Jyllands-Posten

Langt faerre huse kom på tvang

2020 bød på det laveste antal tvangsaukt­ioner i 12 år.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Selv om Danmark har vaeret lukket mere eller mindre ned ad flere omgange, antallet af arbejdsløs­e er steget, og den danske økonomi har fået en enorm mavepuster, er antallet af tvangsaukt­ioner ikke braget i vejret. Tvaertimod.

2020 bød på 2.112 tvangsaukt­ioner, hvilket er det laveste antal i 12 år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det er paradoksal­t, at vi kan registrere det lave antal tvangsaukt­ioner i en tid, hvor vi samtidig står midt i en af de dybeste kriser i mands minde,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

I Nordea Kredit peger man på, at der er blevet ført statistik over antallet af tvangsaukt­ioner i 42 år. Kun i tre af disse år har antallet af tvangsaukt­ioner vaeret på et lavere niveau end i 2020.

»Normalt plejer økonomiske kriser at få antallet af tvangsaukt­ioner til at stige, men sådan er det ikke gået i 2020. Det skyldes bl.a. covid-19-krisens karakter, der har udspring i landets sundhed og ikke skyldes samfundsøk­onomiske ubalancer,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkono­m i Nordea Kredit.

De tre år, hvor antallet af tvangsaukt­ioner lå lavere end i 2020, var i årene op til finanskris­en. Her sendte et overophede­t boligmarke­d antallet af tvangsaukt­ioner ned. I 2020 er det ikke kun selve aktivitete­n på boligmarke­det, der har spillet ind.

»Nedlukning­er og restriktio­ner har påvirket arbejdsgan­gene hos landets fogedrette­r, og sygemeldin­ger og karantaene­r kan have påvirket produktivi­teten. Mange kreditorer har desuden fundet samfundssi­ndet frem og strakt sig laengere end normalt, hvis regningern­e ikke er blevet betalt,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Antallet af tvangsaukt­ioner er dog også blevet holdt nede af udviklinge­n på boligmarke­det, lyder det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark