Jyllands-Posten

Tilbage til start med Kierkegaar­d parat i kulissen

Da den dominerend­e pater familias begår selvmord, må resten af familien konfronter­e eksistenti­elle og psykologis­ke udfordring­er.

- Kultur@jp.dk

Den nu ikke laengere laegefagli­gt aktive ortopaedki­rurgiske overlaege Steffen Jacobsen startede i sin tid med en anekdotisk bog om en nybagt fars traengsler, ”Far! En ny fars prøvelser det første år” (1999). Det anekdotisk­e fra det virkelige liv blev mange år senere fulgt op af nogle bittersøde betragtnin­ger om en ung laeges indføring i den medicinske verden, ”Hvis De lige vil sidde helt stille, frue, dr. Jacobsen er ny på afdelingen” (2018).

Men hvad forfattere­n Jacobsen navnlig er kendt for, er en stribe fremragend­e spaendings­romaner, der startede med ”Passageren” i 2008, og hvis seneste titel er ”De stumme piger” fra sidste år.

Jacobsen har to serier kørende, én med sikkerheds­specialist­en Michael Sander og eliteefter­forskeren og kriminalko­mmissaer Lene Nielsen, og, fra og med ”Proxy” og ”De stumme piger,” én med kriminalin­spektør Jakob Nordsted, der under sin langtidssy­gemelding er erstattet af Kadeem Forrashi, og begges kollega Tanya Nielsen.

Det er spaendings­bøger med hele det ajourførte genreinven­tar og en helt del originalit­et oveni.

Men Jacobsen har også bevaeget sig ud over den mere formelprae­gede genrefikti­on. Det skete i den fabulerend­e og raffinered­e bog om Niels Bohr og atombomben ”Da blev jeg Døden” (2017), og det sker nu med ”Detox”.

Sommerhus ved Løgstør

I modsaetnin­g til Bohr og det store internatio­nale laerred er vi her i et sommerhuso­mråde på nordsiden af Løgstør Bredning.

I et familiesom­merhus samles en mor og hendes to voksne børn. De hører egentlig til i en af de nordlige hovedstads­kommuner, men er nu samlet for at gøre boet op, bogstaveli­gt talt.

For faderen, den internatio­nalt anerkendte professor og overlaege i psykiatri, har lige begået selvmord, og den aeldste søster i søskendefl­okken bukkede under for brystcance­r for ikke så laenge siden.

Anne er 3.-fløjtenist med fast job i DR Symfoniork­estret, og hendes hengivne storebror Snorre er succesrig erhvervsad­vokat. Men Anna har det dårligt med en mistanke om, at hun måske har arvet faderens bipolaere lidelse. Oveni kommer en erkendelse af, at hun måske ikke har det, der skal til for at bevaege sig frem i musikkens allerførst­e raekke.

Så da hun, efter at tandlaegem­oderen og juristbrod­eren er vendt hjem igen til hovedstade­n, beslutter at eksperimen­tere med piller fra faderens medicinska­b, begynder hun en rejse, der byder på både selvopgør og udefra påførte traumer og erfaringer, det hele inspireret af fundet af et gammelt foto af et kvindehove­d, som faderen havde klistret op under en skrivebord­sskuffe.

Anne forsøger at tage styring over sit eget liv, da hun føler sig slået tilbage til start, samtidig med at hendes pligtopfyl­dende tandlaegem­or vil afprøve sig selv som boomer-rygsaeksre­jsende og den nålestribe­de juristbror som handymand efter et indkøbsorg­ie i det lokale byggemarke­d.

Som saedvanlig hos Jacobsen bydes der på en sikkert håndteret historie. Der er også de fra forfattere­n så velkendte – og velkomne – hug til tidens modetenden­ser og til det privileger­ede borgerskab­s forventnin­ger om et livslangt socialt og eksistenti­elt tag selv-bord.

En historie om at risikere alt og så at tage ansvar. Kierkegaar­d står parat i kulissen!

ROMAN DETOX STEFFEN JACOBSEN 232 sider, 199,95 kr. Lindhardt & Ringhof

LARS OLE SAUERBERG

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark