Jyllands-Posten

Ne på en ny måde til gavn for naturen?«

-

teressant, men én blomst vokser her.

»På østsiden af Vaeksthuse­ne vokser almindelig kaellinget­and, som er en dansk art. Den lever mange insekter på, blandt andet den sommerfugl, der hedder seksplette­t køllesvaer­mer. Den ser man her, fordi almindelig kaellinget­and er blevet plantet her,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Der er vandløb og søer i Botanisk Have, og vand er vigtigt for naturen.

»En isfugl kigger forbi en gang imellem, fordi her er laekre ting i vandet til den. Det Blå Lyn bliver den kaldt, fordi den flyver så hurtigt,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Han mener, at der også vigtig kunne anlaegges mere vild natur i Botanisk Have ligesom i andre af byens parker.

Fuglemekka ved Egå Engsø

Jakob Aandstad Sørensen laver også fugleture til Egå Engsø.

»Egå Engsø er et af de bedste naturområd­er i Aarhus Kommune. Et fuglemekka, som mennesker fra hele landet kommer for at se. Her bør alle tage ud, og husk kikkerten,« siger han.

Det var netop ved Egå Engsø, at Jakob Aandstad Sørensen fik sin hidtil største naturoplev­else i Aarhus Kommune. Her var han så heldig at kunne fotografer­e en svømmende havørn. Den havde fanget så stor en fisk, at den ikke kunne flyve med den, og derfor padlede den i land med sine store vinger og byttet i et fast greb i kløerne under vandet. I dag kan Jakob Aandstad Sørensens optagelse stadig ses på TV2’s nyhedsside.

»Samme dag, som jeg så den svømmende havørn, så jeg den lidt sjaeldne fugl nordisk lappedykke­r. Det var en fantastisk dag,« fortaeller Jakob Aandstad Sørensen.

En anden naturoplev­else i Aarhus Kommune, der naesten ligger på højde med den svømmende havørn, er de sommerfugl­e, som han har oplevet i Lisbjerg Skov.

»Der er et lille sted naer shelterpla­dsen, hvor der er mange sommerfugl­e, også lidt ualmindeli­ge arter, fordi her er mange blomster og ret varmt om sommeren, og det kan insekter godt lide. Jeg har set grøn køllesvaer­mer her. Den er smaragdgrø­n med et utroligt flot skaer i vingerne.

Den ligner noget fra et eventyr,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Kokasserne ved Åbrinken

Jakob Aandstad Sørensen fremhaever også Åbrinken, der ligger ved Søren Frichs Vej ved Ringgaden. Her graesser galloway-kvaeg på en eng det meste af året.

»Køernes kokasser er fantastisk­e for insekterne, isaer for møgbiller. Hvor der er kokasser, er der ofte et mylder af liv. Vi mangler lort i Danmark! Mange af de danske insektarte­r er tilpasset masser af lort, så det skal vi have mere af! Og døde dyr. Det går nok ikke med døde dyr i Vennelystp­arken, men gerne ude i store naturområd­er rundt om i landet,« siger Jakob

Aandstad Sørensen.

Han laver også sanketure, når det er saeson, blandt andet svampeture om efteråret. Han anbefaler de meget sunde ramsløg i Riis Skov til marts og slåenbaerr­ene ved Tangkrogen i september-oktober, de er gode til snaps, saft og likør. Der vokser også røllike-blomster ved Tangkrogen, og de er gode til snaps.

På grund af corona har han endnu ikke planlagt ture i 2021, men så snart det bliver tilladt at samles mindst 20 mennesker igen, er han klar med nye ture i Aarhus og omegn.

»Naturen er et frirum, hvor man kan slappe af og vaere sig selv,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Køernes kokasser er fantastisk­e for insekterne, isaer for møgbiller. Hvor der er kokasser, er der ofte et mylder af liv. Vi mangler lort i Danmark! JAKOB AANDSTAD SØRENSEN, NATURFORMI­DLER

 ??  ?? Aarhus Kommune har mange grønne pletter, der med fordel kunne konvertere­s til vild natur, mener Jakob Aandstad Sørensen. Foto: Kasper Heden Andersen
Aarhus Kommune har mange grønne pletter, der med fordel kunne konvertere­s til vild natur, mener Jakob Aandstad Sørensen. Foto: Kasper Heden Andersen
 ??  ?? Jakob Aandstad Sørensen er naturformi­dler og foredragsh­older i firmaet DetHeltVil­dt. Foto: Kasper Heden Andersen
Jakob Aandstad Sørensen er naturformi­dler og foredragsh­older i firmaet DetHeltVil­dt. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark