Jyllands-Posten

Vaccinér medarbejde­re i sundhedsva­esenet før mig

- CHRISTINE ANDERSEN oversaette­r, Ebeltoft

Jeg rykker gerne tilbage i vaccinekøe­n.

Jeg er 70 år og i en alder, hvor jeg teknisk set er i en risikogrup­pe for at dø af covid-19, hvis jeg bliver smittet.

Jeg er en ydmyg tilhaenger af vacciner – gennem et langt liv er jeg blevet vaccineret mod mindst syv forskellig­e sygdomme!

Men jeg er heldig med, at jeg bor i et område, hvor smitterisi­koen er forholdsvi­s lav, og jeg lever normalt ret isoleret. Risikoen for, at jeg bliver smittet med covid-19, er meget lille.

Så laenge forsyninge­r af vaccinerne er begraensed­e, vil jeg hellere se, at medarbejde­re i sundhedsva­esenet bliver vaccineret for at beskytte dem, når deres arbejde bringer dem i direkte kontakt med syge borgere. De redder liv, helt bogstaveli­gt, og fortjener al den støtte og beskyttels­e, de kan få.

Det er sådan, udbredelse­n af sygdommen kan begraenses og dermed mutationer, så virkningen af vacciner bevares.

Det er vigtigt at vaccinere de virkelig sårbare gamle og syge, men jeg føler ikke, at jeg tilhører den gruppe. Jeg kan vente og passe på nogle uger eller måneder endnu, selv om jeg glaeder mig meget til, at jeg også kan blive vaccineret.

Det er også muligt at støtte Gavi, som er med til at koordinere Covax-programmet, eller ngo’er som Laeger uden Graenser, der arbejder for at få vacciner ud til hele verden, fordi smitten spredes globalt, og ingen er sikker, før alle er sikre.

Nogle af de sygdomme, jeg er vaccineret mod, er udryddet eller på vej mod at vaere det, f.eks. kopper og i store dele af verden tuberkulos­e. Måske kan det også gøres med covid-19. Andre sygdomme skal man stadig vaccineres for, men der er mere styr på dem, såsom kolera, tyfus og almindelig influenza.

Det er også fremskridt, så lad os håbe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark