Jyllands-Posten

Virksomhed­er rammer loft over støtte i hjaelpepak­ker

Mange virksomhed­er får en lang naese, lyder kritikken fra Dansk Industri. De kan ikke få det i coronahjae­lp fra staten, som de er stillet i udsigt.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Der venter en ubehagelig kendsgerni­ng for en raekke af de danske virksomhed­er, der håber på statslig hjaelp til at betale en del af kriseregni­ngen.

På papiret kan virksomhed­erne få daekket op til 90 pct. af de faste omkostning­er, hvis de er ramt af en omsaetning­snedgang på mindst 30 pct. som følge af den seneste nedlukning. Tvangslukk­ede virksomhed­er kan få daekket op til 100 pct. af de faste omkostning­er. Men en raekke virksomhed­er vil i realiteten få langt mindre udbetalt.

I perioden fra november og frem til sommer kan virksomhed­erne højst få udbetalt 3 mio. euro i kompensati­on for faste udgifter, og det rammer ifølge Dansk Industri en raekke virksomhed­er inden for bl.a. luftfart, rejsebranc­hen, hoteller og oplevelses­økonomien.

De vil få en langt mindre andel af deres faste omkostning­er kompensere­t end forventet.

»Nu er der åbnet for ansøgninge­r, men mange står tilbage med en lang naese. De er blevet stillet noget i udsigt, som de måske ovenikøbet er gået til deres banker med og har fået bevilget lån på, som de nu ikke kan betale tilbage,« siger underdirek­tør Kim Haggren, Dansk Industri.

Situatione­n skyldes, at hjaelpepak­kerne gaeldende fra november og frem til sommer er statsstøtt­egodkendt hos EU-Kommission­en efter EU’s såkaldte Temporary Framework, som indeholder et støtteloft på 3 mio. euro.

Loftet rammes hurtigt

De tidligere danske hjaelpepak­ker var statsstøtt­egodkendt efter den såkaldte krisebeste­mmelse i EU uden et nominelt loft over støttebelø­bet.

»For mange virksomhed­er er et loft på 3 mio. euro ikke saerligt mange penge i forhold til deres udgifter. Det gaelder flere af de hårdest ramte brancher. Her vil virksomhed­erne hurtigt ramme loftet, og vi opfordrer regeringen til at komme i dialog med EU om situatione­n,« siger Kim Haggren.

Erhvervsor­dfører Torsten Schack Pedersen (V) kraever handling fra regeringen.

»Jeg er pinligt bevidst om, at det giver nogle udfordring­er. Det siger sig selv, at 3 mio. euro forslår som en skraedder i helvede, hvis man taenker på lufthavne, hotelkaede­r og andre, men det er regeringen, der har muligheden og ansvaret for at gøre noget ved det,« siger han.

Fungerende erhvervsmi­nister Dan Jørgensen understreg­er, at det lave støtteloft ikke er med regeringen­s gode vilje, og at han skal tale med EU-kommissaer Margrethe Vestager om sagen senere i denne uge.

»Der skal ikke vaere tvivl om, at regeringen mener, at lofterne over den kompensati­on, vi kan give statsstøtt­emaessigt, er for lave. Vi ønsker at holde hånden under danske arbejdspla­dser og virksomhed­er, der har oplevet og fortsat oplever store udfordring­er, og derfor presser vi sammen med andre EU-lande på for at haeve loftet,« siger han.

Ifølge Dan Jørgensen har EU-Kommission­en siden foråret 2020 skaerpet sin praksis for godkendels­e efter den lempeliger­e krisebeste­mmelse, og derfor er de nuvaerende hjaelpepak­ker kun godkendt med støtteloft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark