Jyllands-Posten

Politiet vil afvente Højesteret i to sager om Kongsgårde­n

Sag om udlevering af TV 2s råbånd fra Kongsgårde­n skal afgøres af Højesteret, og det betyder mere ventetid for fire sigtede medarbejde­re fra plejehjemm­et.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

De juridiske efterspil i sagen om plejehjemm­et Kongsgårde­n er langt fra slut.

Og naeste trin i sagen hedder Højesteret.

Det oplyser anklagemyn­digheden ved Østjylland­s Politi, der har sigtet fire medarbejde­re fra plejehjemm­et og TV 2 for at have optaget med skjult kamera. I begge sager skal anklagemyn­digheden beslutte, om der skal rejses tiltale, men det vil først ske, når Højesteret har afgjort, om TV 2 skal udlevere sine råbånd til politiet.

Det oplyser Jacob Balsgaard, advokaturc­hef ved Østjylland­s Politi, i et skriftligt svar til JP Aarhus, efter at Aarhus Kommune mandag besluttede at traekke sin politianme­ldelse mod TV 2:

»Hvis kommunen ønsker at traekke sin anmeldelse, vil det indgå i sagen. Men den endelige afgørelse afventer spørgsmåle­t om adgang til råbåndene og den efterforsk­ning, som optagelser­ne måtte føre med sig. Vi vurderer, at adgangen til råbåndene har betydning både i forhold til sagen med journalist­erne og plejeperso­nalet,« skriver Jacob Balsgaard og fortsaette­r:

»Procesbevi­llingsnaev­net har netop givet tilladelse til, at Højesteret skal se på spørgsmåle­t om, hvorvidt vi som led i efterforsk­ningen kan få indsigt i råbåndene fra

TV 2.«

I sagen om udlevering af råbånd sagde byretten i august nej til udlevering, men i november afgjorde landsrette­n, at TV 2 skulle udlevere råbåndene. Den afgørelse har TV 2 indbragt for procesbevi­llingsnaev­net, og i december fik tv-stationen naevnets tilladelse til at få sagen prøvet ved Højesteret.

»Vi er glade for den afgørelse, for det er en vigtig principiel sag for os og pressefrih­eden, at vi ikke skal udlevere råbånd og optraede som politiets forlaenged­e arm,« siger Troels Jørgensen, redaktions­chef ved TV 2.

Konsekvens­en er imidlertid, at fire medarbejde­re fra Kongsgårde­n, som blev sigtet i juli af Østjylland­s Politi nu må afvente højesteret­safgørelse­n, før de ved, om de bliver tiltalt.

Inge Jensen Pedersen, formand for FOA i Aarhus, ønsker ikke at kommentere de konkrete sigtelser mod de fire medarbejde­re, men siger om politiets afventen af Højesteret:

»Det er politiets afgørelse, hvordan man vil efterforsk­e sagen, men jeg har det sådan, at hvis man skal dømmes for noget, skal der vaere beviser for det. Her kan TV 2s råbånd muligvis vise, hvad der ligger før og efter det, som er blevet vist i tv,« siger hun.

Som omtalt i JP Aarhus mandag er FOA helt uforståend­e overfor, at Aarhus Kommune har valgt at traekke sin politianme­ldelse af TV 2 tilbage.

»Det er virkelig et dårligt signal at sende til medarbejde­rne, at ulovlige skjulte kameraer ikke skal meldes til politiet. Vi frygter, at flere vil saette kameraer op, og sagen har betydet, at vores medlemmer virkelig har antennerne ude, når de er på arbejde for at sikre, at der ikke er skjulte kameraer,« siger Inge Jensen Pedersen.

Hos Højesteret kan adm. chef Lisa Rising ikke vurdere den forventede sagsbehand­lingstid på nuvaerende tidspunkt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark