Jyllands-Posten

»Den sorgfyldte tekst saetter sig i mit system«

På et løbebånd på scenen i Skuespilhu­set er skuespille­ren Anders Juul aktuel med en monolog om at løbe sig ud af sorgen over et mistet barn. Han håber, at coronasitu­ationen snart gør det muligt at gå på livescenen igen.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

På sin runde fødselsdag skulle skuespille­r Anders Juul have stået på scenen i Skuespilhu­set på Det Kongelige Teater. Eller rettere sagt: løbet.

Som aktuel i forestilli­ngen ”Jeg løber” tilbagelae­gger han ni kilometer på det løbebånd, der udgør stykkets scenografi – mens han reciterer sine replikker. Aktuelt bremser corona-nedlukning­en de planlagte forestilli­nger.

»Aflysninge­rne er aergerlige, men desvaerre nødvendige for nu. Jeg holder mig i form og håber, jeg får lov at spille de forestilli­nger, der er planlagt i februar,« siger skuespille­ren.

Stykket har hans kaereste, dramatiker­en Line Mørkeby, omsat til scenekunst med afsaet i de blogindlae­g, som journalist Anders Legarth Schmidt publicered­e i Politiken i 2015-2016.

Heri satte journalist­en ord på, hvordan løb hjalp ham gennem sorgproces­sen, efter at hans seksårige datter døde af kraeft.

For Anders Juul er monologen kraevende at formidle fysisk.

Et helt år op til premieren i 2017 traenede han intenst med en løbecoach.

»Han guidede mig i form. Før løb jeg en lille smule på motionistn­iveau. I dag er sporten en fast og uundvaerli­g del af min hverdag,« fortaeller skuespille­ren, mens han køler af efter morgenens intervaltr­aening.

En mental udfordring

Også mentalt bliver han udfordret i forestilli­ngen.

Hver opførelse er som at vaere til begravelse, føler han:

»Den sorgfyldte tekst saetter sig i mit system. Fra scenen kan jeg maerke, hvordan folk i salen bliver meget påvirkede. Den stemning, der opstår blandt publikum, spiller jeg ind i. Teatret kommer virkelig til sin ret i et stykke som dette med så store følelser på spil. Ud over sorg rummer monologen også gnister af liv, kaerlighed og skønhed,« siger han. Som far til to døtre på 6 og 11 år har vaerkets tragiske grundtone sat et staerkt aftryk i sjaelen på Anders Juul.

»Hver aften, når jeg kommer hjem efter denne forestilli­ng, husker jeg at vaere taknemmeli­g over at kunne gå ind og kysse mine børn, der ligger i deres senge og sover,« siger skuespille­ren, der efter sin sidste replik på scenen bruger lang tid på at ryste den dystre stemning af sig.

»Det tager mig typisk et par timer at lande efter ”Jeg løber”. Ofte kommer der publikumme­r hen og vil snakke. Det tager jeg mig tid til. Bagefter sidder jeg bare og reflektere­r, inden jeg tager hjem.«

Som teenager havde Anders Juul svaert ved at sidde stille og boge den.

»Jeg var ikke så god til at gå i skole,« erkender han.

I fritiden begyndte han at spille ungdomstea­ter – og blev bidt af det: ”Det var fedt; her var noget, jeg havde talent for,” husker han.

En del af hans klassekamm­erater søgte i gymnasiet efter folkeskole­n. Anders Juul vidste, at han skulle noget andet.

»I stedet fortalte jeg med overbevisn­ing i stemmen, at jeg ville vaere skuespille­r, når folk spurgte, hvad jeg skulle.«

Styrer selv karrieren

Han gik til optagelses­prøve på Skuespille­rskolen ved Aarhus Teater og kom ind. Umiddelbar­t efter sin debut blev han headhuntet til Aalborg Teaters ensemble.

»Her blev jeg udfordret inden for alle genrer og i alle typer roller,« siger han og fremhaever sin hovedrolle som den kåde komponist Mozart i dramaet ”Amadeus”:

»Det var spaendende at arbejde med at få Mozart-karakteren til at fremstå både rørende og sjov. For mig som nyuddannet var det stort at få ansvaret for at baere forestilli­ngen igennem og lykkes med det.«

Siden 2007, hvor han flyttede til København med sin kaereste, har han vaeret freelances­kuespiller med roller i tv-serier, film og på teatret.

»Det er fedt selv at have indflydels­e på, hvad jeg laver. I starten af min karriere takkede jeg ja til alt, jeg blev tilbudt. I dag kan jeg vaere mere selektiv: Når jeg går til casting på en rolle, skal indholdet vaekke en genklang hos mig. Jeg skal have hjertet med i det, jeg laver. Herved er det også blevet lettere at acceptere de afslag, jeg indimellem får. Hvis casterne begrunder fravalget af mig og min praestatio­n med, at de vil en anden vej med en anden skuespille­r, forstår jeg som regel deres prioriteri­ng. Jeg har laert ikke at tage en afvisning som en personlig kritik.«

Anders Juul, skuespille­r, Frederiksb­erg

 ??  ?? »Jeg bliver opfyldt af en tung, mørk og sorgfuld stemning, som er svaer at slippe, selv når jeg holder fri. Den sidder i mig,« siger skuespille­r Anders Juul om forestilli­ngen "Jeg løber", som han optraeder i på Det Kongelige Teater. Foto: Camilla Winther
»Jeg bliver opfyldt af en tung, mørk og sorgfuld stemning, som er svaer at slippe, selv når jeg holder fri. Den sidder i mig,« siger skuespille­r Anders Juul om forestilli­ngen "Jeg løber", som han optraeder i på Det Kongelige Teater. Foto: Camilla Winther

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark