Jyllands-Posten

Antidoping-direktør: Bloddoping bør forbydes ved lov

Et muligt hul i lovgivning­en kan skabe problemer, mener Anti Doping Danmarks direktør.

-

En stor europaeisk sag om atleters brug af bloddoping kaldet ”Operation Aderlass” føres lige nu i de tyske og østrigske retssystem­er. Men skulle en lignende sag opstå i Danmark, er det ikke sikkert, at politiet ville have den nødvendige lovhjemmel til at gå ind i efterforsk­ningen.

Der kan nemlig vaere et hul i den danske lovgivning, frygter direktøren for Anti Doping Danmark (ADD), Michael Ask:

»Bloddoping er en metode, der er ulovlig i forhold til Wada-kodekset. Men den er ikke naevnt specifikt i loven, så vidt vi tolker den.«

Ved bloddoping øges maengden af røde blodlegeme­r i en persons eget blod uden brug af medikament­er. Metoden naevnes ikke specifikt i "lov om forbud mod visse dopingmidl­er".

»Det vil sige, at vi formentlig ikke vil kunne rette henvendels­e til politiet, hvis vi får en mistanke om, at en laege render rundt og bloddoper atleter i Danmark. Politiet vil formentlig ikke kunne gøre noget ved det,« siger ADD-direktøren.

For et år siden gjorde Anti Doping Danmark opmaerksom på det mulige hul i lovgivning­en over for Kulturmini­steriet i et notat.

Agenturet afsluttede sin bekymring med: »ADD anbefaler derfor, at Kulturmini­steriet

følger op på naevnte notat med henblik på at sikre forbud mod bloddoping«. Organisati­onen venter stadig på svar.

»Hvis ikke det er omfattet af loven, så bør det omfattes af loven,« siger Michael Ask.

Østrigere straffet

Tirsdag blev den tidligere cykelrytte­r Stefan Denifl idømt to års faengsel og en bøde for brug af bloddoping i perioden 2014 til 2018. 16 måneder af straffen blev gjort betinget. Denifl kan anke dommen. I sommeren 2020 fik en anden østrigsk cykelrytte­r, Georg Preidler, en betinget faengselss­traf og en bøde for samme metode.

De to og flere andre sager stammer fra efterforsk­ningen i "Operation Aderlass", som begyndte i februar 2019, da myndighede­rne foretog en razzia i østrigske Seefeld i forbindels­e med VM i langrend og skihop. Den tyske sportslaeg­e Mark Schmidt er hovedperso­n i sagen. Han har indrømmet, at han har hjulpet atleter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark