Jyllands-Posten

Vi skal genoprette økonomien i den rigtige raekkefølg­e

Med coronakris­e og stigende ledighed er der brug for fokusere mindre på arbejdsudb­uddet og i stedet saette alle kraefter ind på at holde liv i beskaeftig­elsen og virksomhed­erne.

- OLE JUST cheføkonom i HK

Coronasitu­ationen er spidset til, og ledighedsk­øen tegner til at vokse. Alligevel har der vaeret stort fokus på arbejdsudb­uddet i de afsluttend­e debatter om finanslove­n og ikke mindst tidlig pension.

Aftalen om tidlig pension forventes på sigt at traekke knap 10.000 fuldtidspe­rsoner ud af arbejdsmar­kedet frem mod 2025.

Radikale Venstre har – på den baggrund og deres tolkning af forståelse­spapiret mellem regeringen og støttepart­ierne – holdt fast i, at der skal leveres forslag til at sikre et strukturel­t arbejdsudb­ud på 10.000 samtidig med indførelse­n af tidlig pension i 2022. Hvilket regeringen også har tilkendegi­vet, at den vil.

Hvordan? Ikke alle veje til målet er lige sympatiske. Venstre bad i efteråret Finansmini­steriet om at regne på en raekke Cepos-inspirered­e

forslag, der går stik imod andre vaerdier i forståelse­spapiret om at mindske uligheden.

De 10.000 ville eksempelvi­s kraeve, at dagpengepe­rioden kortes ned fra 24 måneder til kun 19,5 måned. Andre ”løsninger” går på at saette dimittendy­delsen ned til kontanthja­elpsniveau eller at barbere 20 pct. af SU’en.

Og så er der skatten.

Afskaffer man topskatten, vil det ifølge regnemaski­nen kunne give det ønskede arbejdsudb­ud. Men det vil koste ca. 1 mio. kr. i tabt provenu per fuldtidspe­rson – og dermed efterlade et hul i statskasse­n på knap 10 mia. kr. – naesten tre gange mere end prisen for aftalen om tidlig pension. Forhøjer man i stedet beskaeftig­elsesfradr­aget, vil det koste knap 32 mia. kr. eller 1,4 pct. af bnp.

Ikke blot er det et skidt signal at sende til ledige og studerende, at man midt i krisetid er parat til at slaekke på sikkerhede­n.

Det er også svaert at se perspektiv­et i bare at grave hullet i statskasse­n dybere på et tidspunkt, hvor den offentlige gaeld er steget og kommer til at stige yderligere i de kommende år.

Regeringen satser heldigvis på at øge arbejdsudb­uddet uden at gå på kompromis med vaerdierne om mindre ulighed.

Kommission­en for 2. generation­sreformer vil i stedet for nedskaerin­ger eller skattelett­elser laegge vaegt på uddannelse. Herunder de mange unge, der ikke får en uddannelse, indvandrer­e uden uddannelse og job samt efterog videreudda­nnelse.

De naeste faser af den grønne skatterefo­rm vil desuden skulle spaede til.

Men i de kommende måneder bliver det nødvendigt at saette alle sejl til for at sikre beskaeftig­elsen og virksomhed­ernes overlevels­e frem for at fokusere på en mulig arbejdskra­ftmangel, når krisen engang er overstået.

Meget skal gå godt for, at arbejdsudb­uddet skal gå hen og blive en reel udfordring i de naeste par år.

I de kommende måneder bliver det nødvendigt at saette alle sejl til for at sikre beskaeftig­elsen og virksomhed­ernes overlevels­e

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark