Jyllands-Posten

»Vi har tre kandidater, som stort set ingen anser for at vaere ideelle«

Bliver det den moderne joker, Ruslands-pragmatike­ren eller ham fra 1990’erne? Lørdag vaelger Tysklands største parti ny formand. Men hvis det kunne, ville flertallet stemme på en mand, der ikke engang er medlem af partiet.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Vinderen kan meget vel gå hen og blive Tysklands naeste kansler – en af verdens maegtigste personer. Alligevel risikerer valget til formand for partiet CDU lørdag at blive noget af et antiklimak­s. Til en start fordi coronakris­en skubber alt i anden raekke. Dernaest vil det i stedet for en politisk komsammen med 1.001 delegerede, klapsalver, verdenspre­ssen og friskbagte saltkringl­er vaere en stor omgang Zoom – for ligesom alt andet i denne tid vil partikongr­essen vaere virtuel.

Og så ligger ingen af de tre kandidater til posten øverst på listen over landets mest populaere politikere. Den domineres af Tysklands siddende kansler, Angela Merkel, sundhedsmi­nister Jens Spahn og af Bayerns ministerpr­aesident, Markus Söder, som er formand for søsterpart­iet CSU og meningsmål­ingernes kanslerfav­orit.

Trioen, som kaemper om at blive formand for CDU, besidder tilsynelad­ende ikke det stof, tyskernes drømme er gjort af:

»Vi har tre kandidater, som stort set ingen anser for at vaere ideelle. Deres svagheder er åbenlyse,« forklarer den tyske politolog Wolfgang Merkel, der er professor ved forsknings­centret Wissenscha­ftszentrum Berlin für Sozialfors­chung og medlem af de tyske socialdemo­kraters vaerdikomm­ission.

Besøg hos paven

Uanset hvem af dem, der måske bliver kansler, forventes de at forsaette i det solidarisk­e EU-spor, Tyskland allerede nu følger:

»Der er konkrete forskelle imellem dem, men ethvert anstaendig­t medlem af CDU går ind for Europa,« vurderer Robin Alexander, der er politisk reporter for avisen Die Welt og forfatter til ”Die Getriebene­n”, en storsaelge­nde bog om Merkels håndtering af flygtninge­krisen.

Mens ingen af kandidater­ne står som en åbenlys vinder, placerer de fleste bronzemeda­ljen om halsen på Norbert Röttgen, 55. Han har et par års erfaring som miljøminis­ter og er medlem af Forbundsda­gen. Med klimaet på rygraden har han haft et godt udgangspun­kt i tidens debatter. Siden har han også slået sig på udenrigspo­litikken som sit vigtigste område. Han kritiserer Rusland skarpt og fik derfor medvind i meningsmål­ingerne, da Vladimir Putins politiske modstander, Aleksej Navalnyj – sandsynlig­vis forgiftet – landede på universite­tssygehuse­t i Berlin.

»Röttgen har ingen aegte forankring i CDU. Han er halv-intellektu­el, meget til stede i debatprogr­ammer og personific­erer en ny moderne generation i partiet. Det ville vaere en stor overraskel­se, hvis han blev valgt som formand,« vurderer Wolfgang Merkel.

Begge de to andre kandidater vurderes at have en chance for at vinde. Den ene er Armin Laschet, 59. Han er ministerpr­aesident for Tysklands folkeriges­te delstat, Nordrhein-Westfalen, der taeller omtrent 18 mio. indbyggere. Laschet har i øvrigt allieret sig med sundhedsmi­nister Jens Spahn, der dog – i hvert fald officielt – kun vil vaere naestforma­nd.

I vaerdispør­gsmål er Laschet moderat liberal og desuden så katolsk, at hans eneste rejse i den coronaramt­e sommer 2020 gik til Rom, hvor han besøgte paven. Ellers er han erhvervsli­vets mand. Derfor ville han vaere langt mere skeptisk over for sanktioner over for Rusland, end f.eks. Angela Merkel er det. Rusland er stadig en vigtig handelspar­tner for Tyskland. Den pragmatisk­e og erhvervsfo­kuserede tilgang praeger også Laschets tilgang til klimaet. Indledning­svist gjaldt det også coronakris­en, men siden har han naermet sig Angela Merkels strammerku­rs, som der tydeligvis er flest stemmer i.

Men hvis Laschet med sin pragmatism­e minder om Angela Merkel, formår han ikke at udvise samme vaerdighed og beskedenhe­d, understreg­er Wolfgang Merkel: »Og så har han heller ikke hårdheden. Vi glemmer nogle gange, at Angela Merkels opstigning i partiet er belagt med partivenne­r, som hun lagde ned undervejs.«

Et af Merkels ofre

En af Angela Merkels skalpe hedder Friedrich Merz, 66. Han er den tredje og angiveligt bedst placerede kandidat. Han var primaert aktiv i tysk politik i 1990’erne og har derfor fået ry for at vaere gårsdagens mand. Indtil 2002 var han formand for CDU’s fraktion i Forbundsda­gen. Så fordrev Merkel ham fra posten. Siden gik han ind i det private erhvervsli­v for først at dukke op igen, da Angela Merkel meddelte, at hun ville gå af som formand.

Merz går for at vaere neoliberal, når det kommer til økonomi. Hans mest berømte forslag består i at forsimple det tyske og højst indviklede tyske skattesyst­em så markant, at det kan stå på bagsiden af en ølbrik. Merz er en alfahan og har en traditione­lt borgerlig profil. Han har flere gange fået Debattyskl­and op på dupperne. F.eks. da han blev spurgt, hvad han ville sige til en homoseksue­l kansler.

»Så laenge det forbliver inden for lovens rammer og ikke har noget med børn at gøre – i så fald er graensen til gengaeld også absolut nået for mig – er det ikke noget, vi skal diskutere i offentligh­eden.«

Udtalelsen vakte en del opsigt. Merz har siden forklaret, at han ikke ville koble homoseksua­litet og paedofili.

Friedrich Merz går for at tilhøre højrefløje­n af CDU. Han har tidligere markeret sig som manden, der kunne bremse vaelgerblø­dningen til det nationalko­nservative og indvandrer­kritiske parti Alternativ­e für Deutschlan­d. Under coronakris­en har det vaeret svaert for ham at fylde i debatten, idet

Vi glemmer nogle gange, at Angela Merkels opstigning i partiet er belagt med partivenne­r, som hun lagde ned undervejs. WOLFGANG MERKEL, TYSK POLITOLOG

tilføjer, at Söder allerede nu har rakt hånden ud mod partiet De Grønne, som forventes at blive det naeststørs­te parti og derfor kunne indgå i en koalitions­regering med CDU/CSU.

Vinder Friedrich Merz, vil han formentlig mobilisere sine støtter i partiet og tage kampen op med Markus Söder om retten til at blive kanslerkan­didat. Lykkedes det ham at få lov at stille op, forventer ikke ret mange, at partiet når de naesten 33 pct. stemmer, Angela Merkel skaffede dem i 2017.

Begyndte i EU

Både Merz og Laschet begyndte deres politiske karriere i Europa-Parlamente­t og isaer Armin Laschet er, hvad Robin Alexander kalder for »en hardcore europaeer«.

»Hvis der findes noget, Laschet er, helt dybt nede i hjertet, så er han en fuldstaend­ig overbevist pro-europaeer,« kommer det fra Robin Alexander, der som eksempel naevner, at Armin Laschet var den første til massivt at kritisere det, som i Tyskland kaldes for vaccine-nationalis­me. Vaccinenat­ionalismen kritiserer, at Tyskland valgte at købe vacciner ind via EU i stedet for at gå enegang og på den måde vaere sikker på, at der hurtigt var doser nok til alle tyskere.

Merz kommer fra den samme staerkt europaeisk­e skole, men han fortolker naermere det europaeisk­e faellesska­b økonomisk.

»Han har fuldt ud forstået, hvorfor vi har det indre marked,« lyder karakteris­tikken fra Robin Alexander.

I virkelighe­den havde CDU allerede valgt Angela Merkels arvtager. Hun blev fundet under et fysisk traef i Hamborg i 2018. Men vinderen, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, som i øvrigt besejrede Friedrich Merz, mistede løbende opbakninge­n i partiet. Og i 2020 meddelte hun så, at hun ville traekke sig fra posten igen.

Et af hendes problemer var, at hun var for taet på Angela Merkel til at kunne skabe sin egen profil.

Den problemati­k skal den nyvalgte formand i givet fald blot udholde et halvt års tid; der er valg til Forbundsda­gen og kanslerpos­ten den 26. september.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark