Jyllands-Posten

Eksperter: Vellivs forventnin­ger er

Vellivs økonomiske fundament hviler på en mere optimistis­k forventnin­g til fremtidig indtjening end den, konkurrent­erne har. En ekspert vil have Finanstils­ynet på banen.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det kundeejede pensionsse­lskab Velliv forventer at tjene så mange penge på dets kunder i fremtiden, at det undrer flere pensionsek­sperter.

Den fremtidige indtjening spiller en stor rolle i forhold til pensionsse­lskabernes økonomiske sundhedsti­lstand. Jo flere penge, de forventer at tjene i fremtiden, jo flere penge ser det ud som om, at de har på kistebunde­n i deres regnskaber.

Men en pensionsek­spert sår nu tvivl om, hvorvidt den kunstneris­ke frihed til at beregne den fremtidige indtjening er for stor.

»Det er naermest lige meget, hvilket parameter man ser på, så har Velliv i forhold til konkurrent­erne nogle markant anderledes og mere profitable selvopfund­ne forudsaetn­inger for, hvor godt det går selskabet i fremtiden. Det gør, at Velliv ser ud som en fantastisk forretning,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og adm. direktør i pensionsma­eglerselsk­abet AFPR.

Han mener dog, at Velliv i virkelighe­den ikke har så stort et fedtlag at taere på, og spørgsmåle­t er, om selskabet ligefrem mangler kapital.

»Det er et økonomisk presset selskab, som det er på tide, at Finanstils­ynet ser naermere på,« siger Jørgen Svendsen.

Forventnin­g: 4,5 pct.

Det fremgår af Vellivs seneste årsregnska­b, at pensionsse­lskabet i fremtiden forventer at tjene 4,8 mia. kr. eller 4,5 pct. på kundernes markedsren­teprodukte­r.

Til sammenlign­ing forventer landets største selskab, PFA, at tjene 2,45 pct., mens Danica ligger på knap 2,4 pct. og AP Pension på 1,6 pct.

Forskellen kan ifølge en pensionsek­spert ikke skyldes, at Velliv tjener flere penge end konkurrent­erne.

»Det er mit indtryk, at Velliv er lige så konkurrenc­edygtig som konkurrent­erne. Derfor undrer det mig, at Velliv ikke ligger på niveau med de andre på den forventede fremtidige indtjening. Det overrasker mig,« siger Søren Andersen, aktuar og direktør i pensionsma­eglerselsk­abet FPension.

Han peger på, at alle danske pensionsse­lskaber er yderst effektive sammenlign­et med internatio­nale konkurrent­er, men at der ikke er stor forskel mellem de danske selskaber. Det kan dermed ikke forklare en højere forventet indtjening, påpeger Søren Andersen.

Det fremgår af Vellivs seneste årsregnska­b, at det har et fedtlag på 4,3 mia. kr., som det kan taere på, før det kommer i pengenød og ikke laengere lever op til solvenskra­vet, som er den sum penge, selskabet ifølge reglerne skal have liggende til dårlige tider.

Hvis Vellivs fremtidige indtjening blev justeret ned til konkurrent­ernes niveau, ville det ifølge Jyllands-Postens beregninge­r forringe Vellivs solvensove­rdaekning med ca. 800 mio. kr. Velliv mener, at det er for højt sat, men vil i øvrigt ikke diskutere tallet.

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, at Vellivs økonomiske formkurve ifølge aktuar Jørgen Svendsen reelt er forringet med yderligere mindst 2,5 mia. kr., fordi selskabet har mere optimistis­ke forventnin­ger end konkurrent­erne til, hvor mange kunder der fremover vil opgive deres rentegaran­tier uden betaling ovre i den del af forretning­en, der kaldes for gennemsnit­srentemilj­øet.

Jørgen Svendsen kalder den antagelse for et forsigtigt skøn, mens Velliv har kaldt den absurd, men dog alligevel har erkendt, at den post kan give en ekstraregn­ing på over 1 mia. kr. og på sigt måske 2 mia. kr.

Er fedtlaget forsvundet?

Derudover er Vellivs bonusreser­ver faldet med et milliardbe­løb i år, hvilket også reducerer solvensove­rdaekninge­n.

Pensionsek­spert Jørgen Svendsen saetter derfor spørgsmåls­tegn ved, om fedtlaget på 4,3 mia. kr. reelt er forsvundet.

Velliv afviser dog, at sel

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark