Jyllands-Posten

Frihed for tortur må ikke vige for handelspol­itik

- TUE MAGNUSSEN cand.mag., København

Såvel Lars Løkke Rasmussen som den nuvaerende regering har i fire år ført hemmelige forhandlin­ger om at udlevere Niels Holck til Indien i et handelspol­itisk spil. Det er sket, på trods af at de danske domstole i 2010 og 2011 vurderede, at der var en reel risiko, for at Niels Holck i Indien ville blive udsat for tortur. Og tortur er fortsat – ifølge indiske menneskere­ttighedsor­ganisation­er – udbredt i Indien.

Nok regnes Indien for ”verdens største demokrati”, men Indien er samtidig på verdenspla­n et af de få lande – og nok det mest betydnings­fulde – som ikke har ratificere­t FN’s konvention mod tortur.

En opfordring til Indien om ratifikati­on er i overensste­mmelse med erklaeret dansk udenrigspo­litik og det danske initiativ med at skabe en internatio­nal koalition til universel ratifikati­on af FN’s konvention mod tortur. Konvention­en trådte i kraft i 1987 og er tiltrådt af 171 af FN’s 197 medlemslan­de.

Danmarks ry som traditione­lt foregangsl­and i arbejdet mod tortur og som medlem af FN’s Menneskere­ttighedsrå­d gør det saerligt vigtigt, at danske ministre – ud over handels- og samarbejds­aftaler – opfordrer Indien til snarest at ratificere FN’s konvention mod tortur.

Men indtil nu har både Anders Samuelsen som udenrigsmi­nister, Lars Løkke Rasmussen som statsminis­ter og den nuvaerende statsminis­ter, Mette Frederikse­n, under møder med deres indiske modparter undladt at opfordre den indiske stat til at ratificere FN’s konvention mod tortur.

En indisk ratifikati­on af FN’s konvention mod tortur vil vaere en global milepael frem mod en verden uden tortur og tillige vaere en stor opmuntring for arbejdet mod tortur og for menneskere­ttighedsar­bejdet i Indien.

Samtidig burde udvisninge­n til Marokko i januar 2019 af Said Mansour – kaldet ”boghandler­en fra Brønshøj” – og dødsdommen i november sidste år få alarmklokk­erne til at ringe. Ganske vist blev dødsdommen kort før jul omstødt til 25 års faengsel, men det er uvist, om det er den endelige dom.

Såvel Said Mansour-sagen som flere andre udvisnings­sager viser, at diplomatis­ke garantier er vaerdiløse og underminer­er såvel det absolutte forbud mod tortur som FN-konvention­en mod tortur.

Man må håbe, at Said Mansour undgår dødsstraf. Men at der overhovede­t blev givet en dødsdom i første omgang, understreg­er, at regeringen bør afvise at gøre brug af diplomatis­ke garantier. Det gaelder også i Niels Holcks tilfaelde.

Uanset om det drejer sig om eksport af kriminelle eller om klimaløsni­nger, må respekt for basale menneskere­ttigheder i dansk udenrigspo­litik ikke vige for handelspol­itiske hensyn.

Uanset om det drejer sig om eksport af kriminelle eller om klimaløsni­nger, må respekt for basale menneskere­ttigheder i dansk udenrigspo­litik ikke vige for handelspol­itiske hensyn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark