Jyllands-Posten

Landet holdes lukket tre uger mere

Ikke mindst frygten for den meget smitsomme, engelske variant af coronaviru­s får regeringen til at forlaenge restriktio­nerne.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

En risiko for 7.500 nye smittede danskere hver dag.

Det er det raedselssc­enarie, som sundhedsmi­nister Magnus Heunicke og resten af regeringen forsøger at forhindre ved at forlaenge de nuvaerende restriktio­ner yderligere tre uger, så danskerne frem til og med den 7. februar fortsat skal begraense den sociale kontakt, aflyse aftaler, arbejde hjemme og se langt efter en tur på restaurant, i teatret eller en traeningst­ur i fitnesscen­tret.

»Hvis vi ikke får bremset den engelske og meget smitsomme variant, og det går Danmark, som det er gået Irland, risikerer vi et dagligt smittetal på 7.500,« sagde sundhedsmi­nisteren i sin argumentat­ion for forlaengel­sen, hvor han også havde tal med for, at B117 allerede er godt i gang her til lands.

»Det er ganske vist stadig små tal – en stigning fra 134 til 208 med B117 – men det er stigningen på 55 pct. på en uge, som er interessan­t og ganske skraemmend­e,« sagde Heunicke og advarede mod at lade sig forlede af, at de danske smittetal aktuelt er afdaempede.

»Vi er i et kapløb med tiden, hvis vi skal undgå en situation, hvor vi ser mange flere smittede, flere indlaeggel­ser og flere dødsfald,« sagde han på pressemøde­t onsdag aften, hvor han også kunne oplyse, at alle positive prøver fremover bliver undersøgt ekstra – en såkaldt gensekvent­ering – for at finde netop den engelske og eventuelt også andre mutationer af coronaviru­s.

Øget smitteopsp­oring

Også opsporinge­n af smittede og deres naere kontakter, som har vaeret udsat for kritik for at vaere for lemfaeldig, får en ekstra spand kul. Dels ansaettes yderligere 600 personer til at kontakte mennesker med en positiv prøve i bagagen, og som noget nyt har Sundhedsmi­nisteriet

via en bekendtgør­else gjort det muligt for kommunerne at vide, hvilke borgere der er testet positive, og tilbyde dem hjaelp til f.eks. at isolere sig.

De nye varianter er kommet ind over graenserne fra udlandet, men ifølge justitsmin­ister Nick Haekkerup er der ikke umiddelbar­t planer om at stramme indrejsere­striktione­rne yderligere efter seneste justering, som kraever en højst 24 timer gammel negativ test, før graensebom­men til Danmark går op.

Som noget nyt kunne justitsmin­isteren dog oplyse, at der lovgives om, at vandrende arbejdstag­ere skal lade sig teste, senest 72 timer efter de har krydset den danske graense for at tage på arbejde. I øvrigt opfordres alle, der går på arbejde, til at lade sig teste en gang om ugen.

Beskeden om at forlaenge restriktio­nerne falder i god jord hos professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, som glaeder sig over en laengere horisont end tidligere.

»Tre uger giver os tid til at få mere styr på konsekvens­erne af, at den engelske variant nu også er i Danmark. Vi kan få kontakttal­let ned og fortsaette med inddaemnin­gen af smitten, og endelig kan hospitaler­ne forhåbentl­ig få så meget luft, at de kan følge med,« siger han og minder om, at i løbet af de kommende tre-fire uger vil også antallet af vaccinered­e vaere steget.

Op til beslutning­en om at forlaenge restriktio­nerne har det vaeret drøftet at lade de mindste skolebørn komme i skole tidligere, men Pravsgaard kalder det en klog beslutning fortsat at lade også de mindste klasser fortsaette med hjemmeunde­rvisning.

De små forrest

I Danmarks Skoleleder­forening glaeder formand Claus Hjortdal sig over, at skolerne har fået et par døgn til at forberede sig på fortsat lukkede klasseloka­ler.

Op til forlaengel­sen har det vaeret diskuteret, om de mindste skoleeleve­r op til 4. klasse eventuelt kunne få lov at komme tilbage til skolebaenk­ene før deres aeldre kammerater.

»Så må det vaere sådan, men så snart det er muligt at åbne lidt på klem, er det de små, som skal forrest i vognen,« siger han.

Blandt Folketinge­ts partier er der også opbakning til at forlaenge restriktio­nerne. SF’s sundhedsor­dfører, Kirsten Normann Andersen, er tilfreds med forlaengel­sen.

»Det er vigtigt, at vi kommer foran den engelske variant, og det kraever yderligere nedlukning,« siger hun, der gerne havde set, at den fortsatte nedlukning blev ledsaget af flere initiative­r til at daemme op for smitten.

»Vi skal have mere gang i testningen igen, for antallet af testede er nøglen til at finde de smittede. Desuden skal der strammes mere op på smitteopsp­oring,« siger hun.

Hos Venstre kalder sundhedsor­dfører Martin Geertsen forlaengel­sen for »nødvendige forholdsre­gler«, men han understreg­er samtidig, at forlaengel­sen på de tre uger ikke er støbt i beton:

»Opstår der pludselig en bedring i situatione­n, forventer jeg, at man løsner op for nedlukning­en straks.«

Kilde: Statens Serum Institut

Note: Tallene inkluderer ikke lyntest. Tirsdag testede Falck, SOS Internatio­nal, Copenhagen medical og Carelink 14.536 personer – 215 var smittet med coronaviru­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark