Jyllands-Posten

Reggaestje­rne forsøger at vaelte en af Afrikas laengst siddende praesident­er

Bobi Wine nyder saerligt opbakning blandt de unge ugandere. Hans åbenmundet­hed og kritik af det siddende styre har voldt ham mange problemer.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

USA har popstjerne­n Kanye West, der uden held har forsøgt at blive valgt som landets praesident.

I Uganda har de reggaestje­rnen Bobi Wine.

I modsaetnin­g til sin amerikansk­e musikerkol­lega menes den 38-årige ugander at have så stor opbakning i befolkning­en, at han anses for at vaere en seriøs udfordrer til den siddende praesident gennem årtier, Yoweri Museveni, når Uganda går til valg torsdag.

Museveni har klamret sig til magten i naesten 35 år og har gentagne gange aendret forfatning­en for at kunne blive genvalgt. Han er en af de ledere på det afrikanske kontinent, der har regeret laengst tid. Spørgsmåle­t er derfor, om det overhovede­t er muligt for en åbenmundet popstjerne at slå ham af pinden – retmaessig vinder af valget eller ej.

Det har på ingen måde vaeret en nem valgkamp for Bobi Wine, der baerer det borgerlige navn Robert Kyagulanyi Ssentamu, og som blev valgt til landets parlament i 2017.

Mange af landets tv-stationer og medier undgår at daekke hans vaelgermød­er og bringe hans synspunkte­r på grund af pres fra regeringen. Facebook, Twitter og andre sociale medier er derfor blevet Bobi Wines mest populaere talerør til landets over 44 mio. indbyggere.

Saerligt de unge har en forkaerlig­hed for popstjerne­ns politiske projekt, der vil gøre op med den siddende regerings korruption, nepotisme og overtraede­lse af menneskere­ttigheder.

Han er blevet et symbol på forandring i et land, hvor 80 pct. af befolkning­en er under 30 år, og totredjede­le er arbejdsløs­e. En stor del af Ugandas befolkning har aldrig levet under andre praesident­er end Yoweri Museveni, der – ironisk nok – selv blev set som en progressiv, fornyende politisk kraft i Uganda, da han i 1986 kuppede sig til magten og gjorde op med det dengang diktatoris­ke styre.

Kwesi Aning, forsker og professor i afrikanske sikkerheds­forhold, siger, at »Afrikas demokratis­ke forandring­er taler for en forandring«. Ikke desto mindre spår han, at valget i Uganda – igen – vil blive stjålet af Museveni.

»Der er en beklagelig udvikling i Afrika med aeldre ledere, som stjaeler valg. Vi har set det i Guinea, Mali, Ghana, Elfenbensk­ysten og andre steder,« lyder det.

Beskyttet af kameraer

Politiet er ved flere lejlighede­r gået hårdt til vaerks ikke kun over for Bobi Wine selv, men også hans tilhaenger­e.

Adskillige mennesker har mistet livet i forbindels­e med demonstrat­ioner og vaelgermød­er. Selv har regeringen forklaret sin brutale

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark