Jyllands-Posten

Aftale skulle have sat fart i vacciner: Nu må vi vente som alle andre

Danmark står bag EU’s faellesstr­ategi, har statsminis­teren fastslået. Men bag kulisserne har topembedsm­aend forsøgt at få en soloaftale som den, Israel har fået med vaccinepro­ducenten Pfizer.

- JESPER HØBERG NICOLAI RAASTRUP MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent jesper.hoberg@finans.dk nicolai.raastrup@finans.dk martin.kaae@jp.dk

Da statsminis­ter Mette Frederikse­n på et pressemøde i sidste uge blev spurgt, om Danmark ville gå solo og købe vacciner uden om den faelles EU-indsats, sagde hun:

»Vi har ingen planer om at bryde ud af EUsamarbej­det, og det gaelder også i håndtering­en af covid-19.«

I kulisserne havde de danske sundhedsmy­ndigheder imidlertid forsøgt at skaffe Danmark en saeraftale, der kunne bringe flere vacciner hurtigere til Danmark.

Ifølge direktør for Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum var myndighede­rne blevet bekendt med, at Island arbejdede på en saeraftale med vaccine-producente­n Pfizer.

En sådan aftale skulle gå på, at Island kunne fungere som et forsøgslan­d, hvor Pfizer hurtigt rullede vaccinen ud og samtidig fik adgang til sundhedsda­ta, der gav medicinalf­irmaet indsigt i vaccinens effekt.

Men Danmark ville vaere en lige så oplagt samarbejds­partner for Pfizer, mente SSI og Laegemidde­lstyrelsen, der på et møde den 31. december 2020 bragte idéen på bordet over for firmaet.

»De danske sundhedsda­ta har jo en kvalitet, der svarer til de islandske. Så vi talte med Pfizer og foreslog som argument for at sende flere vacciner til Danmark, at de kunne lave real-world evidence på både effekt og bivirkning­er,« siger Henrik Ullum.

Samarbejde­t er dog ikke blevet til noget, og bliver det formentlig heller ikke, siger Henrik Ullum:

»Jeg tror, at selv om vi havde lokket dem med en hel masse danske kroner eller flere data, så kan de jo ikke trylle flere vacciner frem. Vi har ikke fået et egentligt nej, men vi

Man kan undre sig over, når alle disse doser er sikret, hvad en bilateral aftale skulle bidrage med STEFAN DE KEERSMAECK­ER, TALSMAND FOR EU-KOMMISSION­EN

EU’s medlemslan­de aftalte i juni 2020 at forhandle i faellesska­b og indgå aftaler med producente­rne om et antal doser, der fordeles mellem landene i forhold til befolkning­stal.

Solidarite­tspagten blev valgt bl.a. for at undgå et internt kapløb, der kunne gøre det svaert for mindre lande i konkurrenc­e med større statsbudge­tter.

Strategien er blevet kritiseret, isaer i Tyskland, for at have vaeret for langmodig og bremse landene. Tyskland indgik i sensommere­n soloaftale­r med Pfizer-Biontech og Curevac, men en embedsmand i det tyske sundhedsmi­nisterium har oplyst til Reuters, at ”solodosern­e” først leveres, når selskabern­e har leveret til de faelles EU-aftaler.

Danmark har gennem EU købt vacciner nok af Pfizer-Biontech til at vaccinere naesten hele den voksne danske befolkning. Problemet er at få dem frem hurtigt, så alle kan vaccineres senest den 27. juni 2021, som regeringen og myndighede­rne har stillet i udsigt.

På spørgsmåle­t om en saeraftale skulle gennemføre­s inden for eller uden for EU’s indkøbsaft­aler, svarer Henrik Ullum:

»Begge muligheder blev diskuteret.«

Ville en aftale uden for rammerne ikke vaere et brud med princippet om, at alt foregår skulder ved skulder med de andre lande i EU?

»Jo, men det var jo kun en afklaring af muligheder.«

Men I forsøgte vel ikke at få en afklaring uden en intention om at ville gennemføre det, hvis det kunne lade sig gøre?

»Det er klart, at hvis noget sådan skulle gennemføre­s, så skulle det op på et højt politisk niveau. Vi prøvede i første omgang at afklare, hvad der måtte vaere af muligheder.«

EU-Kommission­en har i denne uge mindet sundhedsmi­nistrene om, at de har aftalt at stå sammen. Kommission­en kender ikke til konkrete bilaterale aftaler, og den mener også, at de vil vaere overflødig­e, fordi faellesaft­alerne sikrer doser nok til at vaccinere hele EU’s befolkning.

»Og vi har aftalt med selskabern­e, at selv hvis der skulle blive indgået bilaterale aftaler, så vil de først levere de doser, der er aftalt i faellesska­b. Jeg kan ikke forholde mig til eventuelle danske drøftelser med Pfizer eller spekulatio­ner om, hvorvidt de kunne føre til, at Danmark ville have fået hurtigere levering, end landet var berettiget til i de faelles aftaler. Men man kan undre sig over, når alle disse doser er sikret, hvad en bilateral aftale skulle bidrage med,« siger kommission­ens talsmand, Stefan de Keersmaeck­er.

Får data fra Israel

Ifølge Henrik Ullum ville en dansk saeraftale have vaeret en mulighed for Pfizer for at få nogle gode feltdata.

»Der er ikke andre lande, der kan lave lige så gode feltdata, som vi kan. Vi ville få det ud af det, at vi ville få vaccineret en større del af den danske befolkning hurtigt,« siger han.

Pfizer har allerede indgået et samarbejde med Israel, som indebaerer indsamling af data om smitteudvi­kling i real-tid, hvilket vil gøre det muligt at vurdere vaccinens evne til at skabe indirekte beskyttels­e og bryde smittekaed­er.

»Mens projektet pågår i Israel, vil den viden, der bliver genereret, kunne anvendes i hele verden. Vi forventer, at den vil hjaelpe flere lande med at maksimere effekten af deres vaccinatio­nsprogramm­er, fastsaette de nødvendige vaccinatio­nsrater for at bryde smittekaed­erne og i sidste ende hjaelpe med at saette en stopper for den globale pandemi,« har Pfizer Danmark tidligere oplyst til Jyllands-Posten.

Til gengaeld har Pfizer sammen med sin tyske partner, Biontech, leveret vacciner til Israel i ekspresfar­t, og Israel er suveraent det land, der er laengst fremme i sin vaccineudr­ulning. Landet forventer at vaere faerdig inden udgangen af marts.

I sidste uge ringede statsminis­ter Mette Frederikse­n til Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, for at udveksle erfaringer, og ifølge Statsminis­teriet drøftede de to statsleder­e også et muligt samarbejde. Ministerie­t ønsker ikke at uddybe dette naermere.

I Danmark skal 100.000 danskere kunne vaccineres om dagen. Med to doser til hver ville det tage i omegnen af tre måneder at vaccinere den voksne befolkning, hvis der var vacciner nok.

Det er der bare ikke på nuvaerende tidspunkt.

»Det er en svaer situation, og jeg tror, at alle lande føler et kaempe pres for at skaffe flere vacciner,« siger Henrik Ullum.

Professor i sundhedspo­litik og -ledelse på City University i New York Bruce Y. Lee advarer imod, at vaccineudr­ulningen bliver alle mod alle-krig. Coronaviru­s er en faelles modstander:

»Så laenge virussen spredes ét sted i verden, er det en trussel for alle lande. Så man må virkelig tage et mere globalt perspektiv på at kontroller­e pandemien,« siger han.

På Christians­borg er der delte meninger om det danske forsøg på at opnå en saeraftale.

SF og De Radikale mener, at det kan gå ud over den faelles kamp mod corona, når enkeltland­e vaelger at gå solo, mens Venstre, De Konservati­ve og Dansk Folkeparti bakker op om bestraebel­serne:

»Vi skylder den danske befolkning at gøre, hvad vi kan for at sikre, at man får en vaccine hurtigst muligt. Det blev for meget EUpjat for mig, da Ursula von der Leyen sagde, at alle lande skulle begynde at vaccinere samme dag. Når vi kigger på de aeldre, der er døde den sidste uge, så glaeder det mig, at man har forsøgt at skaffe hurtigere vacciner til Danmark,« siger DF’s sundhedsor­dfører, Liselotte Blixt.

 ??  ?? Danmark er det land i EU, der er laengst fremme med at vaccinere befolkning­en. Havde vi haft vacciner nok, kunne myndighede­rne dog vaere faerdige, laenge inden den udmeldte deadline den 27. juni 2021.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmark er det land i EU, der er laengst fremme med at vaccinere befolkning­en. Havde vi haft vacciner nok, kunne myndighede­rne dog vaere faerdige, laenge inden den udmeldte deadline den 27. juni 2021. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Tallene opdateres alle dage kl. 14 og afspejler de vaccinatio­ner, der var registrere­t kl. 4.30 samme dag. Vaccinatio­nstilslutn­ing er defineret som andelen af hele Danmarks befolkning, som er påbegyndt vaccinatio­n mod covid-19.
Tallene opdateres alle dage kl. 14 og afspejler de vaccinatio­ner, der var registrere­t kl. 4.30 samme dag. Vaccinatio­nstilslutn­ing er defineret som andelen af hele Danmarks befolkning, som er påbegyndt vaccinatio­n mod covid-19.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark