Jyllands-Posten

Eksporteve­ntyr

-

koncern i Storbritan­nien og er på vej ind i flere af landets andre detailkaed­er med plantedrik­kene.

»Vi er i dialog med andre detailkaed­er, som ventes at følge efter i marts. Vi overvejer også at lancere vores plantebase­rede drikke i Sverige og muligvis i Tyskland,« fortaeller Rasmus Malmbak Kjeldsen.

Han medgiver, at »det generelle billede er, at andre aktører har etableret sig på markederne før os, og det er selvfølgel­ig en udfordring. Omvendt mener vi, at vi har noget saerligt at tilbyde.«

Han henviser til, at Arlas plantebase­rede drikke udelukkend­e er baseret på ingrediens­er, som er naturlige, nordiske og økologiske.

Arla vil gradvist udvide det plantebase­rede sortiment med flere drikke og med tiden varianter som eksempelvi­s yoghurtlig­nende planteprod­ukter.

Når svaervaegt­ere som Arla interesser­er sig for et så forholdsvi­st lille marked som plantebase­rede drikke, skyldes det en vurdering af, at det med tiden kan udvikle sig til noget stort.

Milliarder til svenskere

Dette potentiale afspejler sig også i vaerdisaet­ningen af den svenske producent af plantebase­rede drikke Oatly.

For nylig købte en kreds af udenlandsk­e investorer – anført af kapitalfon­den Blackstone – 10 pct. af aktierne i Oatly for 1,3 mia. kr. Prisen skal ses i lyset af, at Oatly i 2019 havde en omsaetning på 1,1 mia. kr. og et underskud på 200 mio. kr.

Oatly anfører selv, at 2019unders­kuddet er helt efter planen og et resultat af store investerin­ger i markederne.

De seneste tre år har det samlede underskud i Oatly vaeret 300 mio. kr. Alligevel vaerdisaet­tes virksomhed­en til omkring 13 mia. kr. af investorer­ne, som omfatter en stribe kendisser anført af talkshow-vaerten Oprah Winfrey.

I Danmark har vaekstvirk­somheden Naturli’ Foods i 2020 øget salget af plantebase­rede drikke med 23 pct.

»I den kategori er det hjemmemark­edet, der driver vaeksten, og vi har ingen ambitioner om eksport af plantedrik­ke. Generelt er kategorien i de fleste lande praeget af veletabler­ede spillere, private labels (detailkaed­ernes egne maerker, red.) og et betydeligt pres på priserne. Derfor er det dyrt at etablere sig og opbygge en position på nye markeder,« forklarer Henrik Lund, adm. direktør for Naturli’ Foods, der er ejet af fødevarevi­rksomheden Dragsbaek, som indgår i den børsnotere­de norske koncern Orkla.

I stedet satser Naturli’ Foods på eksport af plantebase­rede produkter i kategorier, hvor prispresse­t er mindre.

»Vi fokuserer på eksport af innovative højvaerdip­rodukter som ”Smørbar” og plantefars. ”Smørbar” saelger fantastisk på eksportmar­keder som Storbritan­nien, Tyskland, Holland, Australien og New Zealand. Vaeksten på eksportmar­kederne er lige nu mere end 40 pct.,« fortaeller Henrik Lund.

Mens Oatly ekspandere­r for fuld fart og taber masser af penge, bliver Naturli’ Foods holdt i noget kortere snor af sine ejere. Til gengaeld leverer Naturli’ Foods overskud og udbytter til ejerne.

I Danmark har salget af såkaldt plantefars taget et voldsomt dyk under coronakris­en, men salget af plantebase­rede drikke har fortsat de seneste års solide vaekstrate­r. I Salling Group er salget af plantebase­rede drikke i 2020 øget 15 pct., så disse drikke nu tegner sig for 10 pct. af hele salget i kategorien for maelke- og plantedrik­ke.

I Coop er salget af plantebase­rede drikke i 2020 vokset omkring 20 pct.

»Vi venter også 20 pct. vaekst i salget i 2021, men der er tale om vaekst fra et lavt niveau. Plantedrik­ke har fortsat kun et salg svarende til 3 pct. af kategorien for komaelk. Til gengaeld er plantedrik­kene nu kommet ud i butikker i hele landet,« fortaeller analyseche­f Lars Aarup, Coop.

Vi overvejer også at lancere vores plantebase­rede drikke i Sverige og muligvis i Tyskland. RASMUS MALMBAK KJELDSEN, ARLA FOODS

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark