Jyllands-Posten

Myndighede­r forsøgte at få en vaccineaft­ale uden om EU

Laegemidde­lstyrelsen og SSI foreslog at bytte sundhedsda­ta for flere og hurtigere vaccinelev­erancer.

- JESPER HØBERG NICOLAI RAASTRUP MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent indland@jp.dk

Mens regeringen har bakket op om EU’s strategi om at købe covid-19-vacciner i faellesska­b, har de danske sundhedsmy­ndigheder arbejdet i kulisserne for at skaffe Danmark en saeraftale.

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut (SSI), fortaeller, at SSI og Laegemidde­lstyrelsen på et møde nytårsafte­n med Pfizer Danmark og Pfizers nordeuropa­eiske salgsorgan­isation forsøgte at overbevise Pfizer om at levere flere vacciner hurtigere, end Danmark er berettiget til gennem EU’s faellesind­køb.

Til gengaeld ville Danmark – eventuelt i et samarbejde med Island – forsyne Pfizer med feltdata, som firmaet kunne bruge til at undersøge effekten af sin coronavacc­ine, oplyser Ullum:

»Det er klart, at det på nuvaerende tidspunkt i epidemien ville vaere en kaempe fordel at få flere vacciner hurtigere.«

Ifølge SSI-direktøren blev det drøftet at lave et samarbejde både inden for og uden for EU’s indkøbsaft­aler. Pfizer har aldrig tilkendegi­vet en stillingta­gen til det danske forslag, og Henrik Ullum betragter det ikke laengere som en mulighed.

Leverancer­ne er den store flaskehals i udrulninge­n af coronavacc­iner i hele verden. Danmark har vaccineret godt 2 pct. af befolkning­en og er førende i EU. Ingen kan måle sig med Israel, der har vaccineret over 20 pct.

Israel har indgået et samarbejde med netop Pfizer om at stille sundhedsda­ta til rådighed, og den israelske udrulning er i vidt omfang båret af vacciner derfra.

Pfizer har ingen kommentare­r. Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få oplyst hos Statsminis­teriet og Sundhedsmi­nisteriet, om regeringen har givet sundhedsmy­ndighedern­e grønt lys til at søge en saeraftale for Danmark.

Venstre, DF og De Konservati­ve bakker op om bestraebel­serne på at opnå en saeraftale, mens SF og De Radikale er skeptiske.

»Hvis alle lande begynder at bryde den aftale, vi har lavet i faellesska­b, så kommer vi jo ingen vegne,« siger sundhedsor­dfører Stinus Lindgreen (R).

Aftale skulle have sat fart i vacciner: Nu må vi vente ...

 ??  ?? Rosa Reffstrup går i 3.g og er medstifter til et borgerfors­lag om at aflyse de fleste af sommerens eksaminer pga. onlineunde­rvisning. Foto: Gregers Tycho
Rosa Reffstrup går i 3.g og er medstifter til et borgerfors­lag om at aflyse de fleste af sommerens eksaminer pga. onlineunde­rvisning. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark