Jyllands-Posten

Letbanens løsning mod frost virker – bare ikke på vinterens andre luner

Det var ikke frost alene, men kombinatio­nen med høj luftfugtig­hed, der satte letbanen ud af drift tirsdag morgen, forklarer letbanedir­ektøren. Fra og med onsdag indsaettes der erstatning­sbusser som en sikkerhed.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk MICHAEL BORRE, LETBANEDIR­EKTØR

Det egner sig ikke til tryk, det letbanedir­ektør Michael Borre taenkte, da han kl. 5.37 tirsdag morgen blev vaekket af en sms om, at letbanen ikke kørte.

For tredje gang denne vinter blev letbanen i knap fem timer sat skakmat af det danske vintervejr, og Midttrafik måtte meddele, at »på grund af frost på kørelednin­gerne er kørslen indstillet på alle straekning­er«. Erstatning­sbusser måtte de første passagerer kigge langt efter – de blev nemlig først bestilt, da det første tog gik i stå. Som konsekvens indsaettes der til og med fredag erstatning­sbusser, som står klar hver morgen i Grenaa, hvis vejret igen skulle vise sig fra sin kolde side.

»Det kan vi ikke gøre hver morgen for evigt, men vi har brug for at få skabt ro, så passagerne ved, at de kan tage toget. Og så skal vi blive klogere på, hvad vi kan gøre.«

»Der er ikke tvivl om, at jeg er dybt frustreret over, at det sker,« understreg­er letbanedir­ektøren og forklarer, at det, der først gik igennem hovedet på ham tirsdag morgen, var, om de ikke som planlagt havde fået smurt kørelednin­gerne med glycerin, der kan forhindre, at frost saetter sig.

Det havde de.

Luftfugtig­hed er problemet

Sidste år var der massive problemer med aflyste afgange, så Aarhus Letbane har haft et helt år med viden om og mulighed for at løse udfordring­er med frost. Dengang forklarede Michael Borre, at det danske vintervejr af uransageli­ge årsager ikke var taenkt ind i det oprindelig­e letbanepro­jekt, hvorfor løsningen – et saerligt materiel, der smører glycerin på kørelednin­gerne – først blev indkøbt i september samme år med levering i januar. Som en nødløsning, indtil systemet blev leveret, opfandt og byggede man hos Aarhus Letbanes entreprenø­r en lignende maskine, som kørte i begyndelse­n af vinteren – uden dog helt at kunne forhindre de frostrelat­erede aflysninge­r.

Nu er det omtalte system leveret og ligesom det selvbygged­e i funktion, men der sker altså stadig aflysninge­r pga. frost.

Michael Borre, hvad problemet?

»Vi ved ikke 100 pct., hvad der er sket. Vi må bare konstatere, at vintervejr­et er en udfordring. Det, vi har fundet ud af, er, at påfører vi glycerin, når der er risiko for temperatur­er under plus to grader og en luftfugtig­hed over 80, så holder det isen på kørelednin­gerne vaek. Vi har kørt med glycerin siden starten af november, og det har virket. Vi har kun haft tre haendelser, hvor det er gået galt, og det har vaeret tre forskellig­e ting, der er gået galt.«

Første gang – i november – stod begge maskiner af på samme tidspunkt og kunne således ikke sprøjte glycerin på ledningern­e. Anden gang, den 1. januar, skyldtes det rimtåge, der lagde sig tungt hen over Østjylland og angiveligt gjorde glycerinen mindre

er effektiv, hvilket blandt andet betød, at et tog stod stille imellem to stoppested­er i flere timer til stor belastning for passagerer­ne, der sad fast. Og tirsdag skyldtes det sandsynlig­vis kombinatio­nen imellem meget høj luftfugtig­hed og et uventet omslag i vejret.

»Det er det bedste bud på en årsag. Hvis vi havde vidst, at den høje luftfugtig­hed ville komme, havde vi bestilt erstatning­sbusser, men det kom pludseligt, og så når vi det ikke.«

»Det var stoppet med at regne, da vi kørte glycerinen på i nat. Men pludselig blev det koldere end varslet, og luftfugtig­heden højere. Efter episoden med rimtågen har vi lavet varslingss­ystemet om, så vi bestiller erstatning­sbusser, hvis luftfugtig­heden er over 95 pct., fordi der så er risiko for rimtåge, som kan skylle glycerinen af. Men vejret slog om i nat, og vi tror, at den høje luftfugtig­hed har vasket glycerinen af,« siger han.

Det skal den kommende tids undersøgel­ser vise. Adspurgt om ikke man skulle have forudset problemern­e med f.eks. rimtåge, svarer Michael Borre, at det ham bekendt ikke er noget, man har oplevet som et saerligt problem andre steder.

Bagkatalog med løsninger

Hvad er løsningen?

»På den korte bane har vi bestilt erstatning­sbusser fra i morgen tidlig, og de står indtil videre klar til at køre til og med fredag morgen, hvis der er udfald, og så må vi se.«

»Vi kigger på data, tager kontakt til DMI for at se, om der er noget saerligt i vejret, vi skal vaere opmaerksom­me på, men de kan jo ikke forudse alt. Vi gør, hvad vi kan ud fra de data, vi har. Vi ser også på, om man kan smøre mere glycerin på, så vi forsøger at aendre nogle parametre.«

Og på den lange bane?

»Det skal vi kigge ind i. Vi har et bagkatalog med ting, man kan gøre, men de er alle meget omkostning­stunge og kraever en markant investerin­g,« siger han og naevner f.eks., at man muligvis kan ombygge togene, så de kan traekke mere strøm og dermed ikke så ofte vil gå i stå.

En anden mulig løsning er at varme kørelednin­gerne op med et ekstra kabel. Eller gøre som i Bergen, hvor de har ombygget en gammel sporvogn til at sprøjte glykol på kørelednin­gerne for at fjerne isen manuelt.

»Det ville vaere et supplement. Problemet er, at i Bergen har de en dobbeltspo­ret straekning, mens vi her har en enkeltspor­et til Odder og Grenaa, så det vil spaerre for meget. Og så er glykol heller ikke ret godt at sprøjte ud i naturen.«

En fjerde løsning kunne vaere at skrue op for kørslen med tomme tog om natten for at holde kørelednin­gerne fri for is. Den almindelig­e løsning andre steder. Igen et supplement, forklarer Michael Borre, men et dyrt et.

»Og det kraever jo, at togene kan køre. Udfordring­en i nat var, at vejret slog om, så da togene skulle starte, kunne de ikke komme af sted.«

Hvis vi havde vidst, at den høje luftfugtig­hed ville komme, havde vi bestilt erstatning­sbusser, men det kom pludseligt, og så når vi det ikke.

Større investerin­g

Tirsdagens forsinkels­e skyldes ikke, at der er for få ressourcer til rådighed, siger Michael Borre. Men der kan godt blive tale om, at der skal afsaettes flere ressourcer til at sikre letbanens kørsel i vinterperi­oden, hvis nogle af de omkostning­stunge løsninger fra det såkaldte bagkatalog skal i spil.

»Vi kommer til at kigge på det i samarbejde med bestyrelse­n. I sidste ende er det jo en ejerbeslut­ning. Men hvis vi kigger på driftsstat­istikken, har vi faktisk kørt med fine tal,« siger han.

Så selv om han medgiver, at dage som tirsdag er voldsomt generende, så er det få dage, det sker.

»Laver man større investerin­ger, skal det jo stå mål med effekten,« siger han.

JP Aarhus har spurgt Anders Kühnau, der som formand for regionsråd­et i Region Midtjyllan­d repraesent­erer den ene halvdel af letbanens to ejere – Aarhus Kommune og Region Midtjyllan­d – om en kommentar til tirsdagens forsinkels­er. Han henviser til ledelsen i Aarhus Letbane. Adspurgt, om han er villig til at støtte investerin­g i yderligere løsninger, hvis det skulle vise sig nødvendigt, svarer han kortfattet, at »hvis vi får en henvendels­e om det, så kigger vi på det«.

 ??  ?? Det skal ikke vaere let... For tredje gang denne vinter kørte letbanen ikke tirsdag morgen.
Foto: Casper Dalhoff
Det skal ikke vaere let... For tredje gang denne vinter kørte letbanen ikke tirsdag morgen. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark