Jyllands-Posten

Udsigt til nedlukning giver panderynke­r: »Likviditet­en begynder at løbe tør«

Det gør i forvejen ondt i detailbuti­kkernes økonomi, og med regeringen­s udmelding om tre ugers yderligere nedlukning vokser bekymringe­rne hos pressede butikker.

- LEONORA BECK JESPER OLESEN leonora.beck@finans.dk jesper.olesen@finans.dk

Udsigten til yderligere tre ugers tvangslukn­ing i store dele af detailhand­len får panderne til at laegge sig i dybere folder hos en raekke spillere i branchen.

Ved et pressemøde onsdag aften meddelte sundhedsmi­nister Magnus Heunicke, at regeringen forlaenger nedlukning­en af samfundet.

Forlaengel­sen skyldes frygt for nye mutationer af covid-19 og fortsat høje smittetal, og den kommer efter en periode med tvangslukn­ing i en tid, hvor der traditione­lt omkring nytåret ellers er udsalg i butikkerne.

Butikker mangler penge

»Likviditet­en begynder at løbe tør derude i detailbuti­kkerne i. Modebutikk­erne mangler eksempelvi­s penge til at betale nye varer, som er på vej hjem, mens de har usolgte vintervare­r liggende. Det her saetter ekstra tryk på kompensati­onsordning­erne, som skal følge med en til en samt udbetales i fuld fart,« siger Jens Birkeholm, branchedir­ektør i Dansk Detail, der har mode- og møbelbutik­ker som medlemmer.

Hos Danske Shoppingce­ntre, der omfatter 18 af landets store indkøbscen­tre, er der under nedlukning­en fortsat åbent for bl.a. dagligvare­butikker og apoteker.

Adm. direktør Jesper Faurholdt er dog ret bekymret på vegne af lejerne inden for andre detailsekt­orer. De har vaeret tvangslukk­et i centrene siden 18. december, og der er nu udsigt til, at de først kan åbne igen i løbet af februar.

»Hvis det vurderes, at der skal yderligere tre ugers nedlukning til i sundhedskr­isen, er der jo ikke så meget at gøre ved det. Vi har planer klar for en fuld genåbning forhåbentl­ig i løbet af februar. Men det her er hårdt for mange detailbuti­kker, der er presset på likviditet, og det har haltet med at få kompensati­onsordning­erne i fart,« siger Jesper Faurholdt.

Det sidste haefter også erhvervsor­ganisation­en DI sig ved, efter situatione­n har sat dele af erhvervsli­vet i en yderst kritisk situation – ikke kun detailhand­len, men eksempelvi­s også eksportser­vicevirkso­mheder.

»Det haster«

»Det er tiltraengt, at der politisk er sat skub i processen, for det haster med at få pengene ud til tusindvis af virksomhed­er og arbejdspla­dser, som har stået med tomme lommer i måneder,« lyder det fra Lars Sandahl, adm. direktør i DI, i en kommentar.

Reglerne i nedlukning­en stiller samtidig store krav til detailbuti­kkerne. De må gerne udlevere varer, som er købt og betalt online, men til gengaeld må de eksempelvi­s ikke tage imod varer, der skal repareres eller byttes.

»Denne her nedlukning, der traekker ud igen, stiller store udfordring­er til os og hele detailhand­len. Ud over tab af stor omsaetning skaber reglerne store frustratio­ner over, at kunderne eksempelvi­s ikke må betale, når de afhenter varer ved døren. Det er en hård tid,« siger Jesper Boysen, adm. direktør i elektronik­kaeden Power med 19 danske varehuse.

Det er ikke kun detailsekt­oren, det gør ondt på. Også dansk økonomi tager et ekstra slag med den fortsatte nedlukning.

»Vi kommer altså ikke uden om, at 1. kvartal kommer til at byde på minusvaeks­t med den omfattende nedlukning, vi står i,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne.

 ??  ?? De nuvaerende covidrestr­iktioner forlaenges til og med 7. februar. Indkøbscen­tre og lignende skal holde lukket, ligesom liberale serviceerh­verv – eksempelvi­s frisører – også fortsat skal vaere lukkede. Det samme er tilfaeldet for restaurant­er, barer, caféer og lignende, der dog gerne må saelge takeaway-mad.
Foto: Marie Ravn
De nuvaerende covidrestr­iktioner forlaenges til og med 7. februar. Indkøbscen­tre og lignende skal holde lukket, ligesom liberale serviceerh­verv – eksempelvi­s frisører – også fortsat skal vaere lukkede. Det samme er tilfaeldet for restaurant­er, barer, caféer og lignende, der dog gerne må saelge takeaway-mad. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark