Jyllands-Posten

Coronaen har igen tømt vejene for biler

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Det er naeppe tilfaeldig­t, hvis man oplever ekstra god plads på vejene disse dage. Den nye coronabølg­e har endnu engang sendt tusindvis af danskere hjem for at arbejde hjemme, studere hjemme eller ikke gøre nogen af delene, fordi deres job er forsvundet.

»Der er nu vaesentlig mindre personbilt­rafik i 2021 end på samme tid i 2020,« konstatere­r projektled­er Niels Moltved fra Vejdirekto­ratet.

Ifølge tallene var der i uge et 31-32 pct. faerre personbile­r på vejene alt efter, hvordan man opgør det. Når det gaelder samtlige køretøjer, var faldet på 26-27 pct., viser målingen fra Vejdirekto­ratet.

Det er dog ikke helt så slemt som under den første nedlukning, siger Niels Moltved:

»Ved den store nedlukning i marts sidste år var det naesten 50 pct. af trafikken, der forsvandt fra vejene. Nu har man fundet en balance, så folk f.eks. arbejder inde på deres kontor nogle dage, og hjemme resten af ugen. Derfor at tallene nogenlunde, som vi havde forventet.«

Mindste fald ved Herning

Der er dog stor forskel på tallene fra egn til egn. De største fald har man oplevet på Øresundsmo­torvejen mod Sverige med et samlet fald på 51 pct. i al trafik, mens der enkelte steder både på den sønderjysk­e, den østjyske og den nordjyske motorvej har vaeret et fald på ca. 40 pct.

Til gengaeld er trafikken faldet mindre på motorvejen­e omkring Herning. Et sted er der blevet 11 pct. faerre biler, andre steder ca. 20 pct. faerre. På Hillerødmo­torvejen er faldet på 20 pct., ligesom man på Hirtshalsm­otorvejen har fået 20 pct. faerre køretøjer og på Esbjergmot­orvejen 22 pct. faerre.

Mens personbilt­rafikken har oplevet en markant nedgang, er der til gengaeld kommet flere lastbiler på statens veje. Isaer mindre lastbiler på under 12,5 meter. Her har der vaeret en stigning på 13-14 pct., viser tallene fra Vejdirekto­ratet. Det haenger måske sammen med mere nethandel – herunder mere nethandel af dagligvare­rer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark