Jyllands-Posten

Stort set frit spil for løgnhalse på nettet

-

Organisati­onen Global Social Media Research offentligg­ør jaevnligt statistik over antallet af brugere på forskellig­e netvaerksp­latforme. Ifølge den seneste opgørelse er der flere end 3,6 milliarder brugere i hele verden. Facebook og Twitter er blandt de mest brugte platforme.

For nogle dage siden vakte det opsigt, at Twitter lukkede praesident Trumps konto, fordi han opfordrede sine tilhaenger­e til at marchere mod Capitol for at hindre Kongressen­s godkendels­e af valget af Joe Biden. Platformen, som har flere end 300 millioner brugere, har ellers i de seneste fire år ukritisk formidlet en stor del af Trumps budskaber og kommentare­r.

Medarbejde­re ved avisen Washington Post, som udgør et såkaldt fact checker staff, har i praesident­ens embedsperi­ode lavet en saerlig statistik over antallet af løgne og vildledend­e påstande i Trumps tweets. De har opgjort tallet til mere end 20.000 i de forløbne fire år. Platformen­e har retfaerdig­vis ansat flere tusinde såkaldte indholdsmo­deratorer. Deres opgave er at frasortere de mest graverende løgne, kraenkende udtalelser og andre indlaeg fra brugerne.

Set i forhold til antallet af brugere står de imidlertid over for en uoverkomme­lig opgave. Det ser heldigvis ud til, at Trumps imponerend­e indsats som løgnhals gennem brug af internette­t snart er slut. De sociale platforme vil imidlertid stadig vaere tilgaengel­ige, og der vil komme nye dygtige løgnhalse, som vil forstå at udnytte muligheder­ne for at overbevise ukritiske mennesker om, at netop hans eller hendes version af sandheden er den rette.

Et håb om, at principper­ne, som kendes fra den danske medieansva­rslov, vil kunne udstraekke­s til de sociale platforme, er urealistis­k. Løgnhalse vil også fremover stort set have frit spil på nettet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark