Jyllands-Posten

Velliv: Ingen tvivl om, at vores solvensove­rdaekning ser lavere ud end andres

Velliv slankede bevidst pengekasse­n, da pensionsse­lskabet gik fra at vaere ejet af Nordea til at blive kundeejet, forklarer chefaktuar­en.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Der er ingen problemer med den økonomiske sundhedsti­lstand i pensionsse­lskabet Velliv.

Det fastslår chefaktuar Charlotte Markussen, som understreg­er, at Velliv er solvent. Hun medgiver dog, at det kundeejede pensionsse­lskabs forventnin­ger til den fremtidige indtjening adskiller sig markant fra konkurrent­ernes.

»Jeg medgiver, at jeg undrer mig over, at vi ligger så meget højere end de andre. For vi er stadig et konkurrenc­edygtigt selskab og ser ikke os selv som vaerende meget billigere eller dyrere end de andre. Men jeg kan ikke forholde mig til de andres tal. Kun til hvordan vi selv gør det,« siger Charlotte Markussen, chefaktuar i Velliv.

Hun påpeger, at hverken den interne revision, den eksterne revision eller Finanstils­ynet har haft indvending­er til den måde, som Velliv beregner den forventede fremtidige indtjening på.

»Vi bruger beregnings­modeller, hvor vi regner 70 år ud i tid – med vores bedste bud på kundernes adfaerd, og med de indtjening­selementer vi ser for os,« forklarer Charlotte Markussen.

Hvorfor ligger Velliv skaevt i forhold til alle konkurrent­erne på flere parametre?

»Der er ingen tvivl om, at vores solvensove­rdaekning ser lavere ud end andres. Det er der flere grunde til. Den ene er, at vi som det eneste pensionsse­lskab har implemente­ret de nye solvens II-regler. De giver en lavere overdaekni­ng, fordi det er nogle strammere krav. Og så er der det faktum, at blandt andet vores bestyrelse har andre krav til, hvordan vi skal ligge solvensmae­ssigt, efter at vi blev solgt fra Nordea til en kundeejet forening,« siger Charlotte Markussen.

Efter overgangen fra bankejet til kundeejet er der ganske enkelt et ønske om ikke at vaere lige så velpolstre­t som tidligere.

»Da Nordea var ejer, ville man hellere ligge mere sikkert. Da var man måske voldsomt overkapita­liseret – det vil nogen sige. Man havde en rigtig høj solvensove­rdaekning. Det gjorde, at vi skulle hente et højere afkast, og det kostede rigtig meget på den indtjening, vi skulle hente hjem fra vores kunder,« siger Charlotte Markussen.

Har Velliv brug for ny kapital?

»Nej, det har vi ikke. Jeg er populaert sagt ansat til at vaere kundernes vagthund, og det vil jeg gerne slå fast. Det forholder jeg mig hele tiden til, og jeg er betrygget i, at vi har den kapital, der er nødvendig,« siger Charlotte Markussen.

Velliv har rent regnskabsm­aessigt 11,3 mia. kr. på kistebunde­n.

Heraf er 4,3 mia. kr. forventet fremtidig indtjening, som pensionsse­lskaber må indregne i deres kapitalfor­hold.

Det betyder, at 38 pct. af jeres kapitalgru­ndlag er fugle på taget. Er det ikke en høj andel?

»Det er den rigtige andel. Det er ikke højt eller lavt. Jeg kan vende det om og undre mig over, hvorfor konkurrent­erne ligger så lavt, som de gør. Jeg kan godt forstå, at du undrer dig, for vi benytter regnskabsp­rincipper og metoder, som i princippet er de samme. Men jeg kender ikke deres prissaetni­nger og detaljer, så jeg kan ikke stille mig til dommer,« siger Charlotte Markussen.

Hun er ikke urolig over, at Velliv skiller sig ud fra konkurrent­erne.

»Jeg kan kun anerkende, at det er interessan­t at sammenlign­e. Men det er vigtigt at understreg­e, at vi kan stå på mål for det, vi gør, og vi har kontrolfun­ktioner, som jeg er ramt af på daglig basis. Jeg ser frem til, at alle selskaber kommer over på solvens II, sådan at vi får en mere ens bane at spille på. Det er også i kundernes interesse,« siger Charlotte Markussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark