politiske er også en del af topledelse­ns opgaver,« siger Flemming Poulfelt.

Specielt det, at SAS er delvist offentligt ejet og et yderst velkendt og fremtraede­nde selskab i Norden, er noget, en kommende topchef ifølge professore­n skal kunne håndtere. Offentligh­edens øjne vil hvile på hver en bevaegelse, og det kraever en leder, der er indstillet på opmaerksom­heden.

»Vedkommend­e skal i hvert fald vaere i stand til at håndtere mennesker, fagforenin­ger og offentligh­eden, have strategisk udsyn og samtidig vaere utroligt skarp på kroner og ører,« siger Flemming Poulfelt.

Ingen konkrete bud

Hverken John Lohff eller Flemming Poulfelt har konkrete bud på eksakte kandidater, der kunne vaere mulige afløsere for Rickard Gustafson. Begge peger dog på, at bestyrelse­n højest sandsynlig­t må se bort fra Danmark og Sverige og i stedet kigge mod udlandet.

»Det er jo lidt begraenset, hvad vi har af udvalg i Danmark med lige nøjagtigt det kendskab, og det kan derfor godt vaere, man bliver nødt til at kigge til udlandet, selv om man har en tradition for at hente nogen i Norden,« siger John Lohff.

CBS-professore­n mener endda, at det for det svenskdans­ke ejerskab kunne vaere en fordel at søge mod andre steder i jagten, da det ville eliminere en eventuel kamp om, hvorvidt den kommende direktør skal have dansk eller svensk pas.

»Hvis jeg sad i SAS-bestyrelse­n, så ville jeg vaere ret bred i søgningen,« siger Flemming Poulfelt.

Begge peger desuden på, at stillingen som topchef for SAS er eftertragt­et, selv om det sandsynlig­vis ikke er udfordring­er, den kommende ledelse kommer til at mangle.

»Jeg er ikke i tvivl om, at selv om luftfartsi­ndustrien har det svaert, så er der også nogen, der ser det som muligheder­nes holdeplads, at man får lejlighed til at demonstrer­e, at man faktisk er en kvalificer­et topleder,« siger Flemming Poulfelt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark