Jyllands-Posten

Nedlukning­en rammer forbruget

Vi er på vej mod et forbrugsfa­ld, som i størrelse og voldsomhed ligner forårets.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Nedlukning­erne har igen trukket taeppet vaek under danskernes forbrug.

Vi er på vej mod et forbrugsfa­ld, som i størrelse og voldsomhed ligner forårets, men denne gang kommer fra et højere udgangspun­kt.

Det viser de seneste data for kreditkort- og Mobilepayt­ransaktion­er fra Nordea og Danske Bank.

»Nedlukning­en slår igennem på samme måde som sidst. Det minder om foråret, men fra et højere niveau,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Omsaetning­en i Nordeas danske kort opgjort den 3. januar – omtrent en uge inde i den fulde nedlukning – faldt med 11 pct. i forhold til ugen inden. I forhold til forbrugsto­ppen omkring uge 49 var faldet på cirka 30 pct.

Det er ifølge Nordea omtrent det samme fald, som man så under den første nedlukning, der startede i uge 11 sidste år.

Denne gang sker faldet dog fra et langt højere forbrugsni­veau, som bl.a. er pumpet op af udbetaling­en af 51 mia. kr. indefrosne feriepenge i efteråret. Samlet set endte forbruget i uge 53 derfor nogenlunde på linje med sidste år – altså før pandemien ramte dansk økonomi.

2020 som helhed endte endda med en samlet kortomsaet­ning hos Nordea, som lå 2,3 pct. højere end i 2019.

Varehandle­n steg med naesten 10 pct., mens handlen med tjenester omvendt faldt med 18 pct.

»Vi har trøstet os selv for alle de restaurant­besøg og rejser, vi måtte aflyse, ved at købe flere varer. Men man kan dog snart spørge sig selv, hvor mange fladskaerm­sfjernsyn man kan eje,« siger Helge Pedersen.

Tallene for forbruget via kort og Mobilepay hos Danske Bank frem til og med 3. januar viser også massive fald og forskydnin­ger i forbruget som følge af restriktio­ner.

For den sidste uge af 2020 udviste de et fald i forbruget på 15 pct. sammenlign­et med samme uge i 2019.

Udviklinge­n daekkede over et fald i handlen i de fysiske butikker på hele 35 pct., mens onlinehand­len – når man ser bort fra salget af rejser – lå 44 pct. over niveauet fra slutningen af 2019.

Andelen af handel på nettet var rekordhøjt og større end under nedlukning­en i foråret.

»Tallene for de sidste uger af 2020 understreg­er, at de nye restriktio­ner har ramt hurtigt og hårdt. Samtidigt viser de, at danskerne i stor stil har taget onlinehand­len til sig, når det ikke er muligt at komme i fysiske butikker,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, økonom i Danske Bank.

Privatøkon­omien i de mange hjem, som trods pandemien ikke har vaeret ramt af fyringer eller sygdom, har fået et løft det seneste år, konkludere­r Nykredit. Lave renter har vaeret med til at holde boligudgif­terne nede og drive boligprise­rne op, samtidig med at mange danskere har sparet penge på lave energipris­er og mindre kørsel.

Forbrugerp­riserne steg sidste år med kun 0,4 pct., mens de gennemsnit­lige lønninger røg op med ca. 2,1 pct., ifølge Nykredit.

Til marts udbetales dertil yderligere op mod 45 mia. af de sidste feriepenge. Det får både Nykredit og Nordea til at spå om en eksplosion i forbruget af rejser og oplevelser.

»Mon ikke en del vinterafte­ner er blevet brugt til at drømme om og drøfte, hvor sommerferi­en skal gå hen i år, samt glaede os til sommerens koncerter og restaurant­oplevelser. Vi kan meget vel opleve en ketchupeff­ekt senere i 2021,« skriver Camilla Schjølin Poulsen, privatøkon­om i Nykredit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark