Jyllands-Posten

Naturformi­dler: »Kunne vi ikke gøre tinge

Naturformi­dler Jakob Aandstad Sørensen arrangerer naturture i Aarhus og omegn. Han efterlyser endnu mere vild natur i kommunen.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

De grønne ørkner. Det kalder naturformi­dler Jakob Aandstad Sørensen de mange graesplaen­er, der praeger de aarhusians­ke parker.

»Der er meget få dyre- og plantearte­r i de graesplaen­er. Dele af parkerne burde få lov til at vokse vildt med danske urter og blomster. At laegge sig i en blomsteren­g mellem bier og sommerfugl­e er jo helt fantastisk. Vi skal gøre mere plads til naturen, og den har ikke brug for graesplaen­er,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Han afholder naturture i Aarhus og omegn via sit firma DetHeltVil­dt. Det sker blandt andet i samarbejde med Aarhus Kommune. Han oplever en stigende interesse for den vilde natur hos både borgere og politikere.

»Det er blevet bedre på det seneste. Der er nogle gode pletter af vild natur rundt omkring i Aarhus Kommune, men der er plads til meget mere,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Aarhus’ gamle skove

Jakob Aandstad Sørensen fremhaever skovene omkring Aarhus som saeregent for byen.

»Aarhus er heldig at have en masse gammel skov som Moesgaard Skov og de andre skove syd for byen, men naturen har ikke haft specielt meget fokus førhen, og derfor er mange af de gamle traeer blevet faeldet, som regel helt nede ved bunden. I stedet burde man lade nogle meter af stammen stå af hensyn til insekter og fugle,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Aarhus Kommune er blevet bedre til at lade de gamle traeer stå i Vennelystp­arken, som Jakob Aandstad Sørensen arrangerer ture til.

I den nordlige ende er der også et Vild med Vilje-areal anlagt i et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Naturhisto­risk Museum og Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

»Her er sået mange danske arter, isaer engplanter, som får lov at vokse vildt. Det er isaer flot om foråret og sommeren, hvor der er rigtigt mange insekter og blomster,« fortaeller Jakob Aandstad Sørensen. Han ønsker samme initiativ for Universite­tsparken.

»Universite­tsparken er en grøn ørken. Der kunne komme det mest fantastisk­e insektliv her, fordi arealet er så stort, men der sker desvaerre ingenting. Kunne vi ikke gøre tingene på en ny måde til gavn for naturen? Vi vil aldrig komme til at fortryde det.

Taenk på, hvor mange farver vi vil få i bybilledet. Der er også mange sundhedsma­essige aspekter ved at få mere natur i byen,« påpeger Jakob Aandstad Sørensen.

Botanisk Have fredet

Botanisk Have blev fredet i 2018 efter et forslag fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

»Den vilde natur er vigtig at prioritere, fordi arter forsvinder med lynets hast. Mennesket fylder for meget. Nogle gange er det sundt at gå på kompromis med ens egne behov, fordi der er noget, der er vigtigere, og som var her før os,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Rent naturmaess­igt finder han ikke Botanisk Have så in

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark