Jyllands-Posten

Små portioner skal hindre, at vi bliver federe

Et nyt initiativ skal reducere størrelsen på de portioner af mad, som danskerne indtager.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Det kommer naeppe som en større nyhed for den opmaerksom­me forbruger i Danmark. Portions- og pakkestørr­elserne er blevet større og større over de seneste mange år. Det gaelder lige fra chipsposen over pizzaen til caffe latten.

Blandt andre faktorer er det større indtag af mad med til at gøre danskerne tykkere og tykkere.

Nu skal et tiltag fra Rådet for sund mad hjaelpe med til, at vaegten ikke stiger yderligere. ”Ja tak, lidt mindre”initiative­t skal rulle udviklinge­n tilbage til mere normale størrelser, ved at supermarke­der, caféer, kantiner og takeaway-steder gør portionern­e lidt mindre.

»Vi har sat gang i initiative­t på grund af den stigende udvikling i overvaegt. I dag er halvdelen af danskerne overvaegti­ge, og hvis vi ikke gør noget ved det, er to af tre overvaegti­ge i 2045. Det er skraemmend­e. Vi skal have knaekket den overvaegts­kurve,« siger Susanne Tøttenborg, projektled­er i ”Ja tak, lidt mindre” og seniorkons­ulent i Kraeftens Bekaempels­e.

»En af grundene er, at vi spiser og drikker for meget, og det er blandt andet, fordi pakker og portionsst­ørrelse har haft voksevaerk de seneste 20-30 år,« siger Susanne Tøttenborg.

Initiative­t støttes af 18 partnere, blandt andet Coop, Fødevarest­yrelsen, Bryggerifo­reningen, McDonald’s og 7Eleven.

Hos 7-Eleven oplyser kommerciel direktør Maria Gervig, at kaeden vil reducere størrelse af jumbosnegl­en, så den bliver 10 pct. mindre.

»Vi har gennem årene downsizet flere produkter, og lige nu sidder vi med fem konkrete produkter, som vi snart gør mindre. Kunderne har taget godt imod det, og vi oplever større salg på de mindre produkter,« siger Maria Gervig.

Jens Meldgaard Bruun er klinisk professor ved Nationalt Center for Overvaegt, og han er positiv over for tiltaget.

»Det er den strukturel­le arm i at forebygge udviklinge­n af overvaegt. Det handler enten om at lovgive eller lave et partnerska­b med industri og detailhand­el,« siger Jens Meldgaard Bruun.

Jumbosnegl­en

Han peger på eksemplet med 7-Eleven og jumbosnegl­en.

»Det er den vej, man skal gå,for at mindske den maengde mad, som folk spiser. Hvis man køber jumbosnegl­en, spiser man det hele, men er den 10 pct. mindre, spiser man 10 pct. mindre fedt, sukker og salt,« siger Jens Meldgaard Bruun.

Han mener, at danskerne ikke selv kan styre forbruget.

»Folk påvirkes af tilbud. Hvis man ser en stor snegl, er det value for money, og det kan vi godt lide. Men er sneglen bare lidt mindre, får man en mindre maengde energi med ud af butikken,« siger Jens Meldgaard Bruun.

Ifølge projektled­er Susanne Tøttenborg kan man ikke gøre fedmeudvik­lingen til et individuel­t problem.

»Vi er nødt til at kigge på de tendenser, der er i samfund, og det vi møder af mad. Der er jo ikke nogen, der drømmer om at blive overvaegti­ge, men det sker gradvist, at vi tager 1-2 kg på pr. år, og over en årraekke bliver det til en sundhedssk­adelig overvaegt,« siger Susanne Tøttenborg.

Hvis man en gang om ugen spiser en scone med chokolade på 115 gram i stedet for 130 gram, giver det ca. 350 gram mindre vaegtforøg­else om året. Derfor er det vigtigt, at beslutning­stagere i detailhand­len og fødevarein­dustrien er med på vognen.

»Der er jo nogen, der har bestemt, hvad der skal ligge på hylderne. Der er ikke en gudgiven størrelse på en is, bolle eller sodavand, men der er nogen, der hver dag tager en beslutning for os, om en kage skal vaere på 80 eller 90 gram, eller en sodavand er den ene eller anden størrelse. Og der synes jeg, at det er smartere, at virksomhed­erne tager valg, der er gode for befolkning­en. For deres valg påvirker mine valg, når jeg skal købe noget,« siger Susanne Tøttenborg.

McDonald’s er også med i initiative­t, men støder på nogle strukturel­le problemer med at aendre portionsst­ørrelsen.

Fastfood-kaeden er nemlig en del af et globalt brand og kan derfor ikke lokalt aendre på størrelsen.

»Men vi kan reducere salt, fedt og sukker inden for de leverandør­er, der er godkendte af McDonald’s. Vi har før nedsat saltindhol­det i vores pommes frites, og nu vil vi teste en yderligere reduktion på 37 pct.,« siger Pia Tobberup.

Hun forklarer, at man på de lokale markeder kan vaelge imellem forskellig­e kampagnepr­odukter og til en vis grad kan tilpasse dem til det lokale marked. Det kan f.eks. vaere at vaelge en dobbelt cheeseburg­er i stedet for en trippel cheeseburg­er som kampagnepr­odukt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark