Jyllands-Posten

Folketinge­t går på lavt blus den naeste måned

- STEEN A. JØRGENSSEN MICHAEL HJØLLUND Steen.A.Jorgenssen@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

På grund af den alvorlige covid-19-situation i samfundet går Folketinge­t på vågeblus i de kommende uger.

Formålet er at skabe mindre aktivitet på Christians­borg og i ministerie­rne, men dog stadig sikre, at den parlamenta­riske kontrol med regeringen kan fortsaette, siger Folketinge­ts formand, Henrik Dam Kristensen (S).

»Vi sikrer, at det parlamenta­riske arbejde stadigvaek fungerer, men vi har respekt for den situation, vi er i, og derfor mindsker vi trykket dér, hvor vi overhovede­t kan. Det betyder ikke, at Folketinge­t er lukket. Alt det, der er nødvendigt for Folketinge­ts arbejde og for at kontroller­e regeringen, fortsaette­r,« siger han.

AEndringer­ne – som sker på opfordring fra statsminis­ter Mette Frederikse­n – får ikke betydning for Folketinge­ts eventuelle vedtagelse af en rigsretssa­g mod Venstres tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg, siger Henrik Dam Kristensen.

»Nej,« svarer han.

12 lovforslag udskydes

Den delvise nedlukning gaelder foreløbigt frem til vinterferi­en midt i februar. AEndringer­ne betyder konkret, at regeringen udskyder behandling­en af 12 lovforslag ud af 28 allerede fremsatte lovforslag, der ellers var planlagt til at skulle debatteres i folketings­salen i januar eller februar.

Forslagene, som nu udskydes, handler blandt andet om at styrke indsatsen mod negativ social kontrol, bedre hjaelp til ofre for farlig asbest og større bøder for at parkere på handicappl­adser.

Hvert parti skal derudover gennemgå deres kommende beslutning­sforslag, samråd og forespørgs­elsdebatte­r for at se, hvad der kan rykkes laengere ud i fremtiden.

Endelig indfører Folketinge­t en raekke praktiske tiltag, der skal mindske risikoen for smittespre­dning. F.eks. mulighed for lyntest af politikere og medarbejde­re.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark