Jyllands-Posten

VALG I UGANDA

- Kilder: BBC & Reuters

Praesident­valget finder sted den 14. januar. Det er på én gang valg til praesident­posten og landets parlament.

Den populaere opposition­spolitiker og reggaestje­rne

Bobi Wine er blandt de 10 kandidater, der udfordrer landets siddende praesident, den 76-årige Yoweri Museveni. Med godt 35 år på posten er Yoweri Museveni en af de ledere i Afrika, der har regeret i laengst tid.

En lov om aldersbegr­aensning på 75 år for praesident­kandidater forhindred­e oprindelig­t Museveni i at genopstill­e. I 2018 stemte landets parlament imidlertid for at fjerne begraensni­ngen. Han har derfor mulighed for at stille op igen.

Bobi Wine er med sine 38 år halvt så gammel som den siddende praesident. Han har i flere år vaeret en åbenmundet kritiker af Museveni og er flere gange blevet anholdt og tortureret. adfaerd med, at den slår hårdt ned på alle, der bryder forsamling­sforbud pga. risikoen for coronasmit­te.

Bobi Wine er også flere gange blevet skudt på, anholdt og udsat for tortur. I december måtte han saette sin kampagne på pause, efter at han og flere medlemmer af kampagneho­ldet blev beskudt af ugandisk politi ved en vejspaerri­ng. Den modige regeringsk­ritiker optraeder derfor også oftest i skudsikker vest og med et massivt sikkerheds-entourage omkring sig.

»Jeg forventer en kugle rettet mod mig hvert øjeblik. Den største sikkerhed, vi har, er ved at have kameraer omkring os. Hvis jeg ikke blev filmet, ville noget vaerre måske have overgået mig,« sagde Bobi Wine forleden i et videoopkal­d med journalist­er.

Yoweri Musevenis hårdhaende­de behandling af kritikere og kraenkelse af menneskere­ttigheder har flere gange givet anledning til spørgsmål om demokratie­ts tilstand i Uganda. Også Danmark har meldt sig i kritikerko­ret. Udviklings­minister Flemming Møller Mortensen sagde i december til Jyllands-Posten, at han er »dybt bekymret« over situatione­n.

Uro forude

Ugandas regering oplyste tirsdag, at den har valgt at lukke ned for sociale medier i landet. Det samme skete ved valget i 2016, hvor der efterfølge­nde udbrød store urolighede­r.

»Der er ingen trussel, som vi ikke kan besejre. Vi har alle former for midler, simple og komplekse,« sagde Museveni, klaedt i militaertø­j, i en tv-tale til befolkning­en tirsdag aften, hvor han forsikrede om, at opposition­en ikke ville få lov til at skraemme vaelgerne vaek.

Militaeret er allerede nu massivt til stede på gaden i hovedstade­n Kampala.

Bobi Wine har opfordret sine støtter til at »beskytte deres stemme« ved at blive ved stemmested­erne og sikre, at optaelling­en foregår retmaessig­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark