Jyllands-Posten

Trump forsvinder, Biden kommer: Nu skal verden videre til en ny normal

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Går alt som planlagt, forsvinder Donald Trump i historiens skraldespa­nd, fordrevet fra Det Hvide Hus i Washington, som han overtog i 2017 efter at have tabt det folkelige valg til Hillary Clinton, en fremragend­e kandidat, men kvinde og tilhørende det demokratis­ke østkystari­stokrati, i Midtvesten­s og Sydens betaendte diskurs holdt frem som satanist, børneskaen­der og kommunist.

At Trump fortsat vil have magt, fremgår af det vakkelvorn­e forsøg på at ivaerksaet­te en rigsretssa­g mod manden, der lod sin pøbel storme Capitol. Joe Biden kan vaelge det politisk bekvemme; at glemme denne udfordring. Han kan også gøre det rigtige; traenge til bunds i det trumpske kupforsøg. Millioner af amerikaner­e har vaebnet sig og er ifølge meningsmål­ingerne rede til at tage en borgerkrig med Trump i førerens rolle. Hvor mange muldvarpe har indrettet sig i statens institutio­ner? Hvem er de? Hvor aeder disse skadedyr sig ind på USA’s svaekkede demokrati? Ledende sikkerheds­folk er gået under jorden. Hvorfor? De må graves frem og uskadeligg­øres.

Trump tilføjede både USA og Vesten som helhed kolossale skader. Mange, men bestemt ikke alle, håber, at Biden, fulgt af Kamala Harris, kan styre USA frem til 2037. Demokratie­t skal ikke blot fornys, det skal genopfinde­s. Det kraever en trovaerdig opposition, som ikke findes for indevaeren­de. Borgerkrig og terror truer, unionen opløst i en østkyststa­t og en vestkystst­at, i midten et rod af mindre republikke­r.

Jeg mindes Shakespear­e: »Oh, mit sind er fyldt med skorpioner …« Skorpionen er farlig, men den handler instinktiv­t. Trump kan taenke, isaer på sig selv. Han er et giftigt kryb i menneskeli­g forklaedni­ng. En tilbageven­den til den normalitet, der skabte ham, vil hindre ny taenkning og ny handling. Kan Biden-Harris levere? Man kan tro, håbe og tvivle.

Med undtagelse­r som Ungarns Viktor Orbán, Polens Kaczynski, Israels Netanyahu, Ruslands Putin og det saudiske – jeg fristes til at skrive sadistiske – kongehus ser det internatio­nale samfund frem til en genoprette­lse af normale tilstande i Washington. Det er lige

Også i Europa gjalder trumpetist­erne: magtsyge politikere, løgnagtige agitatorer, flagsvinge­nde nationalis­ter, racister, naivister og udemokrati­ske forretning­sfolk.

nøjagtig, hvad der ikke er brug for. Den gamle normal frembragte Trump. Milliardae­ren, psykopaten og gangsteren fra New York tabte de folkelige valg i 2016 og 2020, derefter Det Hvide Hus og begge Kongressen­s kamre. Han vil forsvinde i sin skraldespa­nd eller en faengselsc­elle, skrigende og sparkende.

Trumpismen er kommet for at blive, finansiere­t af oligarker, som drømmer om en moderne fascistisk-kapitalist­isk stat. De vil konstruere en ny og glattere type, Trump II, som kan vinde, og deres udsigter er ikke ringe. 81 millioner stemte på Biden, 74 millioner på Trump. Havde Trump på Bidens bekostning vundet blot 270.000 stemmer i Michigan, Pennsylvan­ia, Wisconsin og Arizona, var marchen fortsat ud i tyranniets sump, holdt oppe af et foraeldet, sine steder udemokrati­sk valgsystem.

Også i Europa gjalder trumpetist­erne: magtsyge politikere, løgnagtige agitatorer, flagsvinge­nde nationalis­ter, racister, naivister og udemokrati­ske forretning­sfolk. Er USA, hvor Europa var i 1930’erne? Hvor Sovjetunio­nen og Jugoslavie­n var i 1980’erne? Hvem saboterede sikkerhede­n på Capitol Hill? Holder institutio­nerne? De vitalt vigtige spørgsmål før magtskifte­t i Washington er mange, svarene indtil videre forurolige­nde få.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark