Jyllands-Posten

Ejerlejlig­heder snart udsolgt i København

Vaerdien af en gennemsnit­slejlighed på 80 kvm er steget med 400.000 kr. på blot et år, og udviklinge­n vil fortsaette, vurderer Realkredit Danmark.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Lageret af ejerlejlig­heder i København er nu så lille, at det kun vil tage halvanden måned at tømme det. Det er aldrig sket før i de år, man har kunnet måle den slags nøjagtigt.

Kun knap 1.400 ejerlejlig­heder er ifølge Boligsiden til salg i København by i øjeblikket.

Købspresse­t er bemaerkels­esvaerdigt, fordi det er sket på blot et år. I den periode er ejerlejlig­hedspriser­ne i København steget 11,9 pct.

Realkredit Danmark har undersøgt, hvordan den såkaldte ”lagerbalan­ce” har udviklet sig. Lagerbalan­cen viser, hvor lang tid det vil tage at saelge hele det eksisteren­de udbud af ejerlejlig­heder med den nuvaerende handelsakt­ivitet.

I øjeblikket tager det kun 1,6 måned at saelge lageret af ejerlejlig­heder i København. I sommeren 2019 var tallet oppe på små seks måneder. Lagerbalan­cen toppede i 2011 på lidt over 12 måneder.

»Da var det københavns­ke boligmarke­d i køleboksen. I nyere tid har lagerbalan­cen ikke vaeret lavere, end den er i øjeblikket,« konstatere­r cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe.

Udbud og efterspørg­sel

Lagerbalan­cen har vaeret faldende siden sommeren 2019, da nye rentefald og udskydelse af boligskatt­ereformen gav medvind til det københavns­ke marked for ejerlejlig­heder – kun afbrudt at få måneders stigning lige i starten af coronakris­en.

Faldet drives af både rekordhøj efterspørg­sel og rekordlavt udbud. Derfor taeres der for alvor på lageret.

Det er salget i 4. kvartal sidste år et godt eksempel på. I den periode blev der solgt 2.626 ejerlejlig­heder i København. Det er det højeste niveau registrere­t siden 1992, hvor Danmarks Statistik har data tilbage til.

Den lave lagerbalan­ce ses også på andre områder, bl.a. på de faldende salgstider. I december tog det 56 dage i gennemsnit at saelge sin ejerlejlig­hed i København mod små 85 dage i sommeren 2019. Også prisnedsla­gene er blevet markant mindre.

Det københavns­ke ejerlejlig­hedsmarked rundede 2020 af med en prisvaekst på 11,9 pct. på et år. Det betød, at en gennemsnit­lig ejerlejlig­hed på 80 kvm steg med naesten 400.000 kr. i vaerdi på blot et år.

»Meget tyder på, at priserne de kommende måneder vil have en paen pil op. I hvert fald kan vi konstatere, at presset på det københavns­ke boligmarke­d er højt og måske endda ligefrem stigende,« konstatere­r Christian Hilligsøe Heinig.

Pas godt på

I realkredit­institutte­rne er man overrasked­e over, at det igen går så staerkt i København. Tocifrede prisstigni­nger årligt i seks år var årsagen til, at der blev indført lånestramn­inger i de store byer.

I et sådant buldrende marked skal man passe ekstra godt på, lyder rådet fra Christian Hilligsøe Heinig.

»Man skal ikke lade sig presse til at tage hurtige og uovervejed­e beslutning­er på det københavns­ke boligmarke­d,« fastslår cheføkonom­en.

Boligbehov­et og økonomien skal vaere i centrum, før man køber bolig, og mange bliver nu tvunget til at gå på kompromis frem for at få drømmeboli­gen.

»Langt de fleste boligkøber­e vil opleve, at de ikke har økonomi til at få det hele,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Alarmklokk­erne bimler ikke endnu, men der er ikke langt til klokkesnor­en.

»Det er klart, at nye kraftige prisstigni­nger i 2021 vil øge vores bekymringe­r på laengere sigt. Isaer hvis renterne før eller siden stiger, eller hvis boligskatt­ereformen implemente­res med et efterfølge­nde større skattesmae­k til ejerlejlig­hederne,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Man skal ikke lade sig presse til at tage hurtige og uovervejed­e beslutning­er på det københavns­ke boligmarke­d. CHRISTIAN HILLIGSØE HEINIG, CHEFØKONOM, REALKREDIT DANMARK

 ??  ?? Markedet for ejerlejlig­heder i København er rødglødend­e. Lageret af lejlighede­r til salg er rekordlavt.
Arkivfoto: Thomas Borberg
Markedet for ejerlejlig­heder i København er rødglødend­e. Lageret af lejlighede­r til salg er rekordlavt. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark