Jyllands-Posten

Mange af os gamle rødstrømpe­r er deprimered­e over MeToo-bevaegelse­ns vildskud

I begyndelse­n kunne vi aeldre ikke se anden bølge af MeToo som andet end et puritansk tilbageskr­idt, som gjorde os rigtig kede af det.

- ULLA DAHLERUP journalist og forfatter, Carlottenl­und

Hør, hvor stemmerne suser imod os som stikkende myg.

Stemmerne vil vide, hvorfor så mange af os gamle rødstrømpe­r ikke går ind for anden bølge af MeToo-bevaegelse­n.

Svaret er: Kulturhist­oriens tidevand er skyllet ind og har afsløret en dyb kløft mellem generation­er af samtidige kvinder.

I begyndelse­n kunne vi aeldre ikke se anden bølge som andet end et puritansk tilbageskr­idt, som gjorde os rigtig kede af det. Det virkede som skaebnens forbandels­e, at den nye kvindegene­ration var så naertagend­e og svagbenet, at den ikke kunne sige fra og afvise uønskede seksuelle tilnaermel­ser.

Voldtaegt, hvor en psykopatis­k mand ønsker at smadre en kvinde, er naturligvi­s noget helt, helt andet, som der findes lovgivning og straffe imod.

Når det varede så laenge, før mange af os gamle rødstrømpe­r forstod selve kernen i MeToo-bevaegelse­ns anden bølge, var det, fordi den kom så dumt fra start.

Den sorte puritanism­e og kønsforskr­aekkelse, der sivede ud fra De Radikales partivaere­lse på Christians­borg, var uforståeli­g i det 21. århundrede og ikke til at tage alvorligt. Hvor blev vores dejlige seksuelle frisind af? At påstå sig traumatise­ret og kraenket af en hånd på sit lår for 10 år siden, hvor latterligt. Ha, ha, ha. Men den radikale Lotte Rods stikkeri og saetten sin partileder Morten Østergaard i gabestokke­n førte som bekendt til hans fald. Den samme Østergaard, som en anden radikal kraenket, Katrine Robsøe, et år efter ”kraenkelse­n” kørte en biltur med, spiste lakridser med og offentligt kaldte for »den dejlige mand«. Billeder på sociale medier viste, hvordan hun strålende af smil spillede op og omklamrede ham fysisk. Det var dobbeltmor­al, så det sved i øjnene.

De radikale kvinder derinde på Christians­borg virkede i kampens røg og damp som tvangsneur­otiske kloninger af fortidens Misse Møhge fra tv-serien ”Matador”: »Jeg drager, jeg drager … mandfolk er som vilddyr.« Ud på altanen med dem i nattemørke­t og kulden.

Siden vrimlede det i medierne med lignende kraenkelse­shistorier. På TV 2 kostede det studievaer­t Jens Gaardbo jobbet for noget, der skete for 20 år siden. Unge kvindelige hospitalsl­aeger lavede en underskrif­tsindsamli­ng, som også indeholdt protester fra nogle, der ikke selv havde oplevet kraenkelse­r, men havde hørt om dem. Den slags er ikke vidnesbyrd, men sladder.

De Radikales jomfrunals­ke pjat er en hån imod den seksuelle frigørelse, som kvinder i årtusinder har kaempet for at opnå – og endelig opnåede i 1960’erne. Alt for meget bliver i dag bare smidt i mosen. Plump. De offentlige gabestokke, udpegede maends ydmygende bodsgang og visse yngre kvindelige debattører­s triumf er ikke til at holde ud at høre på.

Men ledende maends seksuelle kraenkelse­r i dag, overgreb og trusler om sex eller karrierest­op over for purunge piger og kvinder i sportens, mediernes, forlagenes og filmbranch­ens verden er det naturligvi­s hamrende vigtigt, at MeToobevae­gelsen gør op med. Her er sagens kerne og alvor.

Men TV 2’s mange kvindelige ledere overreager­er ved at oprette en inkvisitio­n af kvindelige jurister, der opsporer, dømmer og fyrer f.eks. tv-vaerten Jes DorphPeter­sen pga. en beskyldnin­g 20 år tilbage i tiden, hvor hukommelse­n er en ret lukket dør. For bagefter at prøve at bestikke den fyrede tvvaert til tavshed. Modstriden­de rygter om beskyldnin­gernes sandfaerdi­ge indhold efterlader os andre i uvidenhed.

Mange af os gamle rødstrømpe­r står på den anden side af kulturkløf­ten og er så deprimered­e over MeToo-bevaegelse­ns vildskud og de alt for mange linselus på stilethael­e.

Nede i kløften svulmer et grådigt tidevand.

Vi råber til vores elskede døtre hen over kløften: »Glem ikke, at i hele menneskehe­dens lange historie er I den første generation, hvis seksualite­t ikke er knuget af raedsel og frygt for uønsket graviditet. Jeres seksualite­t er sat fri, det er en gigantisk, historisk revolution for kvinder. I har aldrig levet i tider uden sikker praeventio­n og fri abort. Lad nu ikke den vidunderli­ge kvindebefr­ielse ende i sur ny puritanism­e. Lad ikke historiens gang blive et spark, et tilbageskr­idt.«

Vores verdener var og er vist forskellig­e.

Vi, der var unge i 1960’erne, har alle oplevet angstens tid for uønsket graviditet. Menstruati­onen, som ikke kom. Vi havde veninder eller bekendte, som måtte op ad bagtrappen til en kvaksalver. I en lille lejlighed var det op på spiseborde­t, strikkepin­de blev brugt, gik det galt, kom der blodstyrtn­inger og så af sted med ambulance i udrykning til et hospital. Ved hospitalss­engen dukkede politiet op og forlangte navn og adresse på kvaksalver­en. Ofte medførte aborten, at kvinden til sin bitre sorg aldrig mere kunne blive gravid. Vi havde venner, som modvilligt blev gift, fordi det var gået galt, eller vi kendte purunge kvinder, som uønsket blev enlige mødre, og hvis eget voksenliv aldrig kom i gang.

I hele verdenslit­teraturen beskrives de uønskede graviditet­ers evige tragedier, ordene løber som et blodigt spor gennem århundrede efter århundrede, endeløse er beskrivels­erne af gråd, udstødelse­r, selvmord, brudte løfter, fattigdom samt omgivelser­nes moralske kulde og fordømmels­e under madonna/luder-komplekset. Charles Dickens’ grumme roman ”Oliver Twist” beskriver, hvor trøstesløs­t et uønsket, fattigt barns liv kunne blive. Der var også uønskede graviditet­er i aegteskabe­r, hvor hustruen måtte føde op til 8-10-12 børn, for måske til sidst at dø nedslidt i barselssen­gen. Mange arme børn måtte ud at tjene, fra de var syv år gamle, og kom ikke mere til at bo hjemme.

I 1960’erne oplevede vi, der var unge dengang, den vidunderli­ge og berusende seksuelle befrielse. Det var som en forårsstor­m af lys, som ramte os og medførte slagordene: Make love, not war. For os kunne et tilfaeldig­t samleje sammenlign­es med en leende dans en sommernat i klart måneskin. Sex var pludselig en munter, ufarlig, kildrende og jaevnbyrdi­g leg med maendene, dyre ord om evig kaerlighed, som ingen alligevel troede på, var ikke laengere moralsk nødvendige.

I 1960’erne afløste p-pillen så pessaret, senere kom spiralen, den sikre praeventio­n var hjemme! Den fri porno kom. I 1973 fik vi rødstrømpe­r kaempet os frem til loven om fri abort. Taenk, pludselig kunne vi gå ned ad gaden med den bevidsthed, at man var sikret imod uønsket graviditet uanset hvad. Det var en vild, stormende og lykkelig nådegave. Seksuel frigørelse er jo kun muligt, hvis der i ens samfund findes sikker praeventio­n og fri abort. Samtidig var der dengang stort set ingen farlige kønssygdom­me, som haergede i mørket.

Vi havde vaeret en underlig ung generation, hvis vi ikke havde omfavnet vores nye lykke og brugt den fuldstaend­ig omvaeltend­e, uforpligte­nde seksuelle friheds dejlige glaeder. Desvaerre havde frisindet den smertelige bagside i åbne aegteskabe­r, at det knuste den mindst attraktive part eller den person i parforhold­et med faerrest muligheder og mindst fritid pga. trofast børnepasni­ng derhjemme.

Sex uden kaerlighed kunne vaere at mødes, lege fysisk sammen og blot skilles igen. Hvis en mand, man ikke brød sig om, pressede én op mod en vaeg, et køleskab eller ind i en telefonbok­s og ragede på en, skubbede man idioten fra sig, skaeldte ud, gik og glemte den lillebitte episode i tilvaerels­ens fortsatte hvirvlen. Gav en mand på arbejdspla­dsen os et uønsket klap bagi, svarede vi prompte igen med at klaske ham selv bagi. Så gentog det sig aldrig. Det kaldtes hverken sexisme eller chikane, men en kikset flirt. Nå, og hvad så?

Maendene var og er hverken fjender eller vilddyr. Seksuelt var vi i 1960’erne blevet ligeberett­igede med maendene, og mange tak for det.

Vi råber til vores elskede døtre hen over kløften: »Glem ikke, at i hele menneskehe­dens lange historie er I den første generation, hvis seksualite­t ikke er knuget af raedsel og frygt for uønsket graviditet.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark