Jyllands-Posten

Rigsretssa­g mod Trump slår en kile ind mellem Republikan­erne

I den staerkt befaestede Kongresbyg­ning viste debatten om en ny rigsretssa­g mod Donald Trump onsdag spraekker i betonen hos Republikan­erne.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Intet er laengere helt, som det var i den amerikansk­e hovedstad før sidste uges stormløb på Kongressen.

Mens Kongresbyg­ningen på Capitol Hill tidligere blev bevogtet af en let bevaebnet politistyr­ke, er der nu rejst meterhøje afspaerrin­ger, og hundreder af kampklare medlemmer af nationalga­rden patruljere­r i og omkring bygningen.

Praesident Donald Trumps vante kanonade af Twitterbes­keder kan ikke laengere øge den politiske temperatur i Washington, efter det sociale medie sidste uge lukkede hans konto.

Og inden for i Repraesent­anternes Hus, der onsdag behandlede forslaget om en ny rigsretssa­g mod praesident­en, kunne man også iagttage et begyndende opbrud i fronterne.

Da man for bare 13 måneder siden sidst stemte om en rigsretssa­g mod praesident

Trump, var det en opvisning i streng partidisci­plin: Ikke en eneste republikan­er ønskede i december 2019 at rejse tiltale mod praesident­en i sagen om hans pression mod den ukrainske praesident for at finde belastende materiale på udfordrere­n Joe Biden og dennes familie.

Men da kammeret samledes onsdag for at tage stilling til de nye anklager om, at praesident­en i sin tale til tilhaenger­e sidste uge, før angrebet på Kongresbyg­ningen, »opildnede til en opstand« i selve magtens centrum, var situatione­n en noget anden.

At Demokrater­ne stod samlet bag forslaget om at placere ansvaret hos praesident­en, og rejse tiltale mod ham, kom ikke som nogen overraskel­se.

»Det var ikke nogen protest. Det var en velorganis­eret opstand mod vores land organisere­t af Donald Trump,« lød det under debatten fra demokraten Jim McGovern.

Men blandt Republikan­erne var der denne gang en vaesentlig bredere vifte af synspunkte­r, selvom den overvejend­e del af partiets kongresmed­lemmer stadig står fuldt bag praesident­en og hans gerninger.

En håndfuld republikan­ere havde allerede på forhånd gjort det klart, at de var parat til at stemme for en rigsretssa­g.

En af partiets profiler, kongresmed­lemmet Liz Cheney fra den vestlige stat Wyoming, gav i en skarpt formuleret udtalelse Trump en gedigen opsang.

»USA’s praesident sammenkald­te denne hob, fik den organisere­t og taendte lunten til dette angreb,« skrev Cheney, datter af tidligere vicepraesi­dent Dick Cheney og nr. tre i Republikan­ernes hierarki i Repraesent­anternes Hus.

»En amerikansk praesident har aldrig begået et større forraederi mod sit embede og sin ed om at følge forfatning­en,« lød det fra Liz Cheney.

Senatet står parat

Også i Senatet, der skal udgøre juryen i en kommende rigsretssa­g, er der tilsynela

dende bevaegelse. For 12 måneder siden, da Senatets 100 medlemmer sidste gang stod i denne rolle, stemte kun en enkelt republikan­sk senator, Mitt Romney, for domfaeldel­se. Men mindst to-tre af hans kolleger har denne gang signaleret, at de mener Trump kan vaere moden til det røde kort. Om der kan findes nok stemmer til at gøre Donald Trump til den første praesident i USA’s historie, der faktisk er blevet afsat ved en rigsretssa­g, vides ikke.

Meget vil afhaenge af Republikan­ernes leder i Senatet, den listige Mitch McConnell.

Ifølge flere amerikansk­e medier er McConnell rasende på praesident­en efter sidste uges optøjer, og han kan udløse, at Trump bliver dømt og afsat.

»Senator Mitch McConnell er nået frem til, at praesident Trump har begået forseelser, han kan afsaettes for,« skrev New York Times baseret på kilder taet på den 78-årige republikan­ske oldermand.

Ved redaktione­ns afslutning havde Repraesent­anternes Hus ikke stemt om tiltalen mod praesident Donald Trump. Laes seneste nyt på:

 ??  ??
 ??  ?? Hundreder af bevaebnede medlemmer af nationalga­rden bevogtede Kongresbyg­ningen under debatten om en mulig rigsretssa­g mod praesident Donald Trump.
Foto: Brendan Smialowski/AFP
Hundreder af bevaebnede medlemmer af nationalga­rden bevogtede Kongresbyg­ningen under debatten om en mulig rigsretssa­g mod praesident Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark