Jyllands-Posten

Hviderussi­sk glaede over dansk tilbud om at

Danmarks Ishockey Union er klar til at tage over, hvis VM-turnering flyttes fra det omstridte Hviderusla­nd.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Efter måneders politiske kvaler over, at ishockey-VM efter planen til maj skal spilles i Hviderusla­nd og Letland, traeder Danmarks Ishockey Union ind på banen med et tilbud til den internatio­nale ishockeyve­rden: Danmark kan overtage den hviderussi­ske del af vaertsskab­et, som omfatter den ene af to VMgrupper og to kvartfinal­er.

Tilbuddet kommer af frygt for, at turneringe­n alternativ­t bliver helt aflyst efter måneders politiske uro i og omkring landet, lyder det fra ishockeyun­ionens formand, Henrik Bach Nielsen, i en skriftlig udtalelse.

»I november sad jeg sammen med mine kolleger fra de øvrige nordiske lande, og vi var fuldstaend­ig enige om, at ishockeysp­orten ikke kunne tåle, at endnu et VM blev aflyst som i Schweiz i 2020. Det vil vaere en katastrofe for alle involvered­e parter,« siger han og fortsaette­r:

»Der skal vaere en plan B, og når Danmark byder sig til som vaert, er det for at udfylde muligheden for en plan B, hvis den ene gruppe ikke kan spilles i Minsk (Hviderusla­nds hovedstad, red.). Vi kan traekke på gode erfaringer fra den nylige EM-slutrunde i håndbold, for vi forventer lige nu, at ishockeyVM også skal spilles i en “boble”. Så det er ikke fordi vi

VIL have VM til Danmark, det er for at hjaelpe verdensish­ockeyen med et alternativ til en aflyst VM-turnering,« siger Henrik Bach Nielsen.

I sidste uge sagde unionens direktør, Ulrik Larsen, til dr.dk:

»Vi vil ikke have vores ishockeyla­ndshold til VM i Minsk. Vi vil have, at VM skal afvikles i et andet land.«

Onsdag kom unionen også med et konkret forslag til et sådant andet land: Danmark.

Signal om støtte

Det danske tilbud modtages med stor glaede i den hviderussi­ske organisati­on Belarussia­n Sport Solidarity Foundation. Den arbejder for at beskytte hviderussi­ske atleter mod overgreb fra regiment.

»Den danske melding er virkelig gode nyheder. Det er et tilbud om støtte til den hviderussi­ske befolkning, og det er et godt tlibud til det internatio­nale ishockeysa­mfund til at komme ud af denne knibe,« siger organisati­onens direktør, Aleksander Opeykin.

»Lukasjenko vil bruge VM til at legitimere sig selv og sit regime. Han vil bruge den i sin propaganda for at fortaelle, at han er legitim i det internatio­nale samfund. Man kan godt gå efter at holde sport og politik adskilt, men i Hviderusla­nd er VM blevet et politisk spørgsmål. Han misbruger sporten til egne politiske formål,« siger Opeykin.

Man kan godt gå efter at holde sport og politik adskilt, men i Hviderusla­nd er VM blevet et politisk spørgsmål. ALEKSANDER OPEYKIN, DIREKTØR I DET HVIDERUSSI­SKE BELARUSSIA­N SPORT SOLIDARITY FOUNDATION

Kritik af krammer

Det danske tilbud ramler ind i politiske bestraebel­ser på EUniveau, hvor regeringer­ne fra isaer de baltiske lande og Finland er saerdeles aktive i kulisserne for at samle EUlandene mod turneringe­n. De mener, at det vil mangle sammenhaen­g, at EU på den ene side fordømmer og ikke vil anerkende Hviderusla­nds leder, Aleksander Lukasjenko, som legitim praesident efter valgsvinde­l og overgreb på fredelige demonstran­ter – men på den anden side sen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark