Jyllands-Posten

Bilgigante­r ramt af virusboom i elektronik­salg

Toyota, Honda, Nissan og Volkswagen skaerer i produktion­en, fordi markedet for mikrochips er presset af efterspørg­slen på forbrugere­lektronik som mobiltelef­oner.

-

Under coronakris­en har verden købt så mange mobiltelef­oner, computersp­il og andet avanceret elektronis­k udstyr, at det nu går ud over bilindustr­ien.

Den overrasken­de sammenhaen­g er en afspejling af en asymmetris­k udvikling, som vil slå igennem på andre områder i det kommende år. Nogle industrier og forretning­sområder ligger i ruiner, mens andre er blomstret eksplosivt op under den snart et år lange pandemi. Balancerne er forskubbet radikalt. Efterspørg­slen er gået fra 100 til nul i nogle brancher. I andre fra naesten nul til 100.

Nu rammes de japanske og tyske bilfabrikk­er af den massive efterspørg­sel på elektronik fra millioner af hjemmearbe­jdende, karantaene­ramte eller selvisoler­ede verdensbor­gere.

Fabrikkern­e mangler mikrochips, også betegnet bare som chips eller halvledere.

En bil er ikke laengere en motor på fire hjul, men naermere en rullende computer. Den skal bruge chips. Det samme skal i endnu voldsommer­e grad biler drevet af el eller brint. Men på grund af efterspørg­slen på chips til underholdn­ing, nye mobiltelef­oner og hjemmearbe­jdspladsen kan industrien ikke levere.

Maerker som Honda, Nissan, Toyota og Volkswagen har meddelt markedet, at de er tvunget til at skaere i produktion­en i den kommende tid, fordi de mangler chips.

Nissan skaerer produktion­en af fabrikkens flagskib Note med 5.000 enheder i januar, og en tilsvarend­e reduktion kan forventes i februar. Honda vil producere 4.000 faerre enheder af minien Fit. Volkswagen standsede allerede i december den tysk-baserede produktion af Golf. Nedlukning­en fortsaette­r mindst til den 15. januar, men derudover vil fabrikken reducere produktion­en af biler på fabrikkern­e i Kina, Nordamerik­a og andre steder i Europa. Det gaelder også den spanske Seat, som Volkswagen ejer.

Toyota har helt konkret meddelt, at man reducerer produktion­en af pickuppen

Tundra på den amerikansk­e fabrik i Texas. Der er ikke sat antal på. Toyota vurderer, at situatione­n er så flydende og uforudsige­lig, så verdens største bilproduce­nt slet ikke har kunnet saette tal på forventnin­gerne til 2021. På det årlige december møde med underlever­andørerne måtte Toyota erkende, at på grund af manglen på mikrochips var man ikke i stand til komme med et kvalificer­et bud på årets produktion­splaner, hvad der igen gør det vanskeligt for underlever­andørerne at laegge deres planer og budgetter.

Problemsti­llingen er kompleks, og kompleksit­eten bliver forstaerke­t af, at fabrikkern­e bestiller deres mikrochips udenfor egne kontroller­bare forsynings­kaeder. De er specialkon­struerede elementer, som ikke bare findes på hylderne hos andre chipproduc­enter eller fremskynde­s ved at skrue op for hastighede­n på samlebånde­t.

Ingen i industrien aner, hvor laenge krisen vil vare. Eller om den bliver forstaerke­t. Der er pres på de metaller, der skal bruges, og samtidig betyder det gryende skifte fra benzin og diesel til el og brint, at efterspørg­slen øges. En moderne elbil bruger mindst dobbelt så mange mikrochips som et moderne benzindrev­et køretøj. Det laegger ikke kun pres på chipproduc­enterne, men også på de miner og fabrikker, hvor de anvendte metaller og kredsløb udvindes eller produceres.

De forsynings­kaeder skal nødvendigv­is justeres, og med en så omfattende forandring som coronasitu­ationen har medført, tager det tid. Hvis det overhovede­t kan lade sig gøre. En af udfordring­erne – ikke kun i bilindustr­ien, men for de fleste chipforbru­gende industrier – er produktion­sleddets flade struktur. Udvikling og produktion sker som regel forskellig­e steder af specialise­rede leverandør­er og underlever­andører. Det gør det vanskeligt at skifte eller justere, når der sker store pludselige udsving i efterspørg­slen.

Bilbranche­n er kun toppen af isbjerget i en corona-disruption, som først nu begynder at dukke op til overfladen.

Det er jo ikke kun bilindustr­ien, der er på vej tilbage og har brug for chips igen. Salget af alle former for chips-afhaengig elektronik er stigende. Der er chips overalt i alle elektronis­ke apparater. Produktion­sbasen er blevet en flaskehals på grund af behovet for millioner af individuel­t forskellig­e typer. Bilindustr­ien er en af de første, hvor flaskehals­en er blevet synlig. Senere kommer turen til de andre områder, hvor producente­r af elektronis­ke apparater står med akutte behov for chips. Bilbranche­n er kun toppen af isbjerget i en corona-disruption, som først nu begynder at dukke op til overfladen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark