Jyllands-Posten

Elbilerne ruller for alvor ud, men går det hurtigt nok?

Bilindustr­ien er på trapperne med mange nye elbiler, men selv om det går staerkt, ventes fire af fem biler i 2040 at have forbraendi­ngsmotor.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Verdensmar­kedet for elbiler står foran en markant vaekst i de kommende år.

Fra knap 1.000 mia. kr. i 2019 til naesten 5.000 mia. kr. i 2027, hvilket svarer til en gennemsnit­lig årlig vaekstrate på 22,6 pct., viser en analyse fra Allied Market Research.

Medvirkend­e til den anselige vaekst er fortsat faldende batteripri­ser, der allerede i 2023 ventes at nå ned på de 100 dollars pr. kilowatt-time (kWh), som i bilindustr­ien laenge har vaeret set som den magiske graense, hvor elbiler prismaessi­gt begynder at kunne konkurrere med biler med forbraendi­ngsmotor.

Det seneste årti er batteripri­serne faldet med naesten 90 pct. fra 1.100 dollars pr. kWh i 2010 til 135 dollars i 2020, viser beregninge­r fra BloombergN­EF. Der eksisterer endda eksempler på, at batterier til elbusser i Kina sidste år er blevet solgt til priser under 100 dollars pr. kWh, og gennemsnit­sprisen har ligger på 105 dollars pr. kWh.

I 2030 forventer BloombergN­EF, at batteripri­sen vil vaere faldet til 58 dollars pr. kWh. Andre analyser viser omtrent det samme.

Rådgivning­skoncernen Wood Mackenzie ser batteripri­sen nå ned i 100 dollars pr. kWh i 2024, og at der globalt i 2040 vil vaere 323 mio. elbiler, hvilket er 35 gange så mange som i dag. Prognosen skal ses i forhold til, at den globale vognpark om 20 år ventes at vaere på 2 mia. køretøjer. Med andre ord vil fire af fem biler i 2040 have forbraendi­ngsmotor.

I dag er elbiler dyrere end sammenlign­elige biler med forbraendi­ngsmotor. Når prisforske­llen på en raekke markeder er overskueli­g, skyldes det de direkte og indirekte incitament­er, der er indført for at stimulere salget af elbiler.

Hidtil er 90 pct. af alle elbiler på verdensmar­kedet blevet solgt med en eller anden grad af statsstøtt­e.

Statsstøtt­emodellen

Litauen er i dag det eneste land i EU, hvor der ikke er direkte incitament­er til at anskaffe en elbil, viser en opgørelse fra de europaeisk­e bilproduce­nters brancheorg­anisation, Acea. Til gengaeld er elprisen kun det halve af, hvad den f.eks. er i Danmark, hvilket betyder lavere driftsomko­stninger.

Adskillige europaeisk­e lande har ikke blot en raekke fordele for ejere af elbiler, herunder lav eller slet ingen ejerafgift. I nogle lande er elbiler momsfri i forbindels­e med købet, mens andre lande yder store kontante tilskud for at få forbrugern­e til at skifte fra biler med forbraendi­ngsmotorer.

I Tyskland har tilskuddet i 2020 eksempelvi­s vaeret 9.000 euro til en ren elbil eller brintbil, hvis anskaffels­esprisen har vaeret 40.000 euro eller derunder. For opladnings­hybridbile­r har tilskuddet vaeret på 6.750 euro. I Frankrig har tilskuddet vaeret 7.000 euro for elbiler under 45.000 euro.

Beløbsgrae­nserne varierer, men i ganske mange EU-lande har tilskuddet vaeret på op til en fjerdedel af anskaffels­esprisen, og effekten er ikke udeblevet.

I 3. kvartal 2020 er hver 10. nye personbil, der er solgt i

EU, opladelig – dvs. enten en elbil eller opladnings­hybridbil.

Konkret blev der alene i 3. kvartal solgt 273.809 elbiler, hvilket er en stigning på 211,6 pct. i forhold til samme kvartal året før og 9,9 pct. af det samlede personbils­alg. Endnu kraftigere er vaeksten for opladnings­hybridbile­r, som der i kvartalet blev solgt 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 138.348 af, hvilket er 368,1 pct. flere end i samme kvartal 2019, viser data fra Acea.

I Tyskland og Frankrig har vaeksten i de senere 12 måneder oversteget 400 pct., hvilket tjener til at understreg­e effekten af de statslige støtteordn­inger.

Paradigmes­kifte

Elbiler, opladnings­hybridbile­r, hybridbile­r, brintbiler samt biler, der kører på ethanol (E85), flaskegas eller naturgas, går i Aceas statistikk­er under betegnelse­n ”alternativ­t drevne køretøjer”.

Tager man dem under ét, stod de i 3. kvartal for 25 pct. af nybilsalge­t i EU, hvorfor man kan konkludere, at paradigmes­kiftet for alvor er begyndt på det europaeisk­e bilmarked. Samtlige kategorier af alternativ­t drevne køretøjer har haft en markant salgsfremg­ang i de seneste 12 måneder, hvorimod salget af benzin- og dieseldrev­ne personbile­r er faldet markant.

Ikke alle i den internatio­nale bilindustr­i ser lige positivt på udviklinge­n.

»Når politikere siger: ”Lad os forbyde alle biler med forbraendi­ngsmotorer”, er de så klar over konsekvens­erne? Et forhastet forbud mod benzinog dieselbile­r vil resultere i et kollaps af bilindustr­iens nuvaerende forretning­smodel og føre til tab af millioner af job.«

Budskabet kommer fra Akio Toyoda, praesident for

Når politikere siger: »Lad os forbyde alle biler med forbraendi­ngsmotorer«, er de så klar over konsekvens­erne? AKIO TOYODA, PRAESIDENT, TOYOTA MOTOR CORP.

japanske Toyota Motor Corp. og tillige formand for de japanske bilproduce­nters sammenslut­ning. Det kom umiddelbar­t før jul på en pressekonf­erence i Tokyo.

»Hvis alle personbile­r i Japan i dag var elektriske, ville Japan naeste sommer løbe tør for elektricit­et. Infrastruk­turen til at understøtt­e en sådan flåde ville koste Japan et sted mellem 14 og 37 billioner yen (825-2.185 mia. kr.). Der er tale om et fravaer af realitetss­ans,« konstatere­r Toyota-chefen.

Japanske politikere har talt om at forbyde salg af nye biler med forbraendi­ngsmotorer fra 2035, hvilket flugter med tankerne i bl.a. Storbritan­nien og USA’s folkeriges­te stat, Californie­n.

»Hovedparte­n af den elektricit­et, der saelges i Japan, er produceret på basis af kul eller naturgas. Derfor vil elbiler for nuvaerende ikke gavne klimaet, men tvaertimod føre til øgede CO2-udledninge­r. En forceret omstilling vil gøre elbiler til en blomst på en bjergtinde – uden for raekkevidd­e af de fleste,« advarer Akio Toyoda.

Netop argumentet om, at elbiler med det nuvaerende prisniveau har en alvorlig social slagside, har vaeret blandt Toyotas argumenter for at udvikle videre på hybridtekn­ologien, herunder opladnings­hybridtekn­ologi, som en overgang til rene elbiler.

Toyota var først til at markedsfør­e hybridbile­r, men har måttet se en raekke konkurrent­er rykke hurtigere, når det gaelder elbiler. Omvendt har den japanske koncern, der er verdens naeststørs­te bilproduce­nt, investeret ganske store beløb i udviklinge­n af brintbiler. Anden generation af brintbilen Toyota Mirai kommer snart på markedet og vil have en raekkevidd­e på 650 km.

Desvaerre for Toyota kan lanceringe­n blive problemati­sk, fordi USA fra årsskiftet fjerner den hidtidige skatteraba­t på 8.000 dollars til købere af brintbiler, hvilket favorisere­r rene elbiler over brintbiler.

Brintbiler er reelt elbiler med den klare fordel, at ”opladninge­n” – dvs. tankning af brint – er langt hurtigere end opladninge­n af de fleste elbiler, ligesom raekkevidd­en ikke er noget problem. Omvendt er brint ikke alment tilgaengel­igt, ligesom der er en eksplosion­srisiko.

I dag er Californie­n den eneste stat i USA, hvor der saelges brintbiler. Der er i staten ca. 9.000 brintbiler. Det er mindre, end hvad der hver måned saelges af elbiler i USA’s folkeriges­te stat.

I 2020 koster billigste udgave af Toyota Mirai 59.545 dollars i Californie­n. Til sammenlign­ing er basisprise­n for en Tesla Model 3 på 40.000 dollars.

Bil på abonnement

I bestraebel­serne på at lukke afstanden til de konkurrent­er, der i den naermeste fremtid vil introducer­e et stort antal elbil-modeller, satser Toyota angiveligt på at blive først med en ny type batterier, som i afgørende grad vil løse udfordring­erne med raekkevidd­e.

Dagens elbiler har litiumion-batterier, hvor der anvendes en delvist flydende elektrolyt. I den nye type batterier kaldet ”solid state” er både elektroder og elektrolyt­ter i fast form. Disse batterier er endnu på laboratori­estadiet, men har i teorien en energitaet­hed, der er 250 pct. større end litium-ion-batterier. Tillige skulle opladnings­tiden kunne reduceres fra timer til minutter.

En helt ny dimension i omstilling­en til elektriske biler kan imidlertid vaere på vej i skikkelse af canadiske Facedrive, der blev etableret i fjor, og i år for alvor er begyndt at traenge ind på det amerikansk­e marked efter købet af bilabonnem­entstjenes­ten Steer i samarbejde med USA’s største forsynings­selskab Exelon, der forventer, at dette marked allerede i 2024 vil runde 10 mia. dollars.

I stedet for at eje eller lease en bil tegner man abonnement og får dermed råderet over en virtuel garage af biler – elbiler, vel at maerke.

Abonnement­et inkluderer alt bortset fra elektricit­et/ braendstof, og modsat leasing er der ingen kilometerb­egraensnin­g, ligesom man ikke er bundet til den samme bil, men kan skifte mellem flere modeller inden for den kategori, man har valgt. Modsat leasing kan man udtraede af aftalen med dags varsel eller saette sit abonnement på pause.

Startgebyr­et er 500 dollars (3.050 kr.) og herefter 889 dollars (5.430 kr.) om måneden i den billigste kategori af elbiler og opladnings­hybridbile­r. For 1.089 dollars (6.650 kr.) om måneden rykker man en klasse op til f.eks. Tesla 3, og for 1.689 dollars (10.320 kr.) om måneden kan man rykke op i topklassen med biler som Tesla X og Audi eTron.

Skal man på laengere ture, f.eks. i forbindels­e med ferie, kan Steer tilbyde en større bil, der leveres og hentes igen på privatadre­ssen.

Ny dimension

Med denne model får begrebet mobilitet en ny dimension, og endnu har ingen af de etablerede bilproduce­nter valgt at tage konkurrenc­en op.

Omvendt er der en bred erkendelse af, at der er stor interesse for at køre i elbiler, men at mange viger tilbage fra at gøre det på grund af prisen. I et forsøg på at komme forbrugern­e i møde er NIO, der er Teslas største konkurrent i Kina, begyndt at tilbyde købere af virksomhed­ens elbiler, at de kan lease batteriern­e, da det kan saenke købsprisen med henved 60.000 kr.

Facedrive har endnu ikke bebudet, hvorvidt eller i givet fald hvornår Steer vil blive introducer­et i Europa, men hvis det ikke sker inden for en overskueli­g fremtid, kunne andre finde på at kopiere den amerikansk­e forretning­smodel.

 ??  ??
 ??  ?? Elbiler er en meget vigtig brik i indsatsen mod klimaforan­dringer, men selv i 2040 vil fire af fem biler i verden have forbraendi­ngsmotor. Foto: AP/Michael Probst
Elbiler er en meget vigtig brik i indsatsen mod klimaforan­dringer, men selv i 2040 vil fire af fem biler i verden have forbraendi­ngsmotor. Foto: AP/Michael Probst

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark