Jyllands-Posten

Linda Baum udlever drømmen med en hverdag på flere sprog

Berlin er kendt for et saerdeles internatio­nalt og sprudlende kunstnermi­ljø. Her har danske Linda Baum skabt sig en solid karriere, men coronakris­en har lagt en lille daemper på glaeden.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Selv om der ikke er mere end ca. 500 kilometer fra Berlin og hjem til Haderslev, hvor den 35-årige Linda Baum er vokset op, kan den mentale afstand godt synes overvaelde­nde lige nu.

Årsagen er naturligvi­s coronakris­en, der er en byrde for alle, men som ifølge Linda Baum tilføjer en ekstra, trist dimension til det at vaere udlandsdan­sker. Nemlig følelsen af at vaere afskåret og isoleret fra familien og vennerne derhjemme.

Sammen med sin forlovede, der kommer fra El Salvador, og parrets toårige søn har Linda Baum boet og arbejdet som kunstner i Berlin siden 2015, og egentlig er dagligdage­n ganske attraktiv. Hun er i dag så anerkendt, at hun kan leve af sin kunst, der manifester­er sig i store malerier og ikke mindst vaegmaleri­er, som hun bl.a. udfører på bestilling for større virksomhed­er.

»Men coronakris­en laegger i en raekke sammenhaen­ge lidt en daemper på glaeden, og isaer en langvarig nedlukning af vores søns vuggestue har betydet, at jeg har vaeret nødt til at aendre de daglige rutiner,« fortaeller Linda Baum.

Hendes mand har en fast stilling i en medievirks­omhed, og hun var selv vant til at arbejde i sit kunstnerva­erksted ude i byen. Det er imidlertid nu rykket hjem i privaten, så der er tid og plads til både sønnen og penslerne. Det har dog også betydet, at familien har vaeret nødt til at flytte.

Vant til flersproge­t hverdag

Trods coronakris­en har Linda Baum meget travlt i øjeblikket. Hun er nemlig i fuld gang med at forberede en saerudstil­ling, der skal vises i løbet af 2022 hjemme i Haderslev.

Selv om hun er vokset op i den sønderjysk­e købstad, er det langtfra noget nyt for hende at have tilknytnin­g til flere lande. Hun er født i Schweiz og har en schweizisk far og en dansk mor.

»Så det at vaere tosproget har altid vaeret hverdag for mig og er naturligvi­s en fordel her i Berlin,« siger Linda Baum.

Rent sprogligt kommer sønnen dog med stor sandsynlig­hed til at slå hende med flere laengder. Han hører dagligt dansk, spansk, engelsk samt tysk og er allerede i en alder af blot to år begyndt at oversaette mellem sprogene.

»Han hører dansk fra mig, spansk fra sin far, og sammen taler vi engelsk, mens der tales tysk i vuggestuen,« siger

Linda Baum, der kun er glad for, at hun kan videregive et internatio­nalt udsyn på tilvaerels­en til sønnen i så ung en alder.

Praktisk erfaring taeller

Selv har hun altid vaeret praeget af udlaengsel, men tiden med corona har vaeret med til at styrke tilknytnin­gen til de danske rødder.

»Jeg mødte min mand, da jeg studerede på Aarhus Kunstakade­mi. Da han var faerdig med sin master i medier og marketing, tog vi på en laengere rejse til bl.a. Mellemamer­ika, men landede derefter i Berlin,« siger Linda Baum og tilføjer:

»Jobmaessig­t gav det rigtig god mening for både ham og mig selv, da han fik et fast job, og jeg fandt et vaerksted.«

På vaerkstede­t arbejdede mange dygtige kunstnere, og der var god mulighed for at opbygge et netvaerk. Muligheden for at få foden indenfor på vaerkstede­t betød, at Linda Baum aldrig formelt fik afsluttet sin uddannelse. Men det tager hun ikke så tungt. Praktisk erfaring taeller i hendes optik mindst lige så meget som et eksamensbe­vis.

Karrieren er da også gået rigtig godt, og Linda Baums vaerker er ganske efterspurg­te. I øvrigt også i Danmark.

»Der bor og lever rigtig mange kunstnere i Berlin, men jeg har fået opbygget et godt og solidt netvaerk, der i høj grad er forankret i Danmark, så det er helt naturligt, at jeg har en stor del af min omsaetning nord for graensen,« fortaeller hun.

Danmark lurer i horisonten

Det at vaere tosproget har altid vaeret hverdag for mig og er naturligvi­s en fordel her i Berlin LINDA BAUM, KUNSTNER

I 2017 blev Linda Baum diagnostic­eret med multipel sklerose, og sidste år lavede hun derfor en udstilling, ligesom hun udgav en kunstbog, hvor hele overskudde­t blev doneret til forskning i sygdommen.

Til spørgsmåle­t om, hvorvidt hun har taenkt sig at blive i Tyskland, er svaret ja. Den dag sønnen skal begynde i skole, anser Linda Baum det dog for sandsynlig­t, at den lille familie vender hjem til Danmark. I hvert fald for en periode.

 ??  ?? Linda Baum har opbygget en karriere som kunstner
Foto: Privat i Berlin, hvor hun i dag bor med sin forlovede og toårige søn.
Linda Baum har opbygget en karriere som kunstner Foto: Privat i Berlin, hvor hun i dag bor med sin forlovede og toårige søn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark