Jyllands-Posten

En ny laererudda­nnelse styrker skolen

-

Mangfoldig­hed er en vaesentlig forudsaetn­ing for udvikling. Hvis alle var ens, så ville det vaere svaert at lave forbedring­er. Og vi ønsker at forbedre uddannelse­rne i Danmark. Vi ønsker at skabe laerere med høj faglighed, stor personlig gennemslag­skraft og andre kompetence­r til at supplere de laerere, som bliver uddannet på de nuvaerende profession­shøjskoler. Derfor har en kreds af partier spaendende fra De Radikale til Dansk Folkeparti fremsat forslag i Folketinge­t om at oprette Den Frie Laererudda­nnelse.

Det har fået to direktører fra Via University College til at skrive et indlaeg i JP d. 6/1 og udtrykke deres bekymring. Jeg ser nu ingen modsaetnin­g mellem en god laererudda­nnelse på Via og en god laererudda­nnelse som foreslået i beslutning­sforslaget. Tvaertimod tror jeg, at uddannelse­rne vil inspirere og forbedre hinanden.

Idéen om at skabe mulighed for Den Frie Laererudda­nnelse er i god tråd med dansk uddannelse­stradition. I Ollerup på Sydfyn har Den Frie Laererskol­e siden 1949 uddannet unge fra hele landet. Vores forslag laegger netop op til at etablere en laererudda­nnelse på et tilsvarend­e juridisk grundlag. Jeg tror, at alle, som kender Den Frie Laererskol­e, vil afvise påstanden om, at det skulle vaere et »eksklusivt alternativ«. Men det er et alternativ, som har en holdning til undervisni­ng og uddannelse af laerere. På samme vis ønsker vi at skabe en laererudda­nnelse med en klar holdning til dannelse, den europaeisk­e oplysnings­tradition og laererens rolle i klassen. Det vil vaere en uddannelse for alle, som ønsker at arbejde og uddanne sig ud fra disse tanker. Den anden påstand er, at en skole i Herning, hvor idéen om Den Frie Laererudda­nnelse er opstået, skulle vaere en trussel mod de eksisteren­de laererudda­nnelser i Nr. Nissum og Skive.

Men igen synes jeg, at man skal se på de erfaringer, som der er fra laererskol­en i Ollerup. Her kommer den største gruppe af eleverne fra Region Hovedstade­n og ikke fra Fyn. Faktisk er der i øjeblikket en studerende i Ollerup, som kommer fra Thyborøn. Vedkommend­e har altså passeret både Nr. Nissum, Holstebro, Skive og Herning for at komme den lange vej til den ønskede uddannelse. Den Frie Laererskol­e vil i Herning skulle hente sit elevgrundl­ag fra hele landet og vil tiltraekke de studerende, som ønsker den didaktik, som der undervises i på Den Frie Laererudda­nnelse.

Jeg håber, at Via University College vil tillade sig at se muligheder­ne i stedet for problemern­e. For jeg tror, at der er muligheder for et samarbejde, der kan styrke uddannelse­n af laerere i både Midtog Vestjyllan­d og i hele Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark