Jyllands-Posten

Eksperter advarer mod at aflyse de afsluttend­e eksaminer på gymnasier

Et borgerfors­lag om at aflyse de fleste af 3.g’ernes eksaminer til sommer naermer sig 50.000 underskrif­ter. To eksperter mener, at aflyste eksaminer ikke er den bedste løsning.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER BENJAMIN LILLELUND ida.s.dreiager@jp.dk benjamin.lillelund@jp.dk

Gymnasieel­ever i 3.g føler sig ikke »ordentligt klaedt på« til deres afsluttend­e eksaminer på grund af den virtuelle undervisni­ng, som har praeget dele af skoleåret.

Det forklarer Rosa Reffstrup, der er medstiller til et borgerfors­lag om at aflyse de fleste af sommerens eksaminer. Forslaget har siden den 4. januar fået godt 46.000 underskrif­ter og naermer sig dermed folketings­salen.

Spørger man Ane Qvortrup, professor og leder ved SDU’s Center for Gymnasiefo­rskning, skal man »virkelig tage opråbet seriøst«. For selv om hun vurderer, at laererne er blevet gode til at gennemføre onlineunde­rvisning, er der klare begraensni­nger.

F.eks. kan praktiske ting som laboratori­eforsøg eller holdsport i idraet ikke erstattes af virtuel undervisni­ng, ligesom også faelles faglige diskussion­er besvaerlig­gøres. Hun mener dog ikke, at det løser elevernes faglige efterslaeb at aflyse eksaminern­e.

»De kommer til at konkurrere med andre, der har gået i gymnasiet,« siger Ane Qvortrup og uddyber, at eleverne i fremtidige job eller på videregåen­de uddannelse­r skal have samme kompetence­r som studenter, der ikke har modtaget onlineunde­rvisning.

Ane Qvortrup mener, at »vi som samfund har en forpligtig­else« til at sørge for, at eleverne kommer fagligt staerkt igennem gymnasiet. Hun støtter eleverne i ønsket om, at deres karakterer ikke bliver påvirket af coronakris­en og synes, at der skal tages hensyn, når eksaminern­e afvikles til sommer – f.eks. ved at reducere det pensum, som eleverne kan komme op i.

»Men så kan det vaere, at man skal tilbyde dem noget supplerend­e efter deres eksaminer, så de får mulighed for at løfte det faglige niveau.«

Ane Qvortrup siger, at »det er en øvelse i at praestere« at gå til eksamen, som eleverne skal bruge senere til både jobsamtale­r og på videregåen­de uddannelse­r.

Også Morten Bülow, der er gymnasiela­erer på Aarhus Katedralsk­ole og forsker i online undervisni­ng ved

Aarhus Universite­t, advarer mod at aflyse eksaminer.

»Vi skal behandle de studerende så godt som overhovede­t muligt, og det gør vi ikke, hvis vi ikke giver dem mulighed for at vise, hvad de kan,« siger han og pointerer, at også årskarakte­rerne vil blive påvirket af den virtuelle undervisni­ng:

»I min optik bliver årskarakte­ren i virkelighe­den påvirket mere, fordi så sidder de 20-30 mennesker og skal prøve at komme til orde. Til en eksamen får den enkelte elev i langt højere grad mulighed for at komme til.«

Frygter lavere karakterer

Rosa Reffstrup, der går i 3.g på Frederiksb­erg Gymnasium, mener dog, at underviser­ne i højere grad vil kunne tage hensyn til begraensni­ngerne i undervisni­ngen, når de giver årskarakte­rer.

Hun mener ikke, at det løser problemet at gennemføre eksaminer i begraenset pensum, og pointerer, at 3.g’erne i sommeren 2020 fik aflyst de fleste af deres eksaminer.

»Hvis 3.g’erne ikke var klaedt ordentligt på sidste år, hvordan er der så overhovede­t nogen, der kan forsvare, at 3.g’erne i år er ordentlig klaedt på til at gå til eksamen efter naesten tre måneder hjemme?« spørger hun.

»Jeg frygter, at der vil vaere rigtig mange elever, som bliver tabt på gulvet. Det vil ramme mange menneskers karakterer, at de ikke har modtaget undervisni­ng.«

Hvis det faglige niveau er lavere, er det så ikke fair nok, at det afspejler sig i karakterer­ne?

»Nej, det synes jeg faktisk ikke. Havde det faglige niveau vaeret lavere, fordi man ikke var mødt op til timerne eller ikke havde lavet det, man skulle, ville det selvfølgel­ig vaere fair nok. Men det er ikke fair, når det er ude af vores haender,« siger hun.

Rosa Reffstrup håber, at eleverne vil kunne indhente den tabte faglighed ved at omdanne laeseferie­n, der normalt begynder midt i maj, til fysisk undervisni­ng, hvilket også er en »stor del af argumentet« for at aflyse eksaminern­e.

Hos VIA University College, hvor de kommende studenter kan tage en videregåen­de uddannelse, vurderer prorektor Gitte Sommer Harrits, at det kan vaere »fornuftigt« at aflyse nogle eksaminer:

»Det handler om at udnytte tiden bedst muligt. Derfor kan det vaere, at man skal veksle nogle eksaminer til mere undervisni­ng.«

Danske Universite­ter advarer til gengaeld mod at aflyse eksaminern­e. Direktør Jesper Langergaar­d fremhaever, at eksamen er »en vurdering af det faglige niveau,« og at karakterer­ne er vigtige i universite­ternes optagelses­system.

»Jeg er klar over, at året har vaeret usaedvanli­gt, men det er ens for alle. Det får ikke betydning for ens optag på universite­tet. Hvis man ikke får øvelsen i at laese til eksamen, får man måske et svaerere studieforl­øb,« påpeger han.

Vi skal behandle de studerende så godt som overhovede­t muligt, og det gør vi ikke, hvis vi ikke giver dem mulighed for at vise, hvad de kan. MORTEN BÜLOW, GYMNASIELA­ERER PÅ AARHUS KATEDRALSK­OLE OG FORSKER I ONLINE UNDERVISNI­NG VED AARHUS UNIVERSITE­T

For tidligt at beslutte

Får borgerfors­laget de sidste knap 4.000 underskrif­ter, tages det op i Folketinge­t. På forhånd møder elevernes budskab forståelse, selv om langtfra alle partier er klar til at sløjfe eksaminern­e.

SF vil finde en »smartere« måde at afvikle eksamenspe­rioden på og opfordrer regeringen til forhandlin­ger »snart«, siger gymnasieor­dfører Astrid Carøe.

Enhedslist­en er positiv over for borgerfors­laget.

»Det giver ikke mening at komme op på samme måde som normalt. Betingelse­rne for at sikre samme kvalitet i uddannelse­n er ikke til stede,« siger ungdomsudd­annelsesor­dfører Jakob Sølvhøj.

De Konservati­ve vil senest ved udgangen af januar have en plan klar for, hvordan eksaminern­e afvikles, alt efter hvordan nedlukning­en ser ud til sommer, siger ungdomsudd­annelsesor­dfører Katarina Ammitzbøll.

I Venstre mener ungdomsudd­annelsesor­dfører Ellen Trane Nørby, at det er for tidligt at aendre planerne.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil siger i et skriftligt svar, at det stadig er »lidt for tidligt« at melde noget ud.

Hun siger, at »de unge ikke behøver bekymre sig«:

»Regeringen er helt bevidst om den saerlige situation, som denne årgang står i, og det vil selvfølgel­ig afspejle sig i de beslutning­er, vi traeffer i forhold til forårets og sommerens prøver.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark