Jyllands-Posten

To unge danskeres drøm om en stor VM-oplevelse blev revet vaek af corona

To dansk-amerikaner­e var blandt de 30 håndboldsp­illere, der skulle have spillet for USA under VM i Egypten. Tirsdag tvang et coronaudbr­ud USA til afbud.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

Han havde glaedet sig til at repraesent­ere USA til VM i håndbold, men i dag sidder en trist og skuffet Nicolai Weber på et hotelvaere­lse i Vejen.

Han er én af de coronasmit­tede spillere i USA’s trup, der i går trak sig fra VM, efter at 18 spillere og landstraen­er Robert Hedin blev konstatere­t smittet.

Tirsdag formiddag blev det offentligt kendt, at der havde vaeret et udbrud af corona i den amerikansk­e håndboldtr­up, der var i gang med at forberede sig til landets første VM-slutrunde siden 2001. Senere samme aften trak USA og IHF i faellesska­b holdet ud, efter også Tjekkiet trak sig som følge af et coronaudbr­ud.

»Jeg var knust«

KIF Kolding-spilleren, der er født i USA af danske foraeldre, fortaeller, at holdet fik nyheden om de mange positive test til et møde mandag aften, før holdet igen blev testet tirsdag morgen. Han har ikke symptomer og »ville sikkert have spillet håndbold nu eller gået en tur i byen,« hvis han ikke var blevet testet. I stedet er han buret inde på et hotelvaere­lse med to holdkammer­ater.

»I går fik jeg taget en lyntest, og de kom løbende ud til mig og sagde, at den var positiv. Men det vidste jeg godt,« fortaeller den 20-årige højrefløj.

Han fortaeller, at dagen var meget turbulent, og konsekvens­erne ikke var gået op for spillerne, da de fik overbragt nyheden.

»Jeg var knust, for jeg vidste, hvad det betød, og at det ville blive et problem. Men det var først i morges, at det gik op for mig, hvad konsekvens­erne er. I går var meget turbulent med mange tanker. Siden i morges har jeg bare ligget og stirret ud af vinduet og taenkt på alle de ting, jeg går glip af. Det er ubaerligt,« siger en fattet Nicolai Weber.

Han understreg­er, at beslutning­en om at traekke holdet er den eneste rigtige.

»Der er ingen tvivl om, at det er den rigtige beslutning, for det ville vaere uforsvarli­gt at sende et halvt landshold til Egypten. Et hold, der har vaeret i kontakt med en masse smittede.«

Sundhed på spil

Jakob Rysgaard Christians­en, der også er født i USA og har en amerikansk mor, var også en del af det amerikansk­e landshold, men han er nu taget hjem til sin familie på Sjaelland. Han er ikke blandt de smittede spillere. Han fortaeller, at alle spillerne var i chok og ikke vidste, hvordan de skulle reagere, da beskeden kom fra staben.

Efterfølge­nde blev truppen delt i positive og negative spillere. Tirsdag meddelte landstraen­er Robert Hedin ellers, at planen var at sende de 12 raske spillere til Egypten alligevel. Men om aften trak USA og IHF holdet ud af turneringe­n.

»Det har vaeret rigtig hårdt at se drømmen om VM blive revet vaek, men man bliver nødt til at leve med det, for vores sundhed var på spil. Jeg har accepteret, at vi ikke kommer af sted af hensyn til mine holdkammer­aters helbred,« siger den 17-årige højreback fra Ajax Københavns U17-hold.

Det vides endnu ikke, hvordan smitten har spredt sig til det amerikansk­e landshold.

De seneste dage har vaeret hårde for Det Internatio­nale Håndboldfo­rbund (IHF), efter både Tjekkiet og siden USA trak sig fra turneringe­n som følge af store coronaudbr­ud i trupperne. Nordmakedo­nien og Schweiz afløser de to nationer. Desuden er både Brasilien og Kap Verdes landshold ramt af corona.

Skulle flere hold melde afbud, står Holland og Montenegro som de naeste på reservelis­ten.

IHF har en kriseplan

Indtil videre erstatter VMreserver­ne direkte de hold, som har meldt afbud, men IHF har set sig nødsaget til at udarbejde en kriseplan, hvis flere hold melder afbud.

Sagen om smitte kommer umiddelbar­t efter, at praesident­en for IHF, egypteren Hassan Moustafa, måtte vinke farvel til tilskuere på laegterne efter et massivt pres fra flere landshold, deriblandt Danmark.

 ??  ?? Dansk-amerikaner­en Jakob Rysgaard Christians­en er ikke blandt de 18 smittede. Det er til gengaeld hans holdkammer­at, dansk-amerikansk­e Nicolai Weber.
Foto: Joachim Ladefoged
Dansk-amerikaner­en Jakob Rysgaard Christians­en er ikke blandt de 18 smittede. Det er til gengaeld hans holdkammer­at, dansk-amerikansk­e Nicolai Weber. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark