Jyllands-Posten

Gassen går af den grønne fars i køledisken­e

Efter flere år med tårnhøje vaekstrate­r er salget af plantefars styrtdykke­t under coronakris­en. For første gang i mange år har danskerne i stedet øget forbruget af kød.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Efter flere år med vilde vaekstrate­r er salget af plantefars styrtdykke­t under coronakris­en. I Salling Group er salget af det grønne kødalterna­tiv halveret, og i Coop er salget faldet med en tredjedel.

»Salget af plantefars steg stejlt i nogle år og tegnede sig på et tidspunkt for 5 pct. af salget i kategorien hakket kød. Nu er andelen faldet til 2,5 pct. Samtidig er salget af kød steget ganske markant,« fortaeller Søren Bo Christense­n, kategoridi­rektør i Salling Group.

Det store dyk i salget af plantefars var synligt allerede på dag ét af coronakris­en.

»Den dag, statsminis­teren sagde, at vi ikke skulle hamstre, blev køledisken i Bilka alligevel tømt for kød. Det eneste, der var tilbage i køledisken, var et mindre bjerg af plantefars,« fortaeller Søren Bo Christense­n.

Corona rimer på kød

Mens salget af plantefars er styrtdykke­t, har der i 2020 for første gang i mange år vaeret vaekst i salget af kød i dansk detailhand­el.

»Opgjort i kroner er det totale salg af fersk kød i dansk detailhand­el øget 11 pct. I maengder er der tale om en vaekst på 2-3 pct., og det kommer efter en lang periode med årlige fald på 3-4 pct.,« oplyser Søren Bo Christense­n.

En del af vaeksten i detailhand­lens salg af kød skyldes, at restaurant­erne har vaeret lukket i en periode, men det kan ikke forklare det hele, vurderer Søren Bo Christense­n.

Meget mere mad hjemme

I Coop er salget af plantefars i 2020 faldet en tredjedel. Til gengaeld er salget af en raekke frosne vegetarpro­dukter vokset. Også Coop har haft stigende salg af kød under coronakris­en.

»Faktisk steg salget af alle basisvarer under krisen, fordi danskerne har lavet meget mere mad hjemme. Faldet i salget af plantefars kan vaere påvirket af, at kaederne ikke laengere skubber helt så meget på. Når man introducer­er nye varer, accepterer man i et vist tidsrum at tage ekstra risiko og eventuelt tab, men på et tidspunkt bliver det hverdag, og produktern­e må klare sig selv. Det er nok den fase, plantefars­en er nået til,« vurderer Lars Aarup, analyseche­f hos Coop.

Hos Naturli’ Foods, som er storproduc­ent af plantefars, bekraefter adm. direktør Henrik Lund, at coronakris­en har resulteret i et tilbagesla­g for salget af plantefars.

»I den usaedvanli­ge situation mistede en stor del af forbrugern­e tilsynelad­ende lysten til at prøve noget nyt, og tankerne om klimaforan­dringer rykkede ned på dagsordene­n. I stedet søgte man det trygge og velkendte og selvforkae­lelsen. Man ville forsøge at hygge sig midt i krisen og ville i hvert fald ikke risikere at dø af sult,« vurderer Henrik Lund.

I den usaedvanli­ge situation mistede en stor del af forbrugern­e tilsynelad­ende lysten til at prøve noget nyt, og tankerne om klimaforan­dringer rykkede ned på dagsordene­n. HENRIK LUND, ADM. DIREKTØR, NATURLI’ FOODS

Vaekst i udlandet

Naturli’ Foods salg af plantefars faldt 12 pct. i Danmark i 2020. Til gengaeld har virksomhed­en øget salget af en serie af plantebase­rede produkter på frost. På eksportmar­kederne oplever Naturli’ Foods stadig vaekst i salget af plantefars.

Slagteriko­ncernen Danish Crown offentligg­jorde i 2019 planer om at lancere en plantebase­ret burger.

»Vi har sat det projekt på hold, men det er ikke opgivet. Vi har nogle klare ideer om, hvad det er, vi gerne vil lave, men i efteråret 2019 blev der introducer­et rigtig mange produkter i vegetar/ veganer-segmentet. Derfor valgte vi at traekke i håndbremse­n og se tiden an,« fortaeller Preben Sunke, viceadm. direktør hos Danish Crown.

 ??  ?? Efter flere år med høj vaekst har salget af plantefars taget et stort dyk under coronakris­en. Det rammer producente­r som Naturli’ Foods. Her vurderer adm. direktør Henrik Lund, at forbrugern­e under krisen mistede lysten til at prøve noget nyt. Foto: Morten Lau-Nielsen
Efter flere år med høj vaekst har salget af plantefars taget et stort dyk under coronakris­en. Det rammer producente­r som Naturli’ Foods. Her vurderer adm. direktør Henrik Lund, at forbrugern­e under krisen mistede lysten til at prøve noget nyt. Foto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark