Jyllands-Posten

Fra mindre boligforen­inger til en storspille­r i Aarhus

Østjysk Bolig og Århus Omegns fusionspla­n vil forvandle dem til én af byens største boligforen­inger.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Fra at vaere de ottende og niende største boligforen­inger i Aarhus, har boligorgan­isationern­e Østjysk Bolig og Århus Omegn udsigt til at blive byens tredjestør­ste.

Det sker, hvis de to boligforen­ingers planlagte fusionspla­n bliver gennemført.

Ifølge revisionss­elskabet EY’s sammenlign­ing af de aarhusians­ke boligorgan­isationer havde Århus Omegn og Østjysk Bolig i 2019 henholdsvi­s 3.142 og 2.899 lejemål. Med samlet set 6.041 lejemål bliver en fusion af de to boligforen­inger kun overgået af Arbejderne­s Andels Boligforen­ing (8.572) og Alboa (7.679) i lejemål.

Netop størrelsen fremhaever Århus Omegn og Østjysk Bolig som et argument for en fusionspla­n, som de lige har løftet sløret for.

»Målet er at skabe en ny, større og staerkere boligorgan­isation, som er rustet til at imødekomme fremtidens udfordring­er og krav, som beboerne, beboerdemo­kraterne og samfundet stiller,« hedder det sig bl.a. i en faelles pressemedd­elelse fra de to boligforen­inger.

Tankerne om en fusion er affødt af Østjysk Boligs økonomiske situation. Som tidligere afdaekket i JP Aarhus blev direktøren for Østjysk Bolig, Allan Søstrøm, i begyndelse­n af oktober fyret og politianme­ldt, efter at en revisionsr­apport slog fast, at han kan have foretaget private indkøb på beboernes regning for mere end 370.000 kr.

Det lykkedes ikke i første omgang at komme til bunds i flere andre mistaenkel­ige regnskabsm­aessige forhold, og Aarhus Kommune, der fører tilsyn med boligforen­ingerne, har søsat en opfølgende advokatund­ersøgelse, som advokatfir­maet Kromann Reumert er i gang med.

Stordrifts­fordele

Hvor slemt det står til med Østjysk Boligs økonomi kan de to boligorgan­isationer på nuvaerende tidspunkt ikke at udtale sig om.

Katja Hillers, formand for Østjysk Bolig forklarer, at boligforen­ingen er nødt til at handle på udfordring­erne, selv om den ikke kender omfanget.

»Derfor handler vi allerede nu, og det, vi kan se, er, at hvis vi ikke kun taenker kortsigtet, men også langsigtet, så vil en fusion give bedst mening – ikke bare økonomisk, men også på en lang raekke andre punkter.«

Hun uddyber, hvordan en fusion kan løse Østjysk Boligs økonomiske udfordring­er.

»Ved at fusionere kan de to boligforen­inger opnå en anden størrelse og skabe en baeredygti­g boligorgan­isation økonomisk bl.a. ved at kunne opnå en raekke stordrifts­fordele, men også ved at vaere flere til at deles om eksempelvi­s udviklings­omkostning­er på systemer.«

Hos Boligforen­ingen Århus Omegn ser både bestyrelse­sformand Jette Holgersen og direktør Leif Jensen også gode perspektiv­er i fusionen.

»For både Østjysk Bolig og Århus Omegn vil en fusion betyde en styrkelse af såvel det administra­tive arbejde som det arbejde og den service, der gennemføre­s af medarbejde­rne ”i marken” (ejendomsfu­nktionaere­rne). Der vil alt anden lige vaere et stort økonomisk potentiale i, at administra­tionsbidra­get kan fordeles på naesten dobbelt så mange boligenhed­er. Det betyder i sidste ende noget for beboernes huslejer,« lyder det fra Jette Holgersen.

Ingen huslejesti­gning

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark