Jyllands-Posten

Så send dog de pandaer hjem

-

Vaccinatio­nerne er begyndt i mange lande, men coronapand­emien er langtfra overstået, og selv naeste år ved denne tid vil formentlig mange millioner mennesker rundtom i verden endnu ikke vaere tilbudt at blive vaccineret.

Senest har Indonesien indledt vaccinatio­nerne på basis af en vaccine udviklet i Kina, der angiveligt kun har en effektivit­et på 50 pct., hvor vacciner udviklet i Europa og USA har en effektivit­et på over 90 pct.

Al den stund at covid-19 har sin oprindelse i Kina, skulle man tro, at kinesiske forskere ville have vaeret laengere fremme i udviklinge­n af vacciner, men ganske tankevaekk­ende synes det ikke at vaere tilfaeldet.

Hvad der begyndte som et smitteudbr­ud, voksede til en epidemi og siden den vaerste pandemi i mere end et århundrede, fordi Kina i de indledende faser var alt andet end meddelsomt. Det er endnu ikke lykkedes et internatio­nalt forskerhol­d at få uhindret adgang til Kina i arbejdet med at afdaekke oprindelse­n af covid-19 og herigennem tilvejebri­nge viden, der kan bruges til at forebygge fremtidige pandemier.

Forskerne har ingen problemer med at få adgang til Taiwan, der har klaret pandemien bedre end stort set alle andre med kun 0,03 dødsfald pr. 100.000 indbyggere, hvor tallet for Danmark er 27,56 og for Belgien 176,17, men uagtet at Taiwan ligger inde med viden og erfaringer, som andre lande utvivlsomt kan laere meget af, udfolder Kina store bestraebel­ser på at tvinge Taiwan ud af ligningen. Frem til 2016 havde Taiwan observatør­status i World Health Assembly, som er Verdenssun­dhedsorgan­isationens, WHO’s, besluttend­e organ, inden Kina formåede at få den demokratis­ke østat smidt på porten. En beslutning, der i beskaemmen­de grad markerede den demokratis­ke verdens syndefald.

Yderst opløftende står et flertal i Folketinge­t nu bag et beslutning­sforslag, der pålaegger regeringen aktivt at arbejde for, at Taiwan skal genindtrae­de som observatør i World Health Assembly. Indsatsen skal ske i samarbejde med vores naermeste allierede, USA og Storbritan­nien. Det vil klaede regeringen at stille sig helhjertet bag forslaget.

Regeringsp­artiet har sandt for dyden noget at rette op efter Jeppe Kofods afvisning af at ville mødes med den demokratis­k valgte parlamenta­riker Ted Hui, da han i december kom til Danmark efter at vaere flygtet fra Hongkong. Heller ikke Socialdemo­kratiets udenrigsor­dfører, Annette Lind, har villet mødes med Ted Hui. Hele tre gange har hun fået muligheden, men vil end ikke svare på invitation­erne, hvilket vidner om en kujonagtig holdning, som Socialdemo­kratiet simpelthen ikke kan vaere bekendt.

Hjaelpen til at få Ted Hui og hans familie ud af Hongkong er så bemaerkels­esvaerdig, at den gøres til genstand for en større omtale i det amerikansk­e dagblad Wall Street Journal, der beskriver indsatsen fra Dansk Kina-Kritisk Selskab og flere folketings­medlemmer, uden hvilken opposition­spolitiker­en fra Hongkong med overvejend­e sandsynlig­hed ville have befundet sig i et kinesisk faengsel.

Regeringen må definitivt laegge pandadiplo­matiet på hylden og kalde sin udenrigsor­dfører til orden. Sker det ikke, vil den fornemmels­e brede sig, at dele af Socialdemo­kratiet, heriblandt Annette Lind, absolut intet har laert af fodnotepol­itikken i 1980’erne, da partiet med åbne øjne gik totalitaer­e regimers aerinde.

Taiwan er en suveraen, demokratis­k stat, der fortjener at blive behandlet som sådan – også af Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark